Ýslam Kavramlarý A-L
Pages: 1
Kainat By: armi Date: 26 Þubat 2010, 20:01:35
KÂÝNAT (EVREN)




Yerler, gökler, güneþ yýldýzlar, gezegenler ve bütün yaratýklara Allahu Teâlâ´nýn yarattýðý bütün varlýk âlemi.

Günümüz ilmî araþtýrmalarýna göre evrende milyarlarca galaksi vardýr. Samanyolu da bu galaksiler arasýndadýr. Den yapýlý kýzgýn bir gaz kütlesi olan Güneþ de Samanyolunu oluþturan milyarlarca yýldýzdan biridir. Çapý 1.393.000 km. olup dünyamýza uzaklýðý 149.600.000 km. dir. Güneþin ýþýðý bize sekiz dakikada ulaþmaktadýr. Ýri bir gaz fýrýnýna benzetilebilecek olan Güneþ, saniyede 600 milyon ton hidrojeni helyuma dönüþtürür. Yani bir saniyede binlerce hidrojen bombasý patlamakta, hidrojen atomlarý helyum hâline dönüþmektedir. Güneþ sistemi, dokuz gezegenden oluþmaktadýr. Bunlardan iç gezegenler grubunda; Merkür, Venüs, Dünya ve Merih bulunmaktadýr. Bundan sonra Asteroidler´in doldurduðu bir boþluk yer alýr. Daha sonra da; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Plüton´dan oluþan dýþ gezegenler grubu bulunur. Aslýnda güneþ küçük bir yýldýz olup dünyaya yakýn olduðu için büyük görünür. Güneþten milyonlarca defa daha büyük yýldýzlar vardýr. Dünyamýza öyle uzak yýldýzlar vardýr ki, ýþýklarýnýn bize gelmesi için aradan yüzyýllar geçer. Bizim Samanyolumuzun komþusu Andromeda Nebula´sýnýn kütlesi milyarlarca güneþ kütlesine eþittir. Çapý ise 60 bin ýþýk yýlýdýr.

Milyarlarca yýldýzdan her birinin ayrý ayrý gezegenleri ve uydurulan bulunduðu gözönüne yetirilirse bir galakside trilyonlarca gökküre olduðu söylenebilir. Yalnýz Palamar´daki Hale teleskopunun görüþ alaný içinde bir milyar nebula olduðu düþünülürse evrenin büyüklüðü hakkýnda az çok fikir sahibi olabiliriz.

Evrende her þey hareket halindedir. Ancak yýldýzlar galaksileri ile, uydular da yýldýzlarý ile birlikte döndükleri için birbirlerine olan mesafeleri ve sistem içindeki yerleri pek deðiþmez. Güneþ de kendi ekseni etrafýnda, bütün gezegenleri ve uydularý ile birlikte Samanyolu etrafýnda ve ayrýca, Samanyolu ile beraber evrende dönmektedir.

Hiç þüphesiz bu uçsuz bucaksýz kâniat, Yüce Allah´ýn eseridir. Nasýl ki basit bir elbiseyi düþünürken, onu diken bir terzinin olduðunu; bir bina gördüðümüzde, onu yapan bir ustanýn bulunduðunu biliyorsak, kesin olarak biliyor ve inanýyoruz ki; evreni, evren içinde galaksileri, galaksiler içinde samanyolunu; Samanyolu içinde yýldýzlarý, yýldýzlar içinde güneþi ve diðer gezegenlerle birlikte dünyamýzý; dünyamýz içinde daðlarý, denizleri, nehirleri, ormanlarý, bitkileri, hayvanlarý, ormanlarý, bitkileri, hayvanlarý ve insanlarý yaratan yüce bir Rab vardýr.

Kur´ân-ý Kerim ve Kâinat:


Kur´an-ý Kerim´de evrenin yaratýlýþýndan, göklerden, gezegenlerden, yýldýzlardan söz eden ve bunlar etrafýnda insaný düþünmeye, ibrete sevkeden pek çok âyet vardýr. Bunlardan bazýlarýný sýralayalým: "Arþ´ý su üzerinde iken, hanginizin daha güzel iþ iþleyeceðini ortaya koymak için, gökleri ve yeri altý günde yaratan O´dur..." (Hûd, 11/7)

"Ýnkâr edenler gökler ve yer yapýþýkken onlarý ayýrdýðýmýzý ve bütün canlýlarý sudan meydana getirdiðimizi bilmezler mi?" (el-Enbiyâ, 21/30)

"Allah gökleri gördüðümüz gibi direksiz yaratmýþ, sizi sallar diye yeryüzüne sabit daðlar koymuþ; orada her türlü canlýyý yaymýþtýr. Gökten su indirip orada her hoþ çiftten yetiþtirmiþizdir" (Lukman, 31/10-11).

