Humeze suresi By: armi Date: 22 Þubat 2010, 16:25:07
HUMEZE SÛRESÝ
Kur´ân-ý Kerîm´in yüzdördüncü sûresi. Mekke´de nâzil olmuþtur. Dokuz âyetten ibarettir. Adýný birinci âyetteki "hûmeze" kelimesinden almuþ olup, fasýlasý "he" harfidir.
"Humeze", baþkalarýný çekiþtiren anlamýnda kullanýlmaktadýr. Buradaki "hûmezetün lümeze" kelimeleri, Arapça´da birbirine çok yakýn anlamlý iki kelimedir, birbirinin yerine de kullanýlabilir. O kadar az fark vardýr ki, dile son derece vakýf olan Araplar bile hûmeze´nin anlamý olarak lümeze´yi gösterirler. Bu durumda anlam þöyle olur. Baþkalarýný hakir ve zelîl etmeyi âdet haline getiren o kiþi bazýlarýný parmakla gösterir, bazýlarýný da söz ile iþaret eder. Bazýlarýna nasipleri dolayýsýyla ta´n eder. Bazý þahýslarý da kötülüðe baðlar. Bazýlarýný yüzüne karþý aþaðýlar, bazýlarýný da gýybet eder. Laf taþýyarak dostlar arasýnda kavga ve huzursuzluk çýkarýr, kardeþlerin arasýný bozar. Baþkalarýný kötü isimle çaðýrýr, onlarla alay eder ve eksikliklerini ortaya çýkarýr.
Bu sûre, Ýslâm dâvasýnýn ilk dönemlerindeki gerçek hayat tasvirlerinden birisini aksettirmektedir. Ayrýca her toplum ve çaðda görülebilen bir örneði tasvir etmektedir. Sûrede, basit ruhlu, aþaðýlýk bir kiþi canlandýrýlarak böyle insanlarýn hâl ve tavýrlarý anlatýlmakta ne kadar zavallý olduklarý vurgulanmaktadýr. Kendisine mal verilen ve malýn esiri olup dünyada tek deðerin maldan ibaret olduðunu sanan, maddiyat karþýsýnda bütün deðerlerin küçüklüðüne inanan aþaðýlýk ruhlu insanlardan birisidir. Ayrýca o, elde ettiði bu malýn her þeye gücü yeten ve hiçbir þeyi yapmaktan geri kalmayan bir tanrý olduðunu sanmaktadýr. Böylece ölümün gelmeyeceðini ve ebediyyen mal dolayýsýyla hayatta kalacaðýný zannetmektedir. Eðer öbür dünyada bir hesap veya ceza olacaksa bunu malýyla devralacaðýný sanmaktadýr. Malý, parasý artýk onun tanrýsý olmuþtur. Artýk o, maddiyat ve dünyaya tapmaktadýr.
Bu vesileyle o âdî tip (ve onun gibileri) mallarýný saymakta ve saydýkça zevk almaktadýrlar. Ýçinden kötü bir duygu onu insan þeref ve haysiyetini çiðnemeye, diliyle insanlarý çekiþtirip alay etmeye itmektedir.
Bu tasvir þahsiyetten yoksun ve imandan mahrum olan beþer ruhunun iðrenç, çirkin ve âdî bir tasviridir. Ýslâm, ahlâkî yüceliðe deðer verdiði için bu derece düþük ve âd; ruhlarý nefretle karþýlar. Bunun için alay ve istihzayý yasaklar. Çeþitli yerlerde onu bunu kýnamayý reddeder. Burada bu derece çirkin ve iðrenç olarak zikredilip bunun yanýsýra tehditlerin yer almasý demek oluyor ki, o devirde bir takým müþrikler Rasûlüllah aleyhine ve mü´minlere karþý böyle davranmaktaydýlar. Bu gerçek dün onlara karþý uygulanmýþ, günümüzde de yine müþrikleri arattýrmayacak derecede müslümanlara karþý uygulanýrlýðý devam etmektedir .
l) "(insanlarý) arkadan çekiþtiren, yüze karþý (onlarla) alay eden her kiþinin vay haline.
2) Ki o, (dünya) malý(ný) toplayýp tekrar tekrar sayanlar.
3)"Malýnýn gerçekten kendisine (dünyada) ebedî hayat verdiðini sanýr."
4) "Hayýr (sandýðý gibi malý kendisine ebedî hayat vermeyecek ve) o elbette Hutameye (her þeyi yakýp bitiren demek olup, cehennemin isimlerindendir) atýlacaktýr."
5) "O Hutamenin mahiyetini sana ne bildirdi?"
6) "(Hutame, sönmesi imkansýz) Allah´ýn tutuþturmuþ ateþidir.
7) "Ki o (derilerini, etlerini yiyip bitirecek ve) kalplerin üstüne çýkacaktýr".
8-9)"Muhakkak ki bu (ateþin kapýlarý) onlarýn üzerine uzatýlmýþ direklerle kapatýlmýþ (olacak) týr."
Yüce Allah´ýn bu þekli reddediþindeki itinasýnda iki büyük mâna görülmektedir. Biri; ahlâk düþüklüðünün takbih edilip bu çeþit düþük ruhlarý kötülemek. Ýkincisi; Mü´min ruhlarý destekleyerek onlara aþaðýlýklarýn sýzmasýný önlemek, Allah´ýn yaptýklarý her þeyi gördüðünü onlardan hoþlanmayacaðýný ve cezasýný vereceðine iþaret etmektir. Bu iþaretler mü´minlerin ruhen yüceltilmelerini saðlamak ve çirkin hile ve oyunlardan uzaklaþmasýný saðlamak içindir.
Ynt: Humeze suresi By: zahdem Date: 23 Þubat 2010, 00:51:16
içimizde gurur, kibir ateþini yakmayalým inþaallah
radyobeyan