Ýslam Kavramlarý A-L
Pages: 1
Karine By: armi Date: 26 Þubat 2010, 20:19:17

KARÎNE




Ýstenilen bir þeye delâlet eden belirti. Bir Þeyin varlýðýný gösteren emâre, belirti ve niþan anlamýna gelen bir fýkýh terimi. Ýslâm hukukunda yedi tane hüküm sebebi vardýr. Bunlardan birisi kesin karînedir. Diðerleri þâhitlik, ikrar, yemin, yeminden kaçmak, kasâme ve bazý bilgilere göre hâkimin dava hakkýnda özel bilgisidir.

Karîneye dayanarak hüküm vermek Ýslâm hukukunda bir prensiptir. Karîne davanýn görülmesine engel olur.

Darlýk içinde bulunan bir yoksulun, varlýklý bir zengine ödünç para verdiðini iddia etmesi gibi, Kimi zaman töhmet yüzünden beyyine veya ikrar reddedilir. Þâhidin, lehine þâhitlik yapacaðý kimseye hýsým olmasý gibi. Ýkrarýn ölüm hastalýðý sýrasýnda yapýlmasý da böyledir. Karîne, baþka hiç bir delil bulunmadýðý zaman tek baþýna baðýmsýz bir delil sayýlýr. Diðer delillerin çatýþmasý hâlinde ise, karîne tercih edici bir delil vazifesi görür.

Karîne kuvvetli ve zayýf olmak üzere ikiye ayrýlýr. Ýslâm hukukçularý karînelerden belirli sonuçlar çýkarmak için çalýþmýþlardýr. Meselâ: karý koca arasýnda ev eþyasýnýn mülkiyeti konusunda anlaþmazlýk çýksa, prensip olarak; palto, silâh ve meslek âletleri gibi erkeðe uygun olan eþya erkeðe; zinet eþyasý, manto gibi kadýna uygun olan þeyler ise kadýna ait sayýlýr. Bu konuda dýþ görünüþün sehâdeti ile örf ve âdet esas alýnýr.

Karîne kesin olduðu zaman yakîn derecesine yükselir. Meselâ; bir kimse elinde kanlý bir býçakla korku ve telaþ içinde bir evden çýksa bu eve girilince yeni býçaklanýp öldürülmüþ bir ceset bulunsa, bu dýþ görünüþün þehâdeti o þahsýn bu kimseyi öldürdüðüne kesin karîne teþkil eder. Bunda þüphe bulunmaz. Hâkim bu karîneye dayanarak hüküm verebilir. Sanýk aksini iddia ederse, baþka delillerle isbat etmesi gerekir. Karîne kesin olmayýp, galip zan verecek güçte ise, sadece taraflardan birisi için tercih edici bir rol oynar.

Ýslâm hukukçularýnýn çoðunluðuna göre hadler konusunda karînelerle hüküm verilmez. Çünkü hadler þüphe ile düþer. Kasâme dýþýnda kýsas konusunda da, kaný korumada ihtiyatlý olmak amacýyla hüküm verilmez. Mâlî ve þahsý davalarda ise karîne ile hüküm verilir.

Allâhü Teâlâ, mevcut ve meþrû haklar için bir takým alâmet, emâre ve belirtiler koymuþtur. Ýman, münâfýklýk ve inkâr için de bazý alâmet ve deliller belirledi. Dört halife devrinde gebelik zina fiili için bir karîne sayýlarak had cezasý uygulanmýþ, ayrýca ikrar veya dört þahit aranmamýþtýr. Yine kadýnýn hayýz görmesi gebe olmadýðýna, aðýzda þarap kokusu, içki içildiðine karîne sayýlmýþ ve baþka delil aranmamýþtýr (Cürcânî, Ta´rifât, s. 152; Meydânî, el-Lübâb, IV, 50; Zühaylî, el-Fýkhu´l-Ýslâmî ve Edilletuh, VI, 644, 647; Bilmen, Istilâhât-ý Fýkhýyye Kâmusu, Ýstanbul 1970, VIII,)


radyobeyan