"Gökleri yedi kat üzerine yaratan O´dur. Rahman´ýn bu yaratmasýnda bir düzensizlik bulamazsýn. Gözünü çevir bak, bir çatlak görebilir misin?" (el-Mülk, 67/3)

"Gökleri ve yeri yaratan, yukardan indirdiði su ile rýzýk olarak ürünler yetiþtiren, emri gereðince denizde yüzmek üzere gemileri, nehirleri, belli yörüngelerinde yürüyen ay v e güneþi, geceyle gündüzü sizin buyruðunuza veren Allah´týr" (Ýbrâhim, 14/32-33).

"Geceyi ve gündüzü, güneþi ve ay´ý yaratan O´dur. Her biri bu yörüngede yürür " (el-Enbiyâ, 21/33).

"Gökleri ve yeri gerçekle yaratan O´dur ki ´ol´ dediði gün hemen olur; sözü gerçektir" (el-En´âm, 6/73).

"Yerde olanlarýn hepsini sizin için yaratan O´dur. Sonra, göðe doðru yönelerek yedi gök olarak onlarý düzenlemiþtir. O her þeyi bilir" (el-Bakara, 2/29).

"Güneþi ýþýklý ve ay´ý nurlu yapan; yýllarýn sayýsýný ve hesabýný bilmeniz için, aya konak yerleri düzenleyen O´dur. Allah bunlarý ancak gerçeðe göre yaratmýþtýr, bilen millete âyetleri uzun uzadýya açýklýyor. Gece ile gündüzün birbiri ardýnca gelmesinde, Allah´ýn göklerde ve yerde yarattýklarýnda, O´na karþý gelmekten sakýnan kimseler için âyetler (ibretler) vardýr" (Yûnus, 10/5-6)

"Allah gökleri ve yeri gerektiði gibi yaratmýþtýr. Doðrusu bunda inananlara bir ders vardýr" (el-Ankebût, 29/44).

Sýraladýðýmýz âyetlerde "Bütün canlýlarýn sudan meydana getirildiði" belirtiliyor, "duman halinde olan gök"den bahsediliyor. Anlaþýlýyor ki Arþ, kâinat yaratýlmadan önce su üstünde idi. Yüce Allah diriliði ve canlýlýðý bu sudan meydana getirdi. Bilimsel araþtýrmalar bugün canlýlarýn susuzluða dayanamadýðýný gösterir. Çünkü bir su molekülü vücutta 7-14 gün kalýyor, sonra atýlýyor ve yerine canlýlýk saðlayacak yeni su iyonlarý alýnýyor. Bir hücrenin saðlýklý olmasý da çevresindeki su iyonlarýnýn dengesine baðlýdýr. Böylece canlýnýn, fonksiyonunu yerine getirmesi demek olan diriliðin temel þartýnýn þu olduðunu Kur´ân âyeti bize 15 yüzyýl önce haber vermiþ oluyor.

