Kabil By: armi Date: 25 Þubat 2010, 21:20:21
KÂBÝL
Rivayetlere göre Hz Âdem (a.s)´ýn ilk oðlu Cennette doðmuþtur. Kendisinden beþ yaþ daha küçük olan kardeþi Hâbil ise, Âdem ile Havva´nýn Cennetten kovulup yeryüzüne indirilmesinden sonra dünyaya gelmiþtir.
Kaynaklara göre, Hz. Havva, her doðumda biri erkek biri kýz olmak üzere, ikiz doðuruyor ve birinci batýnda doðanlar, bir sonraki batýnda doðanlarla evlendiriliyordu. Ancak Kâbil ile doðan kýz çok güzel olduðu için, Hâbil ile evlenmesine, Kâbil rýza göstermemiþ ve; "Biz Cennet çocuklarýyýz siz ise dünya çocuklarýsýnýz, sonra benim kýzkardeþim senin kýzkardeþinden çok daha güzeldir. Dolayýsýyla ben, onunla evlenmeye senden daha lâyýkým" demiþ. Bunun üzerine babalarý, Allah´a birer kurban takdim etmelerini söylemiþ, çiftçi olan Kâbil, sararmýþ bir demet baþak sunmuþ. Hatta baþaklar arasýnda dolgun birine rastlayýnca ona kýyamayýp kendisi yemiþ. Hâbil ise, hayvan sahibi imiþ ve kurban olarak en güzel devesini takdim etmiþ. Bu durumda, Hâbil´in takdimesi kabul edilmiþ ancak Kâbilinki kabul edilmemiþ. Buna öfkelenen Kâbil, kardeþini öldürmüþ. Hadise, bundan sonra dallandýrýlýp budaklandýrýlarak devam eder (Ýbn Cerû et-Taberî, "Tarîhü´r-Rusül ve´l Mülûk", I, 137-139; Ýbnü´l-Esîr, "el-Kâmil fi´t- Tarîh ", I, 41-45).
Sözü geçen eserlerde, âlimlerin, Kâbil adý üzerinde ihtilaf ettikleri de rivayet edilir. Kimine göre; Âdem oðlu "Kîn", kimine göre "Kâbîn" bazýlarýna göre "Kâyin", çoðunluðun kabul ettiði ise onun "Kâbil" olduðudur.
Ne var ki, Kur´an-ý Kerîm´de ve güvenilir hiçbir hadiste, Âdem´in bu iki çocuðunun isimlerinden bahsedilmez. Ayný þekilde, takdîm edilen kurbanlarýn ne olduðu, hangi þekilde kabul veya reddedildiði, Kâbil´in, kardeþini niçin öldürdüðü üzerinde de durulmaz.
Evet, Kur´an; Âdem´in iki oðlundan ve bu iki kardeþ arasýnda meydana gelen olaydan, inceliklere girmeden ve isim, sebep zikretmeden söz eder. Çünkü anlatýlan kýssa, ne zamanla ne de mekânla sýnýrlý deðildir. Burada önemli olan isimler deðil, tipler ve temsil ettikleri zihniyetlerdir. Ýþte, Kur´an´ýn teblið metodu budur. Dikkatleri, isimlere çekmek yerine, onlarýn temsil ettikleri dünya görüþlerini gözler önüne serip, düþünenlerin bundan ibret almasýný saðlar.
Bu yüzden, güvenirliði þüpheli, Ýsrâiliyyatýn tesirinde kalmýþ rivayetlere itibar etmek yerine, Kur´an´ýn haber verdiði ve Resulullah (s.a.s)´dan bize saðlam olarak ulaþmýþ haberlerle yetinmek en doðrusudur. Bu þekilde, hataya düþmek de söz konusu olmaz.
Kutsal kitabýmýz Kur´an-ý Kerîm söz konusu olayý þöyle anlatýr:
"Onlara, Âdem´in iki oðlunun kýssasýný hakkýyla oku. Hani ikisi birer kurban takdim etmiþlerdi de, birinden kabul edilmiþ, diðerinden kabul edilmemiþti. Kendisinden kabul edilmeyen: "Andolsun seni öldüreceðim" deyince kardeþi: "Allah ancak müttakilerin takdimesini kabul eder" demiþti. "Beni öldürmek için elini uzatýrsan, ben seni öldürmek için el uzatacak deðilim. Çünkü ben alemlerin Rabbý olan Allah´tan korkarým. Ben, hem kendi günahýný hem de benim günahýmý yüklenip cehennemliklerden olmaný dilerim. Zâlimlerin cezasý budur" (el-Mâide, 5/27-29).
"Bunun üzerine, kardeþini öldürmede nefsine uydu ve onu öldürerek piþman olanlardan oldu" (el-Mâide, 5/30).
"Allah, kardeþinin ölüsünü nasýl gömeceðini göstermek üzere, ona yeri eþeleyen bir karga gönderdi. " "Bana yazýklar olsun ! Kardeþimin ölüsünü gömmek için bu karga kadar bile olamadým " dedi de yaptýðýna piþman olanlardan oldu" (el-Mâide, 5/31).
Rabbimizin, kýssa ile ilgili bize bildirdikleri bundan ibarettir. Peygamberimizden sahih olarak bize ulaþan bir haber de þöyledir:
"Zulüm ile öldürülen her insanýn kaný(nýn günahý)ýndan, mutlaka Âdem´in ilk oðluna da yazýlýr. Çünkü insan öldürme çýðýrýný ilk açan odur" (Buharî, Cenâiz, 33; Ýbn Mâce, Diyât, 1).
radyobeyan