Hayvan kesmek By: armi Date: 20 Þubat 2010, 14:46:24
HAYVAN KESMEK
Ýslâm´da eti helal olan hayvanlarý þer´î ölçülere göre boðazlamak. Arapçada eti yenilen hayvaný kesmek ve boðazlamak anlamýnda kullanýlan üç terim vardýr. Bunlar zebh, nahr, tezkiye. Zebh; boðazlamak, hayvanýn boðazýna býçak vurup damarlarýný kesmek demektir. Boðazlanmýþ veya boðazlanacak hayvana da "zebîh" veya "zebîha" denir. Ancak bu terim daha çok sýðýr, koyun ve keçi gibi hayvanlarýn çene altýndan meþrû þekilde kesimini ifade eder (es-Serahsî, el-Mebsût, Beyrut, t.y, XII, 3; el-Mevsilî, el-Ýhtiyâr, Ýstanbul 1984, cz. V, 9). Kur´ân-ý Kerîm´de bu çeþit kesime yer verilir: "Allah size bir sýðýr kesmenizi (zebhi) emrediyor" (el-Bak,ara, 2/67). "Ve Ýbrahim´e oðulunun yerine fidye olarak büyük bir (koç) kurbanlýk verdik" (es-Saffât, 37/ 107).
Nahr; bir hâyvaný göðsü üzerinden býçak vurup, boðaz damarlarýný kesmek, demektir. Bu, deve cinsi hayvanýn kesim þeklidir. Deveyi çene altýndan kesmek (zebh) mekruh olduðu gibi, koyun ve sýðýr cinsini de göðsü üzerinden kesmek (nahr) mekruhtur. Ancak bununla birlikte etleri yenilebilir (el Mevsilî, a.g.e., cz. V, 11; el-Fetâvâ-i Hindiyye, V, 288).
Tezkiye; ise, gerçek kesimi veya av tüfeði üzerine besmele çekmek gibi hükmî kesimi kapsamýna alýr.
Kesimin meþrûiyeti Kitap, Sünnet ve icmâ delillerine dayanýr: "Ölü, kan, domuz, Allah´tan baþkasý adýna kesilen, boðulmuþ, vurulmuþ, yukarýdan yuvarlanmýþ, süsülmüþ, canavar yýrtýlmýþ olup da ölenler, dikili taþlar üzerinde onlar adýna kesilen hayvanlar. Üzerinize haram kýlýnmaþtýr" (el-Mâide, 5/3). "O halde Allah´ýn âyetlere inanýyorsanýz, üzerine O´nun adý anýlan hayvanlardan yiyin " (el-Mâide, 5/5). Ýlk âyette sayýlan hayvanlardan eti yenilenler, ölmeden önce yetiþtirilerek meþrû þekilde kesilirse helal olurlar.
Hz. Peygamber þöyle buyurmuþtur:
"Hayvaný keseceðiniz vakit, býçaðý keskinletiniz ki ona rahat ettiresiniz" (Ýbn Mâce, Zebâih, 3). "Hayvan kan akýtan her þeyle kesilir. Üzerine de Allah´ýn ismi anýlýrsa o kesileni yiyiniz. Yalnýz diþ ve týrnak müstesnadýr. Sebebi þudur diþ bir kemiktir, týrnak ise Habeþlilerin kesme âletidir" (Buhârî, Zebâih, 15; Tecrid-i Sarih Tercümesi, VII, 426)
Kesimin meþrû sayýlmasý için gerekli þartlar:
a. Kesenin müslüman veya ehl-i kitaptan olmasý. Âyette; "... ancak usulüne göre kestikleriniz müstesna" buyurularak, mü´minlere hitab edilmiþtir (el-Mevsili, a.g.e, cz. V,10). "Bugün size temiz olanlar helal kýlýndý. Kitap verilenlerin (Ehl-i Kitap) yemeði size, sizin yemeðiniz de onlara helâldir" (el-Mâide, âyet, 5/5).
Ýslâm, kestiðinin yenilmesi konusunda ehl-i kitabý yani Hristiyan ve yahudileri müþrik ve münkirlerden ayrý tutmuþtur. Çünkü ehl-i kitap temelde vahye, peygamberliðe ve genel anlamda dinin aslýna inandýklarý için mü´minlere daha yakýndýr. "Ehl-i kitabýn yemeði" ifadesi, onlarýn her türlü yemeðini kapsamýna alýr. Kestikleri hayvanlar da buna dahildir. Ancak leþ, akan kan ve domuz eti gibi bizzat haram olanlar bundan müstesnadýr. Bunlar haramdýr. Diðer yandan kestikleri hayvan üzerine Mesîh, Üzeyir, haç ve benzeri, Allah´tan baþkasýnýn ismini zikretmemeleri de gereklidir (el-Kâsânî, Bedâyîu´s-Sanayî, V, 45; Ýbn Rüþd, Bidâyetü´l-Müctehid, cz.1, 365 vd; el-Cezîrî, Kitabü´l-Fýkh alel-Mezâhibi´l-Erbaa, 11, 22 vd.; el-Kardâvî, Ýslâm´da Helal ve Haram, terc. Ramazan Nazlý, Ýstanbul 1967, s. 64 vd.).
