Ýslam Kavramlarý M-Z
Pages: 1
Menn ve selva By: armi Date: 04 Mart 2010, 20:49:28
MENN VE SELVÂ




Ýsrailoðullarýnýn Mýsýr´dan çýkartýldýklarý zaman, ALLAH tarafýndan kendilerine gönderilen iki çeþit yiyecek. "Menn" bir çeþit helva; "Selvâ" ise, býldýrcýnýn adýdýr.

Mûsâ (a.s), kavmini Firavun´dan kurtardýktan sonra, Filistin´e yöneldi. Ken´an diyarý da denilen bu bölgede, o zaman Amalýkalýlar zorba bir topluluk olarak yaþamakta idi. Mûsâ (a.s), Ýsrailoðullarýna Amalýkalýlarla savaþýp, ALLAH Teâlâ´nýn kendilerine vadettiði mukaddes topraklara girmelerini emrettiði zaman onlar, tabiatlarýna yerleþmiþ olan nifâk, çirkeflik ve ihanet örneklerinden birini göstererek, ALLAH´ýn cezalandýrmasýna müstehak olmuþlardý. Olay Kur´an-ý Kerimde þöyle anlatýlýr: "Ey kavmim! ALLAH´ýn size takdir ettiði mukaddes yere girin. Geriye dönmeyin, yoksa hüsrana uðrarsýnýz. Kavmi ona: "Ey Musa! onlar orada oldukça biz ebediyyen oraya girmeyiz. Sen ve Rabbin gidin ve savaþýn. Biz burada oturacaðýz" dediler. ALLAH Musâ ya þöyle dedi: Kýrk sene o mukaddes yer, onlara haram kýlýnmýþtýr. Yeryüzünde þaþkýn þaþkýn dolaþacaklardýr. O fasýk kavim için üzülme" (el-Maide, 5/21, 24, 26).

ALLAH Teâlâ onlarý, Tih çölünde kýrk senelik sürgün hayatýna mahkûm etti. Ýsrailoðullarý, zelil ve periþan bir halde Mûsâ (a.s)´ya yakýnmaya baþladýlar ve ondan su ve yiyecek istediler. Mûsâ (a.s), onlarýn bu durumlarýna üzülerek, ALLAH Teâlâ´ya dua etti. Cenab-ý ALLAH Ýsrailoðullarýna su ve yiyecek verdi. .. Ya Mûsâ ya, kavmi kendisinden su istediðinde: Asaný taþa vur" diye vahyettik. Vurunca taþtan on iki pýnar birden akmaya baþladý. Herkes su içeceði yeri öðrendi. Onlara bulutu gölgelik yaptý. Üzerine kudret helvasýyla (Menn) býldýrcýn (Selvâ) eti indirdik. Ve onlara: "Sizi rýzýklandýrdýðýmýz temiz þeylerden yeyin" dedik. Fakat onlar nankörlük ettiler. Onlar Bize zulmetme diler. Bilakis kendi nefislerine zulmetmiþ oldular" (el-A´râf, 7/160).

Menn yeryüzüne çið damlasý gibi yaðdý ve binlerce býldýrcýn (Selvâ) peyda olup onlarýn yemesi için yanlarýna doluþtu.

Menn´in, yapýþkan olup, tadýnýn petekteki bal tadýna benzemekte olduðu ve aðaç yapraklarý üzerine yaðdýðý, yufka ekmek gibi olduðu ve her fert için bir ölçek bal þeklinde gönderildiði þeklinde görüþler ileri sürülmüþtür. Selvâ ise, býldýrcýna benzer bir kuþtu (Taberi, Tarih, Beyrut t.y. I, 430; Ýbnul-Esir, el-Kâmil fi´t-Tarih, Beyrut 1979, I, 196).

Baþlýca vasýflarý fasýklýk, nifak ve nankörlük olan Ýsrailoðullarý ALLAH Teâlâ´nýn kendilerine bahþettiði bu nimetlere þükretmeyip, yeni isteklerde bulunarak, basit yiyecekler istediler:"

".. Ey Mûsâ! Bir çeþit yemeðe dayanamayacaðýz. Rabbine dua et de bize yerin bitirdiði sebze, hýyar, sarmýsak, mercimek ve soðandan versin. " Musâ da: "Ýyi olaný daha basit olan bir þeyle mi deðiþtirmek isliyorsunuz. O halde bir Þehre (Mýsýr´a) inin, þüphesiz orada istediðiniz vardýr" demiþti. Onlara zillet ve yoksulluk damgasý vurulmuþtur. ALLAH´ýn gazabýna uðramýþlardýr" (el-Bakara, 2/61).

Tarihçiler, Menn ve Selvânýn Ýsrailoðullarýna Tih Çölünde, cezalandýrýlmak üzere býrakýldýktan sonra verildiðini zikretmekte iseler de, bu olayýn, Firavundan kurtulup Filistin´e doðru gidildiði esnada, çölde topluluðun susayýp acýkmasý üzerine vuku bulmuþ olabileceði de ihtimal dahilindedir. Onlar, Filistin kapýlarýna gelene kadar, Mûsâ (a.s)´ya itaat eden bir topluluktu ve Menn ve Selvâ da, Ýsrailoðullarý´na ALLAH Teâlâ´nýn bir ikramý idi. Bu ikramýn Ýsrailoðullarýnýn, Mûsâ (a.s)´ya; "Ya Mûsâ! O kavim orada (Filistinde) olduðu müddetçe biz oraya asla girmeyiz. Sen ve Rabbin gidin onlarla savaþýn. Biz burada oturacaðýz" (el-Mâide, 5/24) demelerinden ve Mûsâ (a.s)´ýn da onlarý: "Ya Rabbi ben, kendim ve kardeþimden (Harun) baþkasýna söz dinletemiyorum. Fasýk kavimle aramýzý ayýr" (el-Maide, 5/26) þeklinde fasýklýkla vasýflandýrmasýndan önce olmasý mantýðý daha yakýndýr. Zira ALLAH Teâlâ, onlarýn, Peygamberleriyle birlikte ALLAH yolunda cihad etmeyi reddetmeleri üzerine "Orasý onlara kýrk sene yasaklanmýþtýr. Onlar yeryüzünde þaþkýn þaþkýn dolaþacaklardýr. O fasýk kavim için üzülme" buyurmuþ ve onlarý bir fasýklýkla vasýflandýrarak Ýlâhi bir ceza ile: cezalandýrmýþtýr. Yeryüzünde þaþkýn þaþkýn dolaþmaya mahkûm edilerek zelil kýlýnmýþ bir topluluða, külfetsiz bir þekilde nimet bahþedilmesi ilahi hikmete aykýrýdýr. Taberi´de Menn ve Selvâ´nýn onlardan, Tih çölünden çýktýktan sonra kesildiði rivâyet edilmekle beraber (Taberî, a.g.e., I, 431), bu nimetin, onlarýn Filistin´e cihad ederek girmeyi reddederek ve isyan edip fasýklardan olmalarý ile geri alýndýðýný kabul etmek daha uygundur.


radyobeyan