Ýslam Kavramlarý A-L
Pages: 1
Hilekar By: armi Date: 21 Þubat 2010, 19:53:11
HÝLEKÂR, HÎLEKÂRLIK




Hîleci, hîle yapan, düzenbaz, oyuncu. Hîlekârlýk, ayin kökten Arapça, Farsça bileþik isimdir. Bir iþi, muhatabýný yanýltarak yapmaya sevk eden kimseye "hîlekâr" denir. Hîle ahlâka aykýrý bir davranýþ olup, bütün semavî dinlerde yasaklanmýþtýr.

Kur´ân-ý Kerîm´de Hz. Þuayb (a.s)´ýn kavmini hîleye karþý uyarýþý þöyle ifade edilir:

"Ey kavmim, Allâh´a kulluk edin, sizin için ondan baþka ilâh yoktur. Ölçü ve tartýyý eksik tutmayýn. Ben sizi bolluk ve bereket içinde görüyorum. Sizin için çepeçevre kuþatacak bir günün azabýndan korkarým" (Hud, 11 /84).

Hz. Þu´ayb (a.s) puta tapan Medyen halkýný yalnýz Allah´ýn hakimiyetini tanýyan tevhîd dinine çalýþtýr. Onlar ölçüleriyle, tartýlarýyla ve silik, kesik, vezni eksik paralarýyla devamlý halký aldatýrlardý. Zeyd b. Eslem (ö. 136/753)´den rivâyete göre, bunlar dirhemlerin (gümüþ para), dinarlarýn (altýn para) etrafýný keserek bunlarý piyasaya sayý ile sürerler, halktan alýrken de bu paralarý tartý ile kabul ederlerdi.,Þuayb (a.s), onlarý bu hîle ve hud´alarýndan vazgeçirmeye çalýþmýþ, söz dinlememeleri sonucu helâk olmuþlardýr. Kur´ân-ý Kerîm´de þöyle haber verilir: "Azab emrimiz gelince, Þuayb´ý ve onunla birlikte iman edenleri rahmetimizle kurtardýk. Zulümleri ise, korkunç bir çýðlýk yakaladý. Böylece yurtlarýnda dizüstü yýðýlýp kaldýlar" (Hud, I1/94).

Medyen halkýnýn bu felâketle karýlaþmasýnda iki sebep geçerli olmuþtur. 1) Puta tapýcý olmalarý, 2) Alýþ-veriþte hilekârlýk yapmalarý (Tecrîd-i Sarih Tercümesi, VII, 293-298). (Daha geniþ bilgi için bk. Hile).


radyobeyan