b. Besmele çekmek. Ýslâm, bir hayvaný keserken üzerine Allah´ýn adýnýn anýlmasý prensibini getirmiþtir. Baþka ilâh anýlarak, putlar adýna veya kasten besmele terkedilerek kesilen hayvanýn etini haram kýlar. "Kesilirken üzerine Allah´ýn adý anýlmayan hayvanlarý yemeyiniz" (el-En´am, 6/121). Hz. Peygamber (s.a.s): "Allah´ýn adý anýlarak, kaný akýtýlan hayvanýn etini yeyiniz"(Buhârî, Zebâih, 20) buyurmuþtur. Hz. Aiþe´den þöyle dediði nakledilmiþtir: "Bir grup insan Allah Rasûlüne gelerek þöyle dediler: Bazý kimseler bize et getiriyor. Fakat biz, bu kesilen hayvanýn üzerine Allah´ýn adýnýn anýlýp anýlmadýðýný bilmiyoruz". Hz. Peygamber cevaben: "Üzerine besmeleyi çekip, ondan yeyiniz" buyurdular. (Buhârî, Zebâih, 21; Ýbn Mâce, Zebâih 4).
Âyette, üzerine Allah´ýn adý anýlmayaný yememek emredilirken, bazý hadislerde konuya esneklik getirilmesi, deðiþik görüþlerin ortaya çýkmasýna yol açmýþtýr. Ýslam hukukçularýnýn çoðunluðuna göre, hayvaný keserken besmele hatýrlanýrsa, çekmek farzdýr. Fakat unutulduðu zaman eti yenilir. Bunlara göre sadece kasden terkedilince, kesilen hayvanýn eti yenmez. Ýbn Abbas´tan rivayet edildiðine göre, bir gün hayvan kesen, fakat besmeleyi unutan birisinin durumu sorulduðunda þöyle demiþtir: "Aziz ve Celîl olan Allah´ýn adý, her müslümanýn kalbinde mevcuttur. Onun kestiðini yeyiniz" (Buhârî, Zebîrih, 9; Ebû Dâvûd, Sayd, 2; el Kasânî, a.g.e., V, 47; Mevsýlî, cý. V, 9).
Þâfiîlere göre, hayvan kesilirken üzerine besmele çekmek sünnettir. Âyette, haram kýlýnan þeyler; leþ, akýtýlmýþ kan ve domuz eti olarak sayýlmýþ, kesilirken besmele terkedilen hayvan zikredilmemiþtir (el-En´âm, 6/145). Hz. Peygamber bu üç þeyin dýþýndakilerin haram kýlýndýðýný söylemekle yükümlü tutulmuþtur. Kesilen bir hayvanýn haram olmasý, üzerine Allah´tan baþkasýnýn adýný anma yüzündendir (el-Kâsanî, a.g.e., V, 46).
Mâlîkî ve Zâhirîler ise "Kesilirken üzerine Allah´ýn adý zikredilmeyen hayvanlarýn etini yemeyiniz" (el-En´âm, 6/121) âyetinde unutma veya terketmeden söz edilmediði için, besmeleyi mutlak olarak farz kabul ederler. Bu prensiple çeliþen Hz. Âiþe´nin naklettiði yukarýda zikrettiðimiz hadisi de neshedilmiþ sayarlar (Muhammed Fevzî, el-Fýkhu´l-Ýslâmî, Dimaþk 1977-79, s. 663, 664).
c. Kesim þekli. Hayvanýn nefes ve yemek borusu ile iki þah damarýnýn (vedec) kesilmesi gerekir. Ebû Hanîfe´ye göre, bunlardan üçünün kesilmesi yeterlidir. Ebû Yusuf´a göre ise, nefes ve yemek borusu ile iki damardan en az birinin kesilmesi gerekir (el-Mevsýlî, cz. V, 110, el-Fetâvâ-i Hindiyye, V, 287).
Kurban niyetiyle Allah rýzasý için, usûlüne göre kesilen büyük ve küçük baþ hayvanýn sevabý, istenilen bir müslümana baðýþlanabilir. Mezar ve türbelere veya bir kimseyi karþýlamak için kesilecek kurbanda Allah´a ortak koþma belirtilerinden sakýnmak gerekir. Kurban bir takým nimetlere kavuþmanýn þükrü olarak Allah rýzasý için kesilir. Misafire ikram etmek için hayvan kesimi câizdir.
radyobeyan