Havz By: armi Date: 20 Þubat 2010, 14:36:42
HAVZ, HAVUZ
Ýslâm hukukunda necâsetle kirlenip kirlenmeyeceði hususunda ölçü kabul edilen belli hacimdeki su miktarý.
Ýslâm dini temizliðe önem verir. Temizlik maddesi ve temizleyici olarak ilk etapta su kullanýlýr. Abdest almak ve gusül etmek için de suya ihtiyaç vardýr. Suyun temizleme özelliðine sahip olduðu Kur´ân nassýyla sabittir. "Allah, sizi temizlemek için üzerinize gökten su indirdi" (el-Enfâl, 8/11) ve "Biz. gökten temiz bir su indirdik" (el-Furkan, 25/48), buyurulmaktadýr.
Yaratýldýðý gibi aslý üzere kalmýþ, rengi, tadý ve kokusu bozulmamýþ ve ayný zamanda abdest alma gibi bir iþte kullanýlmamýþ olan su temizdir, temizleyicidir ve kullanýlmasý mekruh deðildir. Böyle bir su ile her türlü temizlik yapýlýr, içilir, yemek piþirilir ve bütün ihtiyaçlar giderilir.
Sular bir taraftan yaðmur, dere, pýnar, kuyu ve deniz sularý gibi taksime tabi tutulurken, diðer taraftan da durgun sular ve akar sular olmak üzere iki kýsma ayrýlýr. Terim olarak durgun suya mâ-i râkid, akan suya da mâ-i câri adý verilir. Örf ve adete göre akar su sayýlan veya üzerindeki bir saman çöpünü götüren suya, "akar su" denir. Kaplarda bulunan sular, göl, gölet, sarnýç ve havuz gibi yerlerde birikip duran sulara da durgun sular adý verilir.
Ýslâm hukukçularý, temizlikte kullanýlýp kullanýlmamasý bakýmýndan, havuzlarda toplanan sularý incelemiþler, havuzlan büyük ve küçük diye ikiye ayýrmýþlar ve bunlara pislik karýþmasýyla ne yapýlacaðý hakkýnda yaptýklarý ictihadlar neticesinde bazý hükümler ortaya koymuþlardýr.
Sularýn az veya çok, havuzlarýn da büyük ve küçük olmasýyla, necâset karýþtýðý zaman bu sularla temiýlik yapýlmasýnýn câiz olup olmamasý gibi bir durum sözkonusudur. Necâset karýþtýðý zaman, bu az olsun çok olsun, eðer suyun üç vasfýndan birisi bozulursa, bu su necis sayýlýr, dolayisiyle temizlikte kullanýlamaz. Durgun suyun yüzeyi, yaklaþýk olarak altmýþ sekiz metre kare kadar ise buna çok su; bu miktardan az ise buna da az su adý verilir. Az suya necâset karýþtýðý zaman, o su necis sayýlýr. Çok suya karýþacak olursa, onun necis sayýlmasý için üç vasfýndan birinin deðiþmesi gerekir. Bunlar, suyun kýt olduðu zamanlar için verilmiþ hükümlerdir. Yoksa baþka su varken necâset karýþmýþ bir suyu kullanmak doðru deðildir. Özellikle necâset, suyun vasýflarýný bozmasa da ona mikrop aþýlar. Bunun için çok dikkatli olmak gerekir. "Allah size kolaylýðý ister, güçlüðü istemez" (el-Bakara, 2/185) âyeti, Ýslâm dininde kolaylýk prensibinin, müslümanlara ruhsat saðladýðým gösterir. Müslüman duruma göre bu ruhsatlardan istifade eder.
Az su ile çok su, veya küçük havuz ile büyük havuz ayný þeyi ifâde eder. Kaynaklarda kare, dikdörtgen ve daire þeklindeki. havuzlarýn bile alanlarý verilmiþ, bunlarýn büyük veya küçük havuz hükmüne girip girmedikleri açýklanmýþtýr. Burada esas olan altmýþ sekiz metre kareden büyüklerin büyük havuz, küçüklerin ise küçük havuz sayýlmasýdýr. Bunlarýn derinliðine bakýlmaz, avuç ile su alýndýðýnda suyun dibinin açýlmaz olmasý yeterlidir (Ýbn Abidin I, 126-130)
Þamil ÝA
Ynt: Havz By: halim Date: 06 Eylül 2015, 00:39:25
Esselamu aleykum ; Yeni yeni fýkhý meseleler öðreniyorum inþaallah amel edip istifade edebilmek duasýyla...
Allah razý olsun
Ynt: Havz By: mevlüde06 Date: 06 Eylül 2015, 12:42:35
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.amin insallah abi.
Rabbim ilmiyle âmil kullarindan eylesin insallah.
Allab razi olsun hocam paylasiminiz icjn
Ynt: Havz By: ikranur 7d Date: 06 Eylül 2015, 14:13:25
ve aleykumusselam ve rahmetullah. ewet allah razý olsun bizlerde gunden gune yeni þeyler aytler dualar ruya tabirlerini ogreniyoruz allah bir degl bin kere razý olsun inþllh.. ogrendiklerimizide uygulamak nasp etsn inþllh. allahým bedenimizi su ile temizliyoruz, kalplerimizide senn aþkýnla zikrinle temizlet inþllh.
Ynt: Havz By: Rüveyha Date: 07 Eylül 2015, 02:11:31
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain ÝnþaAllah.Mevlam ilmimizi artýrsýn ÝnþaAllah.
radyobeyan