Huld By: armi Date: 21 Þubat 2010, 20:25:07
HULD, HULÛD
Devam etmek, kalmak, uzun süre kalmak. Bir isim olarak huld; bilezik, küpe, ebedîlik ve cennet gibi anlamlara gelir. Bu yüzden "dâru´l-huld" veya "dâru´l-hulûd"; cennet yurdu demektir .
Huld kelimesi, Kur´ân-ý Kerîm´in çeþitli âyetlerinde daha çok "ebedîlik" anlamýnda kullanýlmýþtýr: "Sonra o, zulmedenlere; ebedilik (huld) azabýný tadýnýz, denilir" (Yunuþ 11 /52). "Sonunda Þeytan onu fitneye düþürerek, söyle dedi: Ey Ãdem, seni ebedilik aðacýna, son bulmayacak olan devlete götüreyim mi?" (Tâhâ, 20/120). Halbuki evrende hiçbir varlýða sonsuza dek yaþama yeteneði verilmemiþtir: "Biz senden önce de hiçbir beþere, dünyada sonsuzluk vermedik..." (el-Enbiyâ, 21/34). Ebedîlik, âhiret hayatý ile ilgili bir kavramdýr. Cennet ve cehennemin sonsuzluðu bunu gösterir.
Cennetin ebedî oluþu þöyle bildirilir:"De ki; bu mu hayýrlý, yoksa takvâ sahiplerine va´d olunan ebedilik (huld) cenneti mi?" (el-Furkân, 25/15).
Görüldüðü gibi bu âyetlerde geçen "huld" kelimesi hep sonsuzluk anlamýný ifade etmektedir. Cennetin bir vasfý da "cennetü´l-huld" dur. Yani bozulmadan ve sonu gelmeden devam eden cennet demektir. Bazan "dâru´l huld" cehennem anlamýnda kullanýlýr: "Ýþte O, Allah düþmanlarýnýn cezasý, ancak ateþtir. Onlar i,cin orada sonsuza kalma yeri (dâru´l-huld) vardýr. Bu, âyetlerimizi inkâr etmelerinin bir cezasýdýr" (el-Fussilet, 41/28). Kur´ân-ý Kerîm´in açýkça bildirdiðine göre, dünya hayatýnda sonsuzluk söz konusu deðildir (bk. el-Enbiyâ, 21/34).
Ýnsan hayatý, âhiretle bütünleþince sonsuzluða doðru uzanmýþ olur. Çünkü yüce Allah önce, doðacak tüm insanlarýn ruhlarýný yaratmýþ, zamaný geldikçe, dünyada bedenle ruh bütünleþmiþtir. Ölümle, ruh bedenden ayrýlýr ve kabir hayatý baþlar. Kýyamet koptuktan sonra, âhiret âleminde, sonsuzluða uzanan, cennet veya cehennem hayatý baþlar. Böylece, insanoðlu sonsuzluða elveriþli bir varlýk olduðunu, yaþayýþýnda göstermiþ bulunur.
ÞAMÝL ÝA.
radyobeyan