Kibir By: armi Date: 27 Þubat 2010, 16:09:28
KÝBÝR
Büyüklenmek, büyüklük taslamak, ululuk iddia etmek. Kendini baþkalarýndan yüksek görerek onlarý aþaðýlamak.
Þeytan´a ait bir özellik olan kibir, onun Hz. Adem´e secde etmesini engellemiþti. Cenab-ý Allah bunu Kur´ân-ý Kerim´de þöyle anlatmaktadýr:
"(Hz. Adem´e) secde etmekten yalnýzca Ýblis kaçýndý. Kibirlendi ve kâfirlerden oldu" (el-Bakara, 2/34).
Küfür ve inkârýn en önemli sebebi kibirdir. Bunu Hz. Adem (a.s)´ýn kýssasýnda görmek mümkündür. Nitekim þeytan´ýn kibrinden dolayý isyanýndan sonra, inkâr ve isyan edenlerin çoðu kibir nedeniyle isyan etmiþlerdir. Hz. Musa´nýn apaçýk delilleri karþýsýnda Firavun inkâr etmiþti. "Sonra da Musa´yý ve Harun´u, firavun ve topluluðuna mucizelerimizle gönderdik. fakat onlar, kibirlendiler ve suçlu bir kavim oldular" (Yûnus 10/75). Hz. Peygamber (s.a.s) döneminde inkâr eden zengin ve ileri gelen insanlar kibir neticesinde inkar etmiþlerdir. Bu durum Kur´an-ý Kerim´de þöyle anlatýlmaktadýr: "En sonunda da sýrt çevirdi. Büyüklük tasladý ve þöyle dedi: "Bu eskilerden kalan bir sihirden baþka bir þey deðildir" (el-Müddesir, 74/23-24), Zenginlik, ululuk ve makam sahibi olmakla kibrin yakýn alakasý, Allah Teâlâ´nýn beytan´a þu hitabýnda görülmektedir: "Kibirlendin mi, yoksa kendini yüce mi zannettin?" (Sâd, 38/75),
Kibir inkârda önemli bir rol oynadýðýndan Allah Teâlâ Kur´ân´da kibirden ve bu kelimenin türevleri olan istikbâr, müstekbir ve kibriya´dan sýk sýk bahsetmektedir,
Hz, Nuh (a.s) oðluna vasiyet ederken "iki þeyden seni menederim, biri þirk diðeri kibirdir" buyurmuþtur (Ahmed b. Hanbel, I, 170). Ebu Reyhâne (r,a) Hz. Peygamber (s.a.s)´den þöyle rivayet etmiþtir: "Cennete kibirden hiçbir þey giremez". Orada bulunanlardan biri þöyle dedi: "Ey Allah´ýn Rasülü! Ben, kamçýmýn þaklamasý ve ayakkabýmýn saðlamlýðý ile güzel görünmekten hoþlanýrým, bu kibir midir?" Hz, Peygamber (s.a.s) "Hayýr bu kibir deðildir. Allah güzeldir güzeli sever Kibir hakký küçük görmek ve baþý gözü ile insanlarla alay etmektir" (Müslim, Ýman, 47; Ahmed b Hanbel, lV, 133-134) buyurdu. Bu hadis-i þerif hakk karþýsýndaki alaycýlýk ve inkârýn kibir olduðunu anlatmakla birlikte insanlarla alay etmenin kibirden kaynaklandýðýna iþaret etmektedir. Hz. Peygamber yanýnda sol eli ile yemek yiyen bir adama "saðýnla ye" demiþtir. Adam "saðýmla yiyemiyorum" deyince Hz. Peygamber þöyle buyurmuþtur: "Yiyemez ol; Bu adamýn saðýyla yemek yiyemiyorum demesi yalnýzca kibrindendir" (Müslim, Eþribe, 107).
Hz. Peygamber (s.a.s) þöyle buyurmuþtur: "Kalbinde hardal tanesi kadar iman olan hiç bir kimse cehenneme girmez; kalbinde hardal tanesi kadar tekebbür bulunan hiç bir kimse de cennete giremez" (Müslim, Ýman, 147, 148, 149; Ebû Dâvud, Libâs, 26; Tirmizi, Birr, 610; Ýbn Mâce Mukaddime, 9; Zühd, 16), Bu hadis-i þerifin Müslim´in es-Sahih´indeki bab baþlýðý, "kibrin haram olmasý ve bunun açýklanmasý" þeklindedir. Buradan da anlaþýlacaðý gibi kibir haram olan kötü huylardan birisidir. Hadisteki ifade kibirli insanýn cennete giremeyeceðini anlatmaktadýr. Ancak buradaki kibir, Allah´a ve Peygamber (s.a.s)´e karþý olan kibirdir. Ahlâkî bir özellik olarak kibir, baþkalarýný küçük görmek ve onlarla alay etmek anlamýyla düþünülürse bu özellik insaný dinden çýkaran bir özellik deðildir. Ancak haramdýr, insaný dinden çýkarabilecek fiiller iþlenmesine sebep olabilir. Böyle bir özellik sahibi de cehennemde kibrinin cezasýný çektikten sonra Allah´ýn afv ve maðfiretiyle cennete girecektir, Nitekim bir âyet-i kerime´de Allah Teâlâ: "Biz onlarýn kalblerindeki kin ve hasedi çýkaracaðýz" (el-Hicr, 15/47) buyurarak, cennete giren insanlarýn kalbinden dünyadaki ahlâkî kusurlarýnýn temizleneceðini anlatmaktadýr.
