Ýslam Kavramlarý M-Z
Pages: 1
Muhadramun By: armi Date: 08 Mart 2010, 15:35:28
-
MUHADRAMUN





Rasulullah (s.a.s), zamanýnda yaþayýp müslüman olduðu halde, onu görme fýrsatýna kavuþamayan kimseler. Edebiyatta, ömrünün yarýsýný câhiliye döneminde, diðer kýsmýný da müslüman olarak geçirmiþ olan þâirler.

Arapça "hadrama" kökünden türetilmiþ olan "muhadram" kelimesinin çoðuludur. Hz. Peygamber (s.a.s) devrinde müþrik Arap kabilelerle müslümanlar arasýnda savaþ yapýldýðý zaman, bu kabileler içindeki müslümanlar, kendilerinin diðer müþriklerden ayýrdedilebilmelerini saðlamak maksadýyla, develerinin kulaklarýndan bir kýsmýný kesiyorlardý. Develerinin kulaklarýný kestikleri için bu kimselere, "bir kýsmýný kesen" anlamýnda "muhadrim" denilmiþtir (Sahih-i Buharî Tecrîd-i Sârih, tercümesi, Ankara 1980, I, 33). Kelimenin "iki þeyin birbirine karýþmasý" anlamýnda deðiþik bir kullanýmýna göre ise, yaþý itibarýyla sahabeden mi yoksa Tabi´inden mi olduðu karýþtýrýlan kimselere de muhadramun denilmektedir (a.g.e., 32).

Arap edebiyatýnda ise, cahiliye þairlerinden olup, Ýslâm dönemini de idrak eden ve hayatýnýn kalan kýsmýný müslüman olarak geçiren kimseler için kullanýlmaktadýr.

Ýki ayrý mu´alâka´nýn sahibi, Lebib el-Amirî ve Ka´b bin Züheyr, Hassân b. Sâbit, Nâbiða el-Ca´dî, Ebu Züeyb el Hüzelî gibi þairler muhadramûn þairleri olarak adlandýrýlýrlar.

Bazýlarý ise Hz. Peygamber (s.a.s)´in zamanýnda yaþamýþ olduðu halde, onun ölümünden sonra iman eden kimseleri muhadramûn olarak adlandýrýrlar.

Muhaddisler, Hz. Peygamber devrinde müslüman olarak yaþamýþ olduklarý halde onu göremeyen kimseler için bu sýfatý kullanmýþlardýr. Ýmam Müslim, Irakî ve Suyûtî, bunlardan bilinen ve meþhur olanlarýnýn bir kýsmýný tesbit etmiþlerdir. Veysel Karanî adýyla þöhret bulmuþ olan Üveys bin el-Karenî, Kadý Þüreyh bin el-Haris, Alkame bin Kays ve Ka´b el-Ahbâr bunlardan bazýlarýdýr (bk. a.g.e., I, 33-34).


radyobeyan