Ýslam Kavramlarý M-Z
Pages: 1
Miladi takvim By: armi Date: 07 Mart 2010, 17:51:57
MÝLADÎ TAKVÝM




Hz. Ýsa´nýn doðumunu tarih baþlangýcý ve dünyanýn güneþ etrafýndaki dönüþ süresi olan 365 gün 6 saatlik zamaný yýl olarak kabul eden takvim.

Dönencel yýl müddeti 365, 2425 gün üzerine kurulmuþ olan bu takvimde, bir yýl uygulamada yaklaþýk 365 gün 6 saat alýnmak suretiyte, kalan 6 saatlik fark her dört yýlda bir 24 saate çevrilerek bu bir günlük süre, normal þartlarda yirmi sekiz gün süren Þubat ayýna ilâve edilmiþ ve böylece her dört yýlda bir Þubat ayýnýn yirmi dokuz gün sürdüðü kabul edilmiþtir. Bu tür yýllara da "fazlalýk yýl" veya "artýk yýl" ismi verilmiþtir.

Milâdi takvimin ilk þekli olan Jülyen takvimi, M.Ö. 46 yýlýnda Roma´nýn kuruluþunun 708. yýldönümünde, Ýskenderiyede yaþayan astronomi bilgini Sosigenes´in tavsiyesi üzerine Roma Ýmparatoru Julies Cesar tarafýndan yapýlmýþtýr. Julies Cesar tarafýndan gerçekleþtirilen bu takvim reformu sýrasýnda Roma´da günlerin sayýlmasý konusunda düzensizlik görülmüþ; buna da rahip ve papazlarýn bazý çýkar hesaplarý yüzünden tarihleri istedikleri þekilde deðiþtirmeleri sebep olmuþtur. Bu düzensizliðin giderilmesi amacýyla Julies Cesar yýlbaþý gününü 1 Mart´tan 1 Ocak tarihine çevirmiþ, yýl bir defaya mahsus olmak üzere 445 gün´e çýkarýlarak düzensizlik ortadan kaldýrýlmýþtýr. Böylece M.Ö. 46 yýlýnýn 1 Ocaðýnda Jülyen takvimi yürürlüðe girmiþ olmasýna raðmen uygulama çözüm getirmemiþtir.

Dört yýlda bir gün eklemekle takvim yine kesin bir þekilde düzeltilmiþ olmuyor, bu hesaplamaya göre arada yine 1000 yýlda 7,5 günlük bir fark kalýyordu. Bir yýlda 0,007784 yýllýk fark, baþlangýçta önemsiz gibi görünüyorsa da zaman geçtikçe fazlalaþacaðýndan, ban yanlýþlýklarýn ortaya çýkmasýna sebep olabilirdi. Gerçekten de, bu takvimin,1500 yýl kullanýldýktan sonra, güneþ yýlýndan 10 gün geri kaldýðý anlaþýlmýþtýr. Tarih, 21 Mart olmasý gerekirken eldeki takvimde 11 Mart görfinmekteydi.

Papa XIII. Gregorius´un 1582 yýlýnda Jülyen takviminde görülen düzensizliðin giderilmesi amacýyla yaptýðý çalýþmalar sonunda toplanan Ruhâni meclis, her dört yüz yýlda üç artýk yýlýn atýlarak bu farkýn giderilmesini saðladý. Buna göre dörtyüzün katlarý olan bin altýyüz, ikibin, ikibin dört yüz yýllarý artýk yýl olarak düþünülemez. Bu da Greðorius takvimi reformunun son özelliðini meydana getirir. Yine bu takvim çerçevesinde MS. 325 yýlýnda takvimin baþlýca kurallarýný belirleyen Ýznik Konsülü, Güneþ Çevriminin esas alýnarak mevsimlerin güneþ çevrimine yerleþtirilmesine karar vermiþtir. Ýznik Konsülünün toplanmasýndan, 1582 yýlýna kadar ki fark olan 1257 yýlda bu farkýn on güne ulaþtýðý anlaþýlmýþ, o günkü takvim gününe on gün eklenmiþtir. Böylece Roma´da 4 Ekim 1582 Perþembe gününü doðrudan doðruya IS Ekim Cuma gününe baðlama kararý alýnmýþtýr. Bu sayede hafta içinde günlerin sýrasý da deðiþmemiþ oluyordu. Ýþte bu deðiþme ve toplantýyý (Ýznik Konsülü) düzenleyen Papanýn ismine atfen, bu takvime Gregorien (milâdî) Takvimi denir. Gregorien Takvimi Fransa´da 1582 yýlýnda kabul edilerek, 9 Aralýk 1582´den hemen 20 Aralýða geçilmiþtir. Ýngiltere 1752 yýlýnýn 3 Eylül günü kabul ettiði bu takvimle doðrudan 14 Eylül gününe geçmiþtir.

