Ýslam Kavramlarý M-Z
Pages: 1
Muhsan By: armi Date: 08 Mart 2010, 15:49:23

MUHSAN




Evli erkek; "muhsana" ise, iffetli kadýn: Evli kadýn için de muhsana denir. Çünkü evliliði onun iffetini korur. Bunun kökü olan husn, hýsn ve hasânet kadýnýn iffeti anlamýna gelir. Ýþte bu kökten gelen "Muhsan" ve "Muhsana" ihsân mastarýndan gelen ism-i mef´uldür.

Ýhsan, sözlükte; menetmek demektir. Bu yüzden kaleye "hýsn" denilir. (Ýbn Manzûr, Lisanü´l-Arab, H S-N maddesi).

Kur´an-ý Kerim ve Sünnette ihsân ve bundan türetilen "muhsana" dört ayrý anlamda kullanýlmýþtýr:

1) Ýffet:
"Mü´minlerden hür ve iffetli kadýnlarla kendilerine sizden önce kitap verilenlerden yine hür ve iffetli kadýnlar dahi, siz onlarýn mehirlerini ver(ip nikâh ed)ince size helaldir" (el-Mâide, 5/5). Bu âyette geçen "muhsanât"; iffetli kadýnlar demektir.

2) Hürriyet:
"Onlar evlendikten sonra bir fuhuþ irtikâp ettiler mi o vakit üzerlerine hür kadýnlar üzerindeki cezanýn yarýsý (verilir)" (en-Nisâ, 4/25).

3) Evlenmek: "(Harp esiri olarak) sað ellerinizin mâlik olduðu kadýnlar müstesna olmak üzere, diðer bütün evli kadýnlarla evlenmeniz de size haram edildi)" (en-Nisâ, 4/24). Bu âyet-i kerimede geçen "muhsanât" ise, evli kadýnlar anlamýndadýr.

4) Ýslâm: Hz. Peygamber (s.a.s), þöyle buyurmuþtur: "Kim Allah´a ortak koþarsa, muhsan deðildir" (Buhârî ve Müslim rivayet ederler). Hadis-i þerifte geçen muhsan, müslüman demektir.

Allah Tealâ muhsanâttan (iffetli) olan kadýnlara iftira edenler hakkýnda þöyle buyurur: "Namuslu ve hür kadýnlara (zina isnadiyle) iftira atan, sonra (bu hususta) dört þahid getiremeyen kimseler(in her birine) seksen deðnek vurun. Onlarýn ebediyyen þahitliklerini kabul etmeyin. Onlar fâsýklarýn ta kendileridir" (en-Nûr, 24/4). Ancak iftira eden þahsýn bu cezaya çarpmasý için akýllý olmalý, bulûð çaðýna ulaþmýþ olmalý ve bu iþi zorlanmadan yapmýþ bulunmalýdýr (Muhammed Ali es-Sâbûnî, Ravâ´iu´l-Beyân Tefsiri, Âyati´l- Ahkâm; Dýmaþk 1401/1982, II, 60-61). Hz. Peygamber (s.a.s), Muhsenâta (iffetli kadýnlara) zina isnadýnda bulunmayý, helâk edici yedi þeyden biri olarak addetmiþ ve bunlardan sakýnmayý emretmiþtir (es-Sâbûnî, a.g.e., II, 76).

Þamil ÝA



radyobeyan