Kadirilik By: armi Date: 25 Þubat 2010, 21:37:43
KADÝRÝLÝK
(Kadiriye), Abdulkadir Geylanî olarak ünlenmiþ Muhyiddin Ebû Muhammed b. Ebû Salih b. Zengi-Dost (d. 1077 Geylan-ö. 1165 Baðdat)´u öncü kabul eden tarikat. Baðlýlarýnca Gavsu´l-Azam, Kutub, Bâzullah, Sultanu´l-Evliya, Ayetullah gibi lakablarla anýlarý Abdulkadir Geylânî, öðrenimini tamamladýktan sonra baþladýðý ders ve vaazlarýný kesip yirmi beþ yýl kadar süren uzlet hayatý sürdüðü bilinen bir husustur. Tasavvuf alanýndaki mürþidi Ebu Saîd el-Mübarek b. Ali el-Mahzûmî idi. Tarikat silsilesi el-Mahzûmî, Ebu´l Hasan Ali Ýbn Muhammed b.Yusuf el-Kureþi, Ebu´l-Ferec Yusuf el-Tarsusî, Abdu´l-Aziz et-Temimî, Ebubekr Þiblî, Cüneyd Baðdâdî, Sýrriyü´s-Sakatî ve Maruf el-Kerhî aracýlýðý ile Ehl-i Beyt imamlarýndan Ali el-Rýza´ya, ondan da Musa el-Kâzým, Cafer es-Sâdýk, Muhammed el-Bâkýr, Zeyne´l-Abidin ve Hüseyin b. Ali aracýlýðý ile Hz. Ali´ye dayanýr.
Bugünkü kadiriye tarikatýnda izlenen birçok yol ve inanýlan birçok hususun Hz. Ali ile hiç bir ilgisi olmadýðý gayet açýk olmasýna raðmen her nedense bu tarikat silsilesi ona dayandýrýlmýþtýr. Hz. Ali´yi tanýyan ve bilen herkes onun böyle inanmadýðýný ve bu gibi davranýþ, amel ve inançlarý reddettiðini de bilmektedir. Ancak bu tarikatta görülen bir çok bid´at ve hurafenin sonradan Ýslam´a mal edildiði ortaya çýkmaktadýr. Bu bid´at ve hurafelerin yanýsýra Kadirilik´te zühd ve takvaya dayalý ameller de mevcuttur. Kadirilik´e göre tasavvuf seha, rýza, sabýr, iþaret, gurbet, seyahat, fakr ve suf (yün elbise) giyinmek üzerine kuruludur. Geylani´ye göre bir mürid önce bir çile dönemi yaþayarak zâhitliðe tamamiyle alýþmalý, sonra uzaklaþtýðý dünyaya yeniden dönerek haz ve nasibini ala ala baþkalarýný irþad etmeli, aydýnlatmalýdýr. Ancak dünya ve ahiret nimetlerinin insan ile Allah arasýnda bir perde olduðu unutulmamalý, mutasavvýf bu nimetleri deðil, Allah´ýn zatýný kendine amaç edinmelidir. Bunun için üç konuya özen gösterilmelidir: Allah´ýn emirlerini yapmalý, yasaklarýndan kaçýnmalý ve kadere boyun eðmelidir. Mürid öncelikle farz görevlerini yerine getirmeli, bunlarý bitirdikten sonra vacib ve sünnetleri yapmalý, daha sonra da nafile ibadetlerle uðraþmalýdýr. Nafile ibadetlerin en önemlisi ise zikirdir.
