Ýslam Kavramlarý M-Z
Pages: 1
Mirac By: armi Date: 07 Mart 2010, 17:58:01
MÝRAC




Arapça´da merdiven, yukarý çýkmak, yükselmek anlamlarýný dile getirir. Ýslam´da Hz. Peygamber (s.a.s)´ in göðe yükselerek Allah´ýn huzuruna kabul edilmesi olayý. Mirac olayý hicretten bir yýl ya da onyedi ay önce Receb ayýnýn yirmi yedinci gecesi gerçekleþir. Olayýn iki aþamasý vardýr. Birinci aþamada Hz. Peygamber (s.a.s) Mescidül-Haram´dan Beytü´l-Makdis´e (Kudüs) götürülür. Kur´an´ýn andýðý bu aþama, gece yürüyüþü anlamýnda isra adýný alýr. Ýkinci aþamayý ise Hz. Peygamber (s.a.s)´in Beytü´l-Makdis´ten Allah´a yükseliþi oluþturur. Mirac olarak anýlan bu yükselme olayý Kur´an´da anýlmaz, ama çok sayýdaki hadis ayrýntýlý biçimde anlatýlýr.

Hadislerde verilen bilgiye göre Hz. Peygamber (s.a.s), Kâbe´de Hatim´de ya da amcasýnýn kýzý Ümmühani binti Ebi Talib´in evinde yatarken Cebrail gelip göðsünü yardý, kalbini Zemzem ile yýkadýktan sonra içine iman ve hikmet doldurdu. Burak adlý bineðe bindirilerek Beytü´l-Makdis´e getirildi. Burada Hz. Ýbrahim, Hz. Musa, Hz. Ýsa ve diðer bazý peygamberler tarafýndan karþýlandý. Hz. Peygamber (s.a.s) imam olarak diðer peygamberlere namaz kýldýrdý.

Hz. Peygamber (s.a.s), Beytü´l-Makdis´te kurulan bir Mirac´la ve yanýnda Cebrail olduðu halde göðe yükselmeye baþladý. Göðün birinci katýnda Hz. Adem, ikinci katýnda Hz. Ýsa ve Yahya, üçüncü katýnda Hz. Yusuf, dördüncü katýnda Hz. Ýdris, beþinci katýnda Hz. Harun, altýncý katýnda Hz. Musa ve yedinci katýnda Hz. Ýbrahim ile görüþtü. Cebrail ile birlikte yükseliþ Sidretü´l-Münteha´ya kadar sürdü. Cebrail, "Buradan bir parmak ucu ileri geçecek olursam yanarým" diyerek Sidretü´l Münteha´da kaldý. Hz. Peygamber (s.a.s) buradan itibaren Refref adlý baþka bir binekle yükseliþini sürdürdü. Bu yükseliþ sýrasýnda Cennet ve nimetlerini, Cehennem ve azabýný müþahede etti. Sonunda Allah´ýn huzuruna kabul edildi. Kendisine ümmetinden Allah´a þirk koþmayanlarýn Cennet´e gireceði müjdelendi, Bakara suresinin son ayetleri verildi ve beþ vakit namaz farý kýlýndý. Yeniden Refref ile Sidretü´l-Münteha´ya, oradan Burak´la Kudüs´e, oradan da Mekke´ye döndürüldü.

Hz. Peygamber (s.a.s) ertesi günü Mirac olayýný anlattý. Olayý duyan müþrikler yoðun bir kampanya baþlatarak Hz. Peygamber (s.a.s)´i suçlamaya, alaya almaya baþladýlar. Bu kampanya bazý müslümanlarý da etkileyerek þüpheye düþürdü. Olayýn gerçek olup olmadýðýný araþtýrmak isteyenler Beytü´l-Makdis´e ve Mekke´ye gelmekte olan bir kervana iliþkin sorular sorarak Hz. Peygamber (s.a.s)´i sýnadýlar. Hz. Peygamber (s.a.s)´in verdiði bilgilerin doðruluðu müslümanlarý þüpheden kurtardýysa da müþriklerin inatlarýný kýrmaya yetmedi. Mirac olayý inatlarýný ve düþmanlýklarýný artýrarak onlar için bir fitne nedeni oldu. Bu olay karþýsýndaki tutumu nedeniyle Hz. Ebu Bekr, Hz. Peygamber (s.a.s)´ce "Sýddîk" lakabýyla onurlandýrýldý. Hz. Ebu Bekir olayý kendisine anlatarak hala inanmaya devam edip etmeyeceðini soran müþriklere "O söylüyorsa þüphesiz doðrudur" cevabýný vermiþti.

Ahad hadislere dayansa da Mirac olayýnýn gerçekliðinde tüm müslümanlar birleþmiþlerdir. Ancak olayýn gerçekleþme biçimi Ýslam bilginleri arasýnda görüþ ayrýlýklarýna neden olmuþtur. Buna göre Ýbn Abbas´ýn da içinde bulunduðu bazý bilginlere göre Mirac olayý uykuda gerçekleþmiþtir. Bilginlerin büyük çoðunluðuna göre ise uyku durumunda ve rüyada deðil, uyanýk iken gerçekleþmiþtir. Fakat bu görüþü savunanlar da Mirac´ýn yalnýz ruhla mý, yoksa hem ruh, hem de bedenle mi olduðu konusunda ikiye ayrýlmýþlardýr. Sonraki Kelamcýlarýn büyük çoðunluðuna göre mirac olayý uyanýkken hem ruh, hem de bedenle gerçekleþmiþtir. Ýçlerinde Hz. Aiþe´nin de bulunduðu bazý bilginlerle mutasavvýflarýn büyük çoðunluðuna göre ise uyanýk durumda iken ama yalnýz ruhla gerçekleþmiþtir.

Mirac olayýnýn gerçekleþtiði gece müslümanlarca kadir gecesinden sonra en kutsal gece sayýlmýþ ve bu gecenin ibadetle ihyasý gelenekleþmiþtir. Osmanlýlar döneminde, camiler kandillerle donatýldýðý için Mirac kandili olarak anýlan geceyi izleyen gün, cami ve tekkelerde Mirac olayýný anlatan ve Miraciye adý verilen þiirlerin okunmasý, dinleyenlere süt ikram edilmesi de bir gelenekti.


radyobeyan