Ýhtimal ki evren bir zamanlar sývý haldeydi. O durumda ne kadar kaldýðýný Allah bilir. Sývý, daha sonra gaz durumuna dönüþtü. Böylece evrenin aslý gaz kütlesi haline geçti. Yüce Allah, bir patlama ile evrenin oluþumuna yeni bir þekil verdi. Bu patlama sonunda güneþten çevreye ateþten toplar savruldu. Dünyamýz da bu alev toplardan biri iken milyonlarca yýl soðuma aþamasýndan geçti, zamanla aðýr maddeler dibe çöktü, dünya çekirdeðini oluþturdu. Bazý ilim adamlarýnýn tahminlerine göre yükselen gazlar su buharýna dönüþerek yaðmur halinde yaðdý, denizleri meydana getirdi. Âyetlerde de belirtildiði gibi Cenâb-ý Hak hava, su, toprak gibi unsurlara bugünkü özelliðini verdi; ýsýsýný, dönüþ hýzýný ve eðikliðiyle atmosferini insan ve diðer canlýlarýn yaþayýþýna elveriþli hale getirdi. Nitekim: "... Ardýndan yeri düzenlemiþtir. Suyunu ondan çýkarmýþ ve otlak yer meydana getirmiþtir" (en-Nâziât, 79/30-31) âyeti buna iþaret etmektedir. Ayrýca bu âyetteki"Yeri düzenlemiþtir" ifadesi lugat bakýmýndan incelendiðinde bunun elips þeklinde olduðu anlaþýlýr. Çünkü buradaki düzenlemek anlamýndaki"dehâ" kelimesi "devekuþu yumurtasý" anlamýna da gelmektedir ki bu kuþun yumurtasý elipse en yakýn þekil olarak bilinmektedir. Diðer taraftan "Gökleri ve yeri gerçekten yaratan O´dur. Geceyi gündüze dolar, gündüzü geceye dolar" (ez-Zümer, 39/5) âyeti de dünyanýn yuvarlaklýðýna açýk bir delildir. Buradaki "dolamak" kelimesi "küre þeklinde sarmak" demektir.

"Daðlarý yerinde donmuþ gibi durur görürsün, oysa onlar bulutlar gibi geçerler... " (en-Neml, 27/88). Bu âyette yeryüzünün kendi ekseni etrafýnda dönüþü kesin olarak açýklanýyor. Çünkü ilmi bir gerçektir ki, daðlarýn bulutlar gibi yürümesi yeryüzünün dönüþüne baðlýdýr.

Diðer bir âyette de "Allah sizi sarsmamasý için yeryüzünde saðlam daðlarý meydana getirdi" (en-Nahl, 16/15) buyuruluyor. Bilimsel incelemeler göstermiþtir ki. daðlar kaynamakta olan bir kazanýn kapaðý gibidir. Bu sayede yeryüzünün merkezindeki alev yýðýnlarý yukarý çýkamamaktadýr. Üstelik daðlarýn aðýrlýðý zelzelelere karþý da bir paratoner gibidir. Þayet daðlar olmasaydý yeryüzü devamlý bir sarsýntý geçirecekti, üzerine nehirlerin kurulmasý mümkün olmayacaktý.

Meallerini nakledeceðimiz þu iki âyette ise güneþ sisteminin hareket ettiði, gezegenlerin de birer yörüngede döndükleri açýk bir þekilde belirtilir:


"Güneþ ve ayýn hareketleri bir hesaba göredir" (er-Rahmân, 55/5).

"Güneþ de yörüngesin de yürüyüp gitmektedir. Bu, güçlü ve bilgin olan Allah´ýn kanunudur. Ay için de sonunda kuru bir hurma döneceði konaklar tayin etmiþizdir. Aya eriþmek güneþe düþmez, gece de gündüzü geçemez, her biri bir yörüngede yürürler"(Yasin, 36/38-40).

En´âm sûresindeki bir âyette de hava basýncýna iþaret edilir:

"Allah kimi doðru yola koymak isterse onun kalbini Ýslâmiyet´e açar, kimi de saptýrmak isterse göðe yükseliyormuþ gibi kalbini dar ve sýkýntýlý kýlar..." (el-En´âm, 6/125).

Bilindiði gibi her yüz metre yükseklikte hava basýncý bir derece azalýr ve yükseklere týrmandýkça nefes almakta güçlük çekilir. Ýþte yukarýda mealini okuduðunuz âyet bu ilmî gerçeði ifade ediyor, üstelik âyette göðe yükselmek deyimi kullanýlarak uzay çaðýndaki geliþmelere de iþaret ediliyor.

Hiç kuþkusuz þu âyetlerde de çekim kanununa iþaret vardýr:

"Gökleri gördüðümüz gibi direksiz yükselten Allah´týr" (er-Râd, 13/2)

"Allah gökleri gördüðümüz gibi, direksiz yaratmýþtýr" (Lukmân, 31/10).

"O, göðü yükseltmiþtir, tartýyý (dengeyi) koymuþlar" (er-Rahman, 55/7).

"...Buyruðu olmaksýzýn yere düþmemesi için göðü Allah´ýn tuttuðunu görmez misin?" (el-Hacc, 22/65).

