Harem By: armi Date: 19 Þubat 2010, 21:29:23
HAREM, HAREMEYN
Mekke ile Medine´nin çevresi. Yasak kýlýnmýþ, mukaddes olan þey. Kiþinin namusunu koruduðu yakýnlarý. Çoðulu ehrâm´dýr. Yabancýlarýn girmesi yasak olan ev dâiresine ve bu dâirede oturan kadýnlara da harem veya harîm denir. Fýkhî bir terim olarak, iki kutsal þehir Mekke ve Medine´nin çevresinde belirli alana kadar olan yerlere, "iki harem bölgesi" anlamýnda harameyn veya haremân denilmiþtir. Ýlk olarak Yavuz Sultan Selim´in kullandýðý Hâdimü´l-Haremeyn ünvâný "Ýki harem bölgesinin hizmetkârý" demektir.
Mekke´nin çevresinde bir miktar alana "Mekke Haremi" veya "Harem-i Þerif", bunun dýþýnda kalan ve mikat denilen ihrama girme yerlerinin içinde bulunan alana da "hýll" adý verilir. Harem bölgesi; Mekke´ye Medîne yolundan üç mil, Yemen yolundan yedi mil, Irak yolundan yedi mil, Taif ve Arafat yolu üzerindeki Nemire vadisinden yedi mil, Ci´râne yolundan dokuz mil, Cidde üzerinden on mil uzaklýktaki alanýn çevrelediði bölgeyi içine alýr. Mekke hareminin sýnýrlarýný Cebrâil (a.s) Hz. Ýbrahim´