Kelime-i tevhid By: armi Date: 27 Þubat 2010, 15:56:44
KELÝME-Ý TEVHÎD
Tevhîd birleþtirme, birleme, bir olduðunu kabul etme ve bu þekilde inanma demektir. Istýlahý manasý ise; Allah´tan baþka ilâh olmadýðýna iman etmek, O´ndan baþka Rab ve Ma´bud tanýmamaktýr. Baþka bir deyiþle; ihtiva ettiði manaya gönülden inanarak "Lâilâhe illallah Muhammedun Rasûlüllah" sözünü söylemektir. Ýþte "Allah´tan baþka ilâh yoktur Muhammed Onun Rasûlüdür" anlamýna gelen bu söze"Kelime-i Tevhîd" denir.
"Kelime-i Tevhîd " tüm semâvî dinlerin ortak inanç esaslarýnýn temelini teþkil eder. Bu temele dayanmayan inanýþlarýn ve ibadetlerin tümü batýldýr, Allah´ýn yanýnda makbul deðildir. Nitekim, Cenab-ý Allah´ýn göndermiþ olduðu elçilerinin tümüne vahyettiði ve insanlara teblið edilmesini istediði en önemli husus, "Tevhîd" inancýnýn esasýný teþkil eden bu kutsal kelimedir. Hak Teâlâ, Kur´ân-ý Kerîm´de, son elçisi Hz. Muhammed (s.a.s)´e hitaben:
"Senden önce hiçbir rasûl göndermedik ki ona; Benden baþka ilâh yoktur, þu halde bana kulluk edin, diye vahyetmiþ olmayalým" (el-Enbiyâ, 21/25) buyurmakla bu gerçeði dile getirmiþtir.
Allah´tan baþka ilâh tanýmamak ve yalnýzca O´na ibadet etmek tüm semâvî dinlerin ortak hedefidir. En güzel ifadesini "Kelime-i Tevhîd"de bulan bu husus, ehemmiyetine binaen, hem Kur´ân-ý Kerîm´de, hem de Rasûlüllah (s.a.s.)´ýn hadislerinde çokça zikredilmiþtir. Kur´ân´da:
"Allah, kendisinden baþka hiçbir ilâh bulunmayandýr" (el-Bakara, 2/255).
"Allah, kendisinden baþka ilâh olmayandýr, en güzel isimler O´na mahsustur" (Tâhâ, 20/8).
"O, sizin Rabbiniz olan Allah´týr. O´ndan baþka ilâh yoktur. Herþeyin yaratýcýsý O´dur" (el-En´âm, 6/102).
"Allah ile birlikte baþka bir ilâh çaðýrma. O´ndan baþka ilâh yoktur. O´nun zatýndan baþka her þey helâk olacaktýr. Hüküm O´nundur ve siz O´na döndürüleceksiniz" (el-Kasas, 28/88) buyurulmaktadýr. Rasûlüllah (s.a.s.)´ýn hadislerinde de "Kelime-i Tevhid"le ilgili þu ifadelere rastlýyoruz:
"Her kim, Lâ ilâhe illâllâh der ve Allah´tan baþka tapýlan þeyleri reddederse, onun malýna ve canýna dokunmak haram olur. Hesabý da Allah´a kalmýþtýr" (Müslim, Ýman, 37).
"Lâilâhe illallah, Allah için yüce ve þerefli bir sözdür. Bunu samimiyetle söyleyen cenneti kendine vacip kýlar. Yalandan söyleyen de malýný ve kanýný korumuþ olur, fakat gideceði yer cehennemdir" (Alauddin Ali el-Hindi "Kenzü´l-Ummâl", l, 220).
"Allah´tan baþka ilâh olmadýðýna ve Muhammed´in, O´nun elçisi olduðuna þehadet getirerek Allah´a mülaki olan kimse cennete girer" (a.g.e., l, 215).