Yukarýdaki âyetlerde açýkça belirtilen denge ile yükseltme ve tutmadan maksat itme ve çekme kuvvetidir. Böylece göðün düþmeyecek þekilde korunmasý Allah´ýn verdiði çekim kanunu ile gerçekleþmektedir. Ýnsanlarý ve diðer varlýklarý yeryüzünde tutan da Allah´ýn koyudðu çekim kanunudur. Bu kanun olmasaydý insanlar ve diðer varlýklar evrenin boþluðunda daðýlýp parçalanýrdý.

Bâzý âyetlerde geçen "yedi kat gök" ifadesi ise günümüz bilim adamlarýnca þöyle açýklanmaktadýr:

1. Birinci gök:
dünyamýzýn güneþ sistemiyle birlikte bulunduðu uzay mekâný.

2. Ýkinci gök: Galaksimizin bulunduðu uzay mekâný.

3. Üçüncü gök: Galaksi grubumuzun uzay mekâný.

4. Dördüncü gök: Galaksi gruplarýnýn ortaklaþa düþünüldüðü evrenin merkez radio-manyetik mekâný.

5. Beþinci gök: Kuasarlar (yýldýzlar doðuran tohum deposu yýldýzlar)ýn bulunduðu evren mekâný.

6. Altýncý gök: Kaçan yýldýzlarýn bulunduðu genleþen evren mekâný.

7. Yedinci gök: Bunun dýþýndaki evrenin sýnýrsýz sonsuzluklarýný temsil eden evren mekâný (bk. Haluk Nurbaki, Kur´an-ý Kerim´den Âyetler ve Ýlmî Gerçekler, III, 14-15)

Yüce Allah evrene ve evren içinde dünyamýza öyle bir düzen, öyle bir denge vermiþtir ki, en küçük bir deðiþiklik halinde tüm gezegenler birbiriyle vuruþur, canlýlar dünyasýndan hiç bir iz kalmazdý.

Þu âyetler bu dengeye açýkça iþaret eder:

"Þüphesiz biz her þeyi bir ölçüye göre yaratmýþýzdýr" (el-Kamer, 54/49)

"Onun katýnda her þey bir ölçüye göredir" (er-Râd, 13/8).

Kur´ân´da iþaret edilen bu ölçüyü ilmî gerçeklerle açýklayalým:


1
. Dünya kendi ekseni etrafýnda saatte bin mil yapar. Eðer böyle deðil de saatte yüz mil yapacak kadar dönseydi, gündüz ve gece þimdi olduðundan daha uzun olurdu. Bu takdirde bitkiler gündüz yanar kavrulur, geri kalan olursa uzun gecede onlar da donardý.

2.
Dünyamýz güneþten o kadar ölçülü uzaklýktadýr ki, bizi tam ýsýtmaktadýr. Eðer güneþin bu sýcaklýðý (hidrojen patlamalarýnýn helyuma dönüþmesi) yarý yarýya azalacak olsa soðuktan donardýk, yansý kadar fazla olsa yanardýk.

3.
Dünyanýn 23, 5 derecelik eðik durmasý mevsimleri doðurmakta, kýtalarýn birer buz parçasý haline dönüþmesini önlemektedir. Bu eðiklik þayet iki derece fazla ya da iki derece noksan olsaydý yeryüzünde yaþama imkâný kalmazdý.

4.
Ay dünyamýza þimdiki noktasýnda ellibin mil ötede olsaydý yeryüzünde, med-cezir (gel-git) olaylarý çok müthiþ olurdu ve bütün kýtalar günde iki kere su altýnda kalýrdý.

5. Eðer yeryüzünün kabuðu bugünkünden bir miktar daha kalýn olsaydý bitkilerin yetiþme imkâný kalmazdý.

6 Dünyanýn çevresindeki atmosfer tabakasý biraz daha ince olsaydý, bizden uzakta yanýp parçalanan binlerce meteor, dünyamýzýn her bölgesine çarpar ve her yeri yakardý.