Kadirilik´e giriþ "Mübayaa" denilen bir törenle gerçekleþir. Bu tören sýrasýnda þeyh önce üç kere Fatiha´yý, arkasýndan mübayaa âyetini okur ve üç kere "Estaðfirullah el-azim ve etubü ileyh" der. Sað eliyle adayýn sað elini tutar ve "Ben Allah´a, meleklerine, peygamberine þehadet ederim. Þüphesiz ben Allah ve Rasûlüne bütün günahlarýmdan dolayý tevbe ve Rasûlünün emirlerine imtisal, yasaklarýndan ictinabla Hakk´a ibadete gayret ediciyim. Takatým nisbetinde fakir ve düþkünlerin hizmetine koþmanýn en büyük vazife olduðuna inancým tamdýr. Abdulkadir Geylanî Hazretleri dünya ve ahirette bizim þeyhimiz olsun. Bu ikrarýmýza Cenab-ý Hak þahittir" diyerek telkinde bulunur. Telkinin son bölümü bir ahitleþmedir: "El þeyhimizin elidir. Sizin örnek tutacaðýnýz zat Seyyid Þeyh Muhyiddin Abdulkadir Geylanî´dir. Ahid Allah ve Rasûlü iledir." Bu sýrada mürid dizleri üzerine çöker ve gözlerini kapar. Þeyh üç kere kelime-i tevhidi tekrar eder, mürid de onu takip eder. Daha sonra bir makas getirilerek müridin alnýndan bir miktar saç kesilir. Bu, müridin masiva ile kalbî baðlarýnýn kesildiðini simgeler. Daha sonra hep birlikte kýbleye yönelerek üç kere tekbir getirirler. Tören þeyhin duasý, Hz. Peygambere salat ve selam, Hz. Peygamber´in, bütün peygamberlerin, ashabýn, geçmiþ velilerin, Abdulkadir Geylanî´nin ve tarikat büyüklerinin ruhlarýna okunan Fatiha ile sona erer.
Kadirilere göre Mübayaa´nýn her harfinin özel bir anlamý vardýr. Bu anlamlar, bir bakýma Kadirilik´in esaslarýný belirtir. Buna göre: Mim, Allah´ýn bâkî, nefsin fânî ve mürþidin kemal sahibi olduðunu bilmektir. Be, Kalbin Allah ile, cesedin ibadet ile, zatýn mürþide hizmetle, ayaðýn Ýslam´a uymakla beka kazanmasýdýr. Elif, mirac ile ruhun saflaþmasý, her zaman verilen sözü yerine getirme, mürþidin söz ve davranýþlarýna içten inanmadýr. Ye, sebat, bütün hallerde ihlâsýn kaynaðý bulunduðu intibaýný uyandýrmaktýr. Ayn, himmet yüceliði, baþkalarýna uymama ve saðlam bir kalbe sahip olmadýr. Te, doðruluk, tevekkül, tahakkuk ve tahkik ehli olmaktýr. Kadirilik´te zikir açýk olarak ve çok defa topluca yapýlýr. Zikir sýrasýnda oturulabileceði gibi ayakta da durulabilir. Zikir ayakta yapýlacaksa halka biçiminde dizilen müridler ellerini birbirlerinin omuzlarý üzerine koyarak hep bir aðýzdan zikre baþlarlar. Genellikle "Hu" diyerek yapýlan zikir sýrasýnda gözler kapatýlýr; baþ, kelime-i tevhidi temsil edecek biçimde saða-sola sallanýr. Kadirilerin ayrýca her sabah namazýndan sonra ya da günün uygun bir vaktinde okumak zorunda olduklarý virdleri vardýr. Allah´a hamd, Hz. Peygamber´e salat ve selam ile dualardan oluþan bu virdler Arapça olarak okunur. Kadiriye tarikatý Ýslam dünyasýnda en yaygýn tarikattýr. Tarikat merkezi Baðdat´taki dergahtýr ve halen Geylânî´nin soyundan geldiði kabul edilen birisi tarafýndan yönetilir. Kadirilik´i Anadolu´ya ilk getiren kiþi Eþrefoðlu Rûmî´dir (ö. 1469). Eþrefoðlu Rûmî´nin kurduðu Eþrefiye kolu, Kadirilik´in tanýnmasýnda önemli bir rol oynamýþtýr. Eþrefiye´nin daha çok Bursa ve çevresinde yayýlmasýna karþýlýk, Kadirilik´i Ýstanbul´da tanýtan Ýsmailiye ya da Rûmiye denilen kol olmuþtur. Bu kolun kurucusu Ýsmail Rûmî (ö. 1631) Anadolu ve Rumeli´de kýrk kadar Kadiri tekkesi açmýþtýr. Anadolu Kadiriliðinin merkezi de Ýsmail Rûmî´nin Ýstanbul Tophane´de yaptýrdýðý Kadirihane´dir. Fas´tan Endonezya´ya kadar çok sayýda üyesi bulunan Kadirilik, kendisinden sonra zok sayýdaki kollar aracýlýðý ile güç ve etkinliðini arttýrmýþtýr. Bu kollarýn baþlýcalarý Esediye, Ýseviye, Yafiiye, Hilaliye, Garibiye, Halisiye, Eþrefiye ve Rûmiye´dir. Kadiriler, mühr-i Kadiri denilen bir külah (sikke), çok süslü bir tac, deðerli kumaþlardan yapýlan kollarý geniþ ve belden bir kuþakla baðlanan haydariye ya da cübbe ve þalvardan oluþan özel giysileriyle diðer insanlardan ve tarikat üyelerinden ayrýlýrlardý.
