Emperyalizm By: ecenur Date: 23 Þubat 2010, 23:01:01
Emperyalizm
Emperyalizm, imparatorluk kurma eðilimidir; bir devletin sýnýrlarýný geniþletme politikasýna denir. Emperyalizm, ayný ekonomik ve sosyal bütün içinde etnik ve kültürel bakýmdan farklý halklarýn, merkezi bir iktidarýn otoriter yönetimi altýnda bir araya getirilmesi eðilimini ifade etmektedir.
Avrupa Ülkeleri 16. yüzyýldan itibaren özellikle merkantilist akýmýn etkisi ile yoðun bir sömürgecilik faaliyetine giriþmiþlerdir. Sanayi Devrimi, sömürgecilik ihtirasýný artýrmýþtýr.
Sömürgelerin ucuz ve devamlý hammadde temin etmeleri ve sanayi mamulleri için de sürüm alaný olmasý, ekonomik bakýmdan emperyalist ülkelere büyük yararlar saðlamaktaydý. Bununla birlikte sömürgecilik yoluyla büyük kârlarýn saðlanmasý ile Avrupalý iþçilerin refah seviyesi artmakta, iþsizlik ihtimalleri azalmaktaydý.
Modern çaðlarýn ürünü olan ekonomik emperyalizm, hammadde ve ticari sürüm alanlarýnýn aranmasýndan doðmuþ, merkantilist ve kapitalist çaðla beraber ortaya çýkmýþtýr. Her imparatorluk ve her emperyalizm sömürgeci olmasa bile, imparatorluk yani emperyalizm olayý ile sömürgecilik arasýnda sýk sýk rastlanan bir bað vardýr. Nitekim 19. yüzyýldan beri Avrupa Ülkelerinin ekonomik geliþmesinde sömürgeciliðin önemli bir rol oynadýðý gerçektir. Ancak kapitalist sistemin ayakta durmasýný saðlayan tek unsur sömürgecilik olmamýþtýr. Bunu, bilim-teknoloji ve bu alanlardan yararlanma da, saðlamýþtýr.