"Lâilâhe illallah" çok vecîz ve mana yönünden oldukça kapsamlý bir sözdür. Türkçe´ye"Allah´tan baþka ilâh (tanrý) yoktur" þeklinde tercüme edilebilir. Ne var ki, Allah ve ilâh kelimelerinin ifade ettiði manalar tam olarak anlaþýlmadýkça "Allah´tan baþka ilâh yoktur." sözü; "Kelime-i Tevhid"in, kafalara ve gönüllere yerleþtirmek istediði mefhumu ifade etmekte çok kýsýr kalacaktýr. Kaldý ki, hiç kimsenin mü´min ve muvahhid sayýlabilmesi için, Kur´ân´ýn tanýmladýðý þekilde Allah´a iman etmesi ve tüm içtenliðiyle O´na teslim olmasý gerekir. Aksi takdirde "Kelime-i Tevhid"i diliyle söylediði halde, tevhide aykýrý düþünce ve davranýþlarýndan dolayý iman dairesinden çýkarak kâfir olmasý içten bile deðildir.
Kur´ân-ý Kerîm, Cenab-ý Allah´ þöyle tanýmlýyor:
"Allah bir tektir (el-Ýhlâs, 112/1), O´ndan baþka hiçbir ilah yoktur (el-bakara, 2/255). Tüm âlemlerin Rabbi´dir (Fatiha, 1/1), herþeyin yaratýcýsý O´dur (el-Enam, 6/102), hüküm yalnýzca Allah´ýndýr (ez-Zümer, 39/3), rýzký veren O´dur (ez-Zariyat, 51/58), dirilten de öldüren de (Alû Ýmran, 3/156), hastalara þifa veren de O´dur (el-En´âm. 5/59). O, her þeyi; gizli olaný da açýkta olaný da bilir. (Ýbrahim, 14/38). O´nun irade ve izni olmadan bir yaprak dahi dalýndan düþmez" (el-Mâide, 6/59). Kýsacasý Allah, akla gelebilecek her türlü noksanlýklardan münezzeh ve en mükemmel sýfatlarla muttasýftýr.
Kur´ân âyetlerinden de anlaþýlacaðý gibi, insanýn mü´min ve muvahhid sayýlabilmesi için, Allah hakkýndaki düþüncelerinin saðlýklý olmasý, "Tevhîdi" çizgiyle paralellik arzetmesi gerekir. Bir yandan "Allah´tan baþka ilâh yoktur " deyip diðer Yandan O´nun hükmünü reddetmek ya da hâkimiyetinde O´na ortak koþmak, kesin olarak haram kýldýðý bir þeyi helâl, helâl kýldýðý bir þeyi haram saymak, yalnýzca kendisine mahsus özelliklerden birini veya birkaçýný, yaratýlmýþlardan herhangi birine isnad etmek, Allah´a yaklaþtýracak veya O´nun katýnda þefaatçi olacak diye O´ndan baþka dostlar edinip bunlarý ulûhiyyet derecesine çýkarmak, Tevhîd inancýyla asla baðdaþmaz. Bu tür düþünce ve inançlara sahip kimse "Allah´tan baþka ilah yoktur." demekle iman etmiþ sayýlmaz. Cenab-ý Allah bu gibi kimseleri yalancý ve inkarcý diye nitelemektedir:
"Halis din yalnýz ve yalnýz Allah´ýndýr. O´ndan baþka dostlar edinenler; bizi, sadece Allah´a yaklaþtýrsýnlar diye onlara ibadet ediyoruz, derler. Þüphesiz Allah, ayrýlýða düþtükleri þeylerde aralarýnda hüküm verecektir. Allah, yalancý ve inkârcýyý hidayete erdirmez" (ez-Zümer, 39/3).
"Yoksa onlar, câhiliyye hükmünü mü arýyorlar? Ýyi anlayan bir toplum için hükümranlýðý Allah´tan daha güzel hüküm veren kim vardýr?" (el-Tevbe, 5/50).
"Allah´ý býrakýp bilginlerini ve rahiplerini ve Meryem oðlu Mesih´i rabler edindiler. Halbuki onlara; yalnýz bir ilaha tapmalarý emredilmiþti. O´ndan baþka hiçbir ilâh yoktur, onlarýn ortak koþtuklarý þeylerden uzaktýr " (et-Tevbe, 9/31).
Evet, "Kelime-i Tevhîd"; düþünce ve davranýþlarda, þirkin her türlü pisliðinden arýnmayý, sadece Allah´ýn emirlerine boyun eðerek tâðûtun her çeþidini reddetmeyi gerektirir. Artýk:
"Her kim tâðûtu reddedip Allah´a inanýrsa, asla kopmayan, saðlam bir kulpa yapýþmýþ olur" (el-Bakara, 2/256. Ayrýca bk. La ilaha illallah).
radyobeyan