7. Bundan yaklaþýk yüz yýl öncesine kadar insanlar ýsýnma ve enerji ihtiyaçlarýný odunla karþýlýyorlardý. Þayet kömür ve petrol çýkmasaydý bugün ormanlardan iz kalmayacak, dünyamýz yaþanmaz ir duruma gelecekti. Halbuki Yüce Allah yeryüzündeki tüm insanlara yetecek ölçüde kömür ve petrol vererek insanlýðýn imdadýna yetiþti. "Göklerde ve yerde neler var, bir bakýn" (Yunus, 10/101). Ve "O, yeþillikler bitirmiþtir, sonra da kapkara kupkuru hale getirmiþtir" (el-A´la, 87/4-5) âyetlerinin yeraltý zenginliklerinden kömür ve petrole iþaret ettiði söylenir.

8. Yeryüzündeki elementler Allah tarafýndan insanlýðýn ihtiyaçlarýna cevap verecek þekilde düzenlenmiþtir. Meselâ silisyum, potasyum, demir bileþiklerinden biri bile yeryüzüne verilmeseydi insanlýk çok sýkýntýya düþerdi.

9. Fizik kanunlarý yüksekten düþen bir cismin gittikçe hýzlandýðýný söyler. Buna göre kilometrelerce yukarýdan dökülen yaðmur sularý dünyaya birer mermi gibi inmesi gerekirdi. Bir saðanaðýn yeryüzünde ne var ne yoksa tahrip etmesi, kafataslarýmýzý delip beyinlerimize iþlemesi gerekirdi. Halbuki yüce Allah´ýn koyduðu eþsiz düzen ve kanunla göklerden inen yaðmur damlalarý bizi okþarcasýna akar gider ve ölüm yerine hayat, felâket yerine bereket getirir.

10
Yeryüzünü kaplayan bunca bitki, fotosentez yolu ile bize oksijen hazýrlamakta; havanýn terkibini, yaþayabilmemiz için gerekli dengede tutmaktadýr. Þayet havadaki karbon miktarý daha fazla olsaydý canlýlar için solunum zorlaþacaktý.

Gözlerimizi etrafa çevirip dikkatle baktýðýmýzda atom çekirdeðinden hücreye, hücreden insan beynine, tohumdan aðaca, kum zerrelerinden kâinatýn en uzak köþelerindeki galaksilerle kadar her þeyde ayýn ölçünün geçerli olduðunu görüyoruz. Ýþte bir, her þeyi yoktan vareden Yüce Allah´ýn, kâinata yerleþtirdiði hassas düzen ve dengedir.

Kur´an-ý Kerim sýk sýk evrendeki ilâhî dengeyi hatýrlatarak "akýllý insanlar için bunda ders ve ibret olduðunu" belirtir ve onlarý insana çaðýrýr.

Ynt: Kainat By: selinay 7b Date: 06 Ekim 2015, 20:05:19
selamun aleykum

Yukarýda da belirtildiði gibi "Yüce Allah evrene ve evren içinde dünyamýza öyle bir düzen ,  öyle bir denge vermiþtir ki , en küçük bir deðiþiklik halinde tüm gezegenler birbiriyle vuruþur , canlýlar  dünyasýndan hiç bir iz kalmazdý ."
 " Þüphesiz ki biz her þeyi bir ölçüye göre yaratmýþýzdýr" ( el-Kamer 54-49 )
"Onun katýnda her þey bir ölçüye göredir "( Er-Rad  13-8)

Bu ayetlerde evrende olan her þeyin bir düzen , bir denge , bir ölçü ve bir plana göre olduðunu anladým.Eðer bu denge bozulursa dünyayla beraber bütün canlýlar da yok olur . Bunu örnekleyecek olursak ; yukarýdaki gibi güneþin bize yani dünyaya 1 cm yaklaþýrsa  dünya bütün  canlýlar yok olur Dünya Marsýn yerine geçer ve kýrmýzý küreye benzer kaynar , Marsta ise yaþam olur .

Allah razý olsun.
Ynt: Kainat By: Yaðmur Gümüþ 8-B Date: 26 Ekim 2015, 15:08:23
Bismillah...
Evren yýldýzlar,güneþ,aðaç kuþ,böcekler,bitkiler ve cansýz varlýklardan oluþmaktadýr...
Herþey ölçülü ve düzen içinde yaratýlmýþtýr.Allah c.c. razý olsun.
Ynt: Kainat By: ceren Date: 26 Ekim 2015, 15:23:03
Aleykümselam.Kur aný kerim kainatýn nasýl yaratýldýðý ve nasýl düzende olduðunu bildirmiþtir.Rabbim okuyan ve algýlayan kullardan olalým inþallah...


radyobeyan