Ýslam Kavramlarý A-L
Pages: 1
Kamet By: armi Date: 26 Þubat 2010, 20:06:47
KAMET




Namaz için seslenmek, kamet getirmek, ifa ve eda etmek. Aslý "ikâmet" olup, türkçede "i" siz kullanýlýr. Bir terim olarak, farz namazlardan önce, tek baþýna namaz kýlacak olan kimsenin cemaatle kýlýnacak farz namazdan önce ise müezzinin okuduðu ezan benzeri sözlerdir. Sünnete uygun olarak kâmet þu kelimelerden ibarettir. Allahü ekber, Allahü ekber. Eþhüde en la ilâhe illallah. Eþhüde en la ilâhe illallah. Eþhedü enne muhammeden abdühü ve rasululullah. Eþhedü enne muhammeden abdühü ve rasulullah. Hayye alessalat, hayye alessalat. Hayye alel-felâh. Hayye alel-felah. Kad kâmeti´s-sâlatu. Kad kameti´s-sala. Allahü ekber, Allahü ekber, La ilâhe illallah"

Hanefî hukukçularýna göre kamet ezanýn benzeridir. Sözler yukarýdaki gibi ikiþer kere tekrarlanýr. Yalnýz sonuna "kadkami´s-salah" (namaz baþladý) cümlesi eklenir. Ömrün sonuna kadar Bilâl Habeþi ile Ýbrahim en-Nehaî´nin kameti çift sözlerle okuduklarý, Emeviler devrinden itibaren, kamet´te ezandaki gibi iki kere tekrarlanan sözlerin hýzlý okumayý saðlamak için bir´e indirildiði nakledilir (Ýbnü´l-Hümâm, Fethu´l-Kadir, Mýsýr 1389/1970, I, 242-244). Hz. Peygamber, Bilâl (r.a)´e hitaben þöyle buyurmuþtur: "Ezan okuduðun zaman aðýr aðýr oku. Kamet getirdiðin zaman ise hýzlý oku " (Tirmizi, Salât, 29).

Ayný zamanda sahih rivayetlerle Hz. Peygamber´in, kâmet´te, ezandan farklý olarak çift okunan sözlerin tek yapýlmasýný emrettiði de nakletmiþtir (bk. Buhârî, Ezân, 3; Ýbn Mâce, Ezân, 6). Bu da Hanefiler dýþýnda kalan diðer mezhep imamlarýnýn tercih ettiði rivayetlerdir.

Sabah ezanýnda tekrarlanan "es-Salatu hayrun mine´n-nevm (namaz uykudan daha hayýrlýdýr)" cümlesini, ilk olarak Bilâl (r.a) Rasûlüllah (s.a.s)´i uykudan uyandýrmak için söylemiþ, bu sözler hoþuna giden Allah Rasûlü þöyle buyurmuþtur: Ey Bilâl, bu sözler güzel oldu. Bu cümleni sabah ezanýnda da tekrarla" (Ýbnul Humam, a.g.e, I, 242, 243).

Kâmetin Türkçe anlamý þöyledir: "Allah en büyüktür, Allah en büyüktür, Allah en büyüktür, Allah en büyüktür, Allah´tan baþka ilah olmadýðýna þehadet ederim, Allah´tan baþka ilah olmadýðýna þehâdet ederim, Muhammed´in Allah´ýn rasûlü olduðuna þehadet edelim. Muhammed´in Allah´ýn Rasûlü olduðuna þehadet ederim. Haydin namaza, Haydin namaza, Haydin kurtuluþa, Haydin kurtuluþa, Namaz baþladý. Namaz baþladý, Allah en büyüktür, Allah en büyüktür Allah´tan baþka ilah yoktur".

Beþ vaktin farz namazlarýnda ve Cuma namazýnýn farzýnda kamet getirilir. Kaza namazýnda da bu böyledir. Ancak Vitir, Teravih, Bayram, Cenâze ve Nâfile namazlarda kamet getirilmez. Kamet erkeklere has bir sünnettir. Kadýnlar kamet getirmezler. Kamet cemaatýn müstehab olan sünnetlerindendir. Kadýnlar ve çocuklar bir arana gelerek namaz kýlsalar bile kamet gerekmez. Namazlarýndan bazýsý kazaya kalan namazlarýný peþipeþine kýlabilir. Bulunduðu yerden ayrýlmadýðý sürece tek kamet yeterli olur.

Yolcu erkekler de yolculuklarý sýrasýnda ezan okur, kamet getirirler. Yolcu, ezan okumayabilir. Ancak kamet getirmesi sünnettir.

Mahalle camiinde yapýlan kamet evler için geçerlidir. Evde namaz kýlan kiþi kamet getirmese de olur. Kamet getirirse daha iyidir.

Kadýnlarýn, bunaklarýn, cünüplerin kamet getirmeleri mekruhtur. Abdestsiz kimselerin de ikamette bulunmasý mekruhtur. Fakat bu gibi kimseler tarafýndan yapýlan kametler iade edilmez.

Ezan aðýr okunur. Fakat kamet hýzlý yapýlýr. Kamet ayakta yapýlýr. Kamet getiren kiþi kýbleye döner.

Cemaatýn kamet getiren müezzine uymasý ve beraberce içinden kamet yetirmesi, "Hayye Alessalah, Hayye Alelfelah" denilirken de" La havle ve la kuvvete illa billah" diye icâbette bulunmasý müstehabdýr.

Kamet, vaktin deðil namazýn sünnetidir (el-Kâsânî, Bedâyiu´s-Sanayi´, Beyrut 1402/1982, I, 148 vd.; Ýbnu´l Humam a.g.e, I, 243 vd.; el feteva´l Hindiyye, Beyrut 1400/1980, I, 55 57; Ýbn Âbidin, Reddü´l-Muhtar Ýstanbul 1984, I, 388, 389 vd).

Ynt: Kamet By: selinay 7b Date: 03 Nisan 2015, 16:58:36
Kamet , farz namazlardan önce  namazýn baþladýðýný bildirenve ezan lafýzlarýna benzeyen sözlerdir.


radyobeyan