Muhrim By: armi Date: 08 Mart 2010, 15:48:23
MUHRÝM
Ýhrama bürünmüþ, ihramlý kiþi; hacc ve umre niyeti ile telbiye getirerek ihram´a giren kimse anlamýnda bir fýkýh terimi. Hacc veya umre´ye giden kimseler mikat denilen yerlerde ihrama girerler. Burada ihrama girmek vacip olup, buradan ihram´a girmeden geçmek caiz deðildir. Mekke´nin dýþýndan gelenler için beþ ayn mikat* yeri vardýr.
Hacca ve umreye gidecek kiþi hangi yoldan gidecekse o yolun mikatýnda ihrama girmek zorundadýr.
Mikat sýnýrýndan içeride oturanlarla Mekke´de oturanlar Hill ve Harem bölgesinde ihrama girerler.
Muhrim´in, ihrama girdikten sonra ihramlý bulunduðu sürede, ihramdan çýkýncaya kadar diðer zamanlarda helâl olan bazý fiil ve davranýþlarý yapmasý yasaktýr.
Bu yasaklara "Ýhram yasaklarý" denir. Bunlardan birisini yaptýðý zaman yasaðýna göre cezaya çarptýrýlýr (bk. Hacc mad.).
Muhrim´e yasak olan fiil ve davranýþlarý iki ana baþlýk altýnda toplamak mümkündür: Ýhramlýnýn vücudu ile ve giyimi ile ilgili yasaklar.
A- Ýhramlýnýn vücudu ile ilgili yasaklar
Saç veya sakal týraþý olmak, býyýklarý kesmek, kasýk ve koltuk altý kýllarýný yolmak veya traþ etmek, vücudun diðer yerlerindeki kýllarýný yolmak veya traþ etmek, týrnak kesmek, süslenmek maksadýyla saç, sakal ve býyýklarý yaðlamak veya kýnalamak, kadýnlara ruj kullanmak (Kokusuz sürme çekmek caizdir).
Vücuda veya ihrama (Kadýnlar elbiselerine) güzel koku sürmek; kokulu sabun kullanmak.
Cinsi münasebet veya öpüþmek, oynaþmak vb. gibi cinsi münasebete götüren davranýþlarda bulunmak.
Avlanmak, avcýya avýný göstermek veya avcýya yardýmcý olmak ve av hayvanlarýna zarar vermek (Ayaðýný veya kanadýný kýrmak, yuvasýný yýkmak gibi). Bu yasak kara av hayvanlarýna mahsustur. Evcil hayvanlarýn kesilmesi ve deniz avý, ihramlýya yasak deðildir.
Harem bölgesindeki bitkilerin kesilmesi veya koparýlmasý da ihramlýya yasaktýr.
Ýslâm´ýn yasak kýldýðý hareketleri yapmak (fusuk) baþkalarý ile tartýþmak, kavga etmek, sövmek, kötü söz ve davranýþlarda bulunmak (cidal) ihramlýya yasaktýr.
Bu hususta ihramlýnýn nasýl davranacaðýný Kur´ân-ý Kerim þöyle izah eder: "Hacc bilinen aylardadýr. Kim hacca baþlayarak ,ihrama girerek) onu kendisine farz kýlarsa, artýk haccda cinsi temas, sövme, kavga etme yoktur. Ne iyilik yaparsanýz Allah onu bilir. Azýðýnýzý alýn; azýklarýn en hayýrlýsý Allah´tan korkmaktýr. O halde ey akýl sahipleri benden korkun" (el-Bakara, 2/197).
B- Giyim ve Giyim eþyasý ile ilgili yasaklar
Dikilmiþ elbise giymek. Bundan maksat dikilmiþ veya örülmüþ þeylerdir. (Beline para kemeri baðlayabilir. Ýzar ve ridasýný iðne ile tutturabilir) baþýný örtmek, takke, sarýk ve bere giymek. (Gölgelenmek için þemsiye kullanmakta bir sakýnca yoktur) Üstü ve topuklarý kapalý ayakkabý ve çorap giyinmek. (Topuklarý ve parmaklarý örtmeyecek takunya giyebilir). Eldiven giymek.
Giyimle ilgili bu yasaklar sadece erkeklere aittir. Kadýnlar bunlara dahil deðildir. Kadýnlar Ýslâmî olan kýyafetlerini hacc ve umrede de giyerler (geniþ bilgi için bk. Hacc mad.).
radyobeyan