Mikail By: armi Date: 06 Mart 2010, 17:50:28
MÝKÂÝL
Kur´an-ý Kerim´de adý geçen dört büyük melekten birisi.
Mikâil kelimesi Ahd-i Atik (Tevrat)´ta "Mikael" biçiminde geçmektedir. Mikâil´in "büyük reis", "Ýsrail oðullarýnýn hamisi" (Daniel: 12/1) olduðu zikredilmektedir. Ýsrail oðullarýný, Ýranlýlara (Daniel: 10/13), Yunanlýlara (Daniel: 10/20, 21) karþý koruyan da Mikâil´dir.
Mikâil kelimesi Kur´an-ý Kerim´de bir âyette, Mikâl þeklinde geçmektedir. "Kim, Allah´a, meleklerine, peygamberlerine, Cebrail´e ve Mikâil´e düþman olursa bilsin ki, Allah da inkar edenlerin düþmanýdýr" (el-Bakara, 2/98) buyurulmaktadýr.
Yahudilerin ve Müslümanlarýn Mikâil hakkýndaki düþüncelerini öðrenmek için bu âyetin nüzul sebebiyle ilgili bulunan iki rivayete göz atmakta yarar vardýr:
1- Hz. Peygamber (s.a.s), Medine´ye hicret ettiði zaman Fedek Yahudilerinden Abdullah Ýbni Suriya bir kaç kiþiyle birlikte gelir ve bazý sorular sorar. Hz. Peygamber (s.a.s), onlarýn sorularýný cevaplandýrýr. Yahudiler, cevaplarý olumlu bulurlar ve kabul ederler. Son olarak kendisine hangi meleðin vahiy getirdiðini sorarlar Hz. Peygamber (s.a.s)´de "Cebrail" cevabýný verir. Yahudiler buna þiddetle itiraz ederler, "O bizim düþmanýmýzdýr" derler. Gerekçe olarak Cebrail´in "Kýtal ve Þiddet", Mikail´in ise "müjde, ucuzluk, bolluk" getirdiðini ileri sürerler.
2- Yahudiler, Hz. Ömer´e sorular sorarak cevaplar alýrlar. Hz. Peygamber (s.a.s)´e vahiy getiren meleði sorarlar. O da "Cebrail" der. Yahudiler "vahiy getiren Mikail olsaydý ona inanýrdýk" derler. Hz. Peygamber (s.a.s)´e inanmamalarýnýn sebebini ona vahyi Cebrail´in getirmesine, Mikâil´in getirmemesine baðlarlar. Cebrail´in "azab, kýtal, þiddet", Mikail´in "ucuzluk, bolluk, refah" getirdiðini ileri sürerler.
Müslümanlar, Cebrail´in ve Mikail´in büyük meleklerden olduðuna inanýrlar. Her ikisini de dost kabul ederler. Bunlardan birisine dost olup diðerine düþman olmak melekler hakkýndaki Ýslam inancýna ters düþer. Her iki melek de Allah´ýn elçisidir. Allah´tan aldýklarý görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler. Bu yükümlülüðün dýþýna çýkmalarý da mümkün deðildir. Allah evrende meydana gelen olaylarýn (tabiî olaylarýn) idaresini Mikail´e vermiþtir. Tabiat olaylarýný idare etmek, yaðmuru yaðdýrmak, rüzgârý estirmek böylece, bitkilerin üretimini saðlayarak, insanlarýn ve diðer canlýlarýn rýzýklarýný tayin etmek Mikail´in baþlýca görevleridir.
radyobeyan