Bu konudaki bir baþka hadis-i þerif þöyledir: "Kendini büyük gören yahut kibirli kibirli yürüyen kimse Allah´ýn huzuruna, Allah kendisine gazablanmýþ olarak çýkar" (Ahmed b. Hanbel, II, 118). Bu hadis kibirlinin âhiretteki durumunu gözler önüne sermektedir. Bu tür bir gazab-ý ilâhiye sebep olarak Hz. Peygamber insanýn elbisesini sürüyerek çalým satmasýný ve kibirlenmesini de göstermiþ ve: "Elbisesini kibirle yerde sürüyen kimseye Allah merhamet nazarý ile bakmaz" (Müslim, Libâs, 42) buyurmuþtur. Bu hadis-i þerifler ahlâký bir kusur olan kibrin Allah nezdinde ne derece kötü kabul edildiðini anlatmaktadýr. Bir baþka kibir þekli olan hakka karþý büyüklenmek ise kâfirlikle bir kabul edilmiþ ve lanetlenmiþtir. Hz, Peygamber þöyle buyurur: "Mütekebbirler kýyamet gününde, insan yeklinde küçük karýncalar gibi hasredilir. Bütün her taraflarýndan zillet onlarý kuþatýr..." (Tirmizî, Kýyâme, 47; Ahmed b Hanbel, II, 179).
Hz, Peygamber, kibirlilerin cehenneme gireceðini þöyle anlatmýþtýr: "Cennet ile cehennem münakaþa ettiler. Cehennem þöyle dedi: "Bana zâlimlerle kibirliler girecek" Cennet onu þöyle cevapladý. "Bana zayýflarla yoksullar girecek" Bunun üzerine Allah (c.c) berikine "Sen benim azabýmsýn seninle dilediðime azab ederim" buyurdu. Ötekine de "Sen benim rahmetimsin, Seninle dilediðime rahmet ederim Sizin her biriniz için dolu dolu insanlar var" (Müslim, Cenne, 34, 35, 36) buyurdu. Bu konudaki kudsi bir hadis-i þerifte Allah Teâlâ þöyle buyurmaktadýr: "Kibriyâ ridam, azâmet izârýmdýr. Kim bu ikisinden herhangi birinde benimle çekiþirse onu cehenneme atarým" (Ebû Dâvud, Libâs, 25; Ýbn Mâce, Zühd, 16). Hz. Peygamber (s.aþ) kibri zemmettiði gibi, kibrin müspet karþýtý olan tevâzuyu da övmüþtür. Bir hutbelerinde Hz. Peygamber þöyle buyurmuþtur: "Allah azze ve celle bana þöyle vahyetti: Mütevâzî olun, öyle mütevâzî olun ki, biriniz diðerine karþý övünmede bile bulunmasýn" (ibn Mâce, Zühd, 16)
Ýslâm bir ahlâkî kusur olan kibri yasaklamýþtýr. Böyle bir kibir haramdýr, Allah´ýn rahmetinden kovulma sebebidir. Ancak bir kibir daha vardýr ki Kur´an bunu "Müstekbir" ifadesiyle ifade etmiþtir. Müstekbirler Allah´ýn arzýnda bizzat kendi güzelliklerini tesis etmek için gayret gösteren azgýnlar ve zorbalardýr. Bunlar Allah´ýn kullarýný kendi köleleri yapmak için Allah´ýn dinine karþý büyüklenirler. Allah Teâlâ bu çeþit insanlar için þöyle buyurmaktadýr: "Ýþte âhiret yurdu; Biz onu yeryüzünde büyüklenmeyi ve bozgunculuk çýkarmayý istemeyenlere (armaðan) kýlarýz. (Güzel) sonuç muttakilerindir" (el-Kasas, 28/83). (Ayrýca bk. Ýstikbar, Müstekbir maddeleri).
Ynt: Kibir By: zerdale Date: 13 Haziran 2013, 00:09:39
böyle kullardan uzak eyle yarabbi,nefsimize fýrsat verme inþallah her halimiz kibirden uzak olsun.....
radyobeyan