Ynt: Kadirilik By: yagmur_7-c Date: 02 Nisan 2014, 21:23:02
selamun aleykum;
Tarikat nedir söyler misiniz?
Abdulkadir Geylanî hazretleri çok terbiyeli birisi doðrusu. Rabbim iyi etsin..
Ynt: Kadirilik By: kardelen7d Date: 09 Nisan 2014, 20:19:14
yine i ödevime yardým ettiniz çok çok saolunn
Ynt: Kadirilik By: gulbaharaktay Date: 13 Nisan 2014, 19:22:28
her zamanki gibi ödevime yardýmcý oldu.paylaþýmýnýz için teþekkürler
Ynt: Kadirilik By: gulbaharaktay Date: 13 Nisan 2014, 21:08:05
tarikat nedir söyler misiniz?
Ynt: Kadirilik By: Sevde38 Date: 13 Nisan 2014, 21:26:08
Tasavvuf veya tarikat diye yazarsanýz, ilim dünyasýna, güzel yazýlar çýkýyor arkadaþlar.
Ynt: Kadirilik By: yunushan7d Date: 17 Nisan 2014, 15:20:49
Bir ödevime daha yardým ettiniz helal olsun tüm ödevlerimi burdan yapýyorum.Sadece ÝSLAM,DÝN konularý deðil
ilim konularýda aðýrlýklý özel içerikli bir yer burasý helal olsun bende hizmet vermek istiyorum bunun için deneyimli üye olmak için çabalayacaðým.
Ynt: Kadirilik By: gözdenur:) Date: 21 Ocak 2015, 13:43:33
Kadifilik de Abdülkadir geylaninin düþünceleri etrafýnda oluþmuþ tasavvufi bi yorumdur.
Ynt: Kadirilik By: bahriþan 8/b Date: 21 Ocak 2015, 15:55:12
bugungi tarikatinda izlnen bir cok yol ve inanilan bir husus HZ ALI ile hicbir ilgisi olmadigi gayet acik olmamasina ragmen her nedense bu tarikat siresinde
ona dayandirilmistir
alah razi olsun paylasimdan
Ynt: Kadirilik By: Hatice Akdað 7/B Date: 30 Mart 2015, 22:48:55
Ödevimi buradan yaptým Allah razý olsun...
Ynt: Kadirilik By: selinay 7b Date: 03 Nisan 2015, 15:37:55
Kadirilik Abdülkadir Geylani'nin düþünceleri etrafýnda oluþmuþ bir tasavvufi bir yorumdur. O , verdiði öðütlerle, derslerle insanlarý etkilemiþve görüþlerini ve yorumlarýný yayma imkaný bulmuþtur.
Allah sizden razý olsun...
Ynt: Kadirilik By: ikranur 7d Date: 03 Nisan 2015, 16:05:28
Bugünkü kadiriye tarikatýnda izlenen birçok yol ve inanýlan birçok hususun Hz. Ali ile hiç bir ilgisi olmadýðý gayet açýk olmasýna raðmen her nedense bu tarikat silsilesi ona dayandýrýlmýþtýr. Hz. Ali´yi tanýyan ve bilen herkes onun böyle inanmadýðýný ve bu gibi davranýþ, amel ve inançlarý reddettiðini de bilmektedir.Paylaþým için teþekkür ederim Allah (c.c.)razý olsun.
radyobeyan