Gregorien takviminde yýlbaþýnýn 1 Ocak tarihi olarak kabul edilmesi 1752 yýlýnda gerçekleþti. O tarihe kadar 24 Aralýk ile 1 Ocak tarihlere çiftyýl adý verilmekteydi.

On iki aydan oluþan miladi yýlýn aylarýnýn isimleri ve bu aylarýn süreleri þöyledir: Ocak 31; Þubat 28, 29; Mart 31; Nisan 30; Mayýs 31; Haziran 30; Temmuz 31; Aðustos 31; Eylül 30; Ekim 31; Kasým 30; Aralýk 31. Ayrýca her yýl ilkbahar, yaz, sonbahar, kýþ olmak üzere dört mevsime ayrýlmýþtýr. Yýl, her biri kavuþum ayýnýn dörtte birine tekabül eden elli iki haftaya bölünmüþtür.

Milâdî yýlý Hicrî yýla çevirmek için önce eldeki milâdî tarihten 622sayýsý çýkarýlýr; kalan sayý 33´e bölünür; bölüm, kalan sayýya eklenir: Hicri yýl = (Milâdi yýl-622) x 31 Bir hicri yýlý milâdi yýla çevirmek için ise þu formül uygulanýr:

Miladi yýlý = Hicri yýlý x 33 + 622

Her ne kadar miladi takvim Hz. Ýsa´nýn doðum gününü 1 Ocak (baþlangýç) olarak kabul ediyorsa da bunun kesin olmadýðý bilinmektedir.

Türkiye´de Miladi Takvimi Ýlk olarak Osmanlý devletinde Ýttihat ve Terakki partisi zamanýnda Takvim-i Garbi ismiyle 1917´de yürürlüðe konan Hýristiyan takvimi, Cumhuriyetin kurulmasýyla gerçekleþtirilen köklü devrimler sýrasýnda resmen kabul edilmiþtir. 26 Aralýk 1925 tarih ve 698 sayýlý "Takvimde Tarih Mebdeinin Tebdili" hakkýndaki kanunla, Hicri 1342 Ocak ayýnýn ilk günü 1 Ocak 1926 olarak deðiþtirilmiþ ve bu tarihten itibaren yeni takvim yürürlüðe girmiþtir. T.B.M.M. tutanaklarýnda kanun þu þekilde resmilik kazanmýþtýr:

Kanun No: 698. Kabul tarihi: 26.12.1925. Madde 1. Türkiye Cumhuriyeti dahilinde resmi devlet takviminde tarih baþlangýcý olarak uluslararasý takvim (milâdî Gregorien) baþlangýç kabul edilmiþtir.

Madde 2. 1341 senesi Kânûn-i evvelinin otuz birinci gününü takip eden gün,1926 senesi Kânûn-i sânîsinin birinci günüdür.

Madde 3. Hicrî Kamerî takvim öteden beri olduðu üzere özel hallerde kullanýlýr. Hicrî Kamerî aylarýn baþlangýcýný rasathane resmen tesbit eder.

Madde 4. Ýþbu kanun neþri tarihinde muteberdir.

Madde 5. Ýþbu kanunun ahkâmýný icraya Ýcra Vekilleri Hey´eti memurdur T.B.M.M. Kanunlar Dergisi, c.1 V, Atatürk Ýnkýlâbý, Kültür Bak. Yay. Ankara 1984, s. 497).

"1927 yýlýndan itibaren Türkiye müslümanlarý ve hristiyanlar halký ilk kez ortak bir yýl hesabý kullanmaya baþladýlar. Ayný þekilde, yine ilk kez, birçok Türk, Avrupa âdetlerine uyarak yýlbaþlarýnda birbirlerine iyi dileklerini ilettiler" (bk. Paul Geýýtizon, Mustafa Kemal ve Uyanan Doðýý, çev. Fethi Ülkü, Kültür Bakanlýðý yayýnlarý, Ankara 1983. s. 145. Gotthard Jaschke, Yeni Türkiye´de Ýslamlýk, Türkçesi, Hayrullah Örs, Ankara, 1972. s. 29-30).

Cumhuriyet devrimlerinden sadece birisi olan milâdi takvimin kabulüyle Türkiye müslümanlarýnýn bin yýllýk islamî geçmiþleriyle aralarýna engeller konulmuþ ve bundan böyle hristiyan Noel baba kültürü halk arasýnda yaygýnlýk kazanarak batýlýlaþma resmî devlet politikasý halini almýþtýr. Hafta tatilleri pazar gününe alýnmýþ,1935 yýlýnda ise Yahudilerin hafta tatilleri olan cumartesi günleri yarým gün tatil edilmiþ, 1974 yýlýnda cumartesi tatili tam güne çýkarýlmýþtýr. Ancak Müslümanlarýn tatili olan cuma günleri için ayný durum söz konusu olmamýþtýr (Geniþ bilgi için bk. Noel ve Hicri takvim md.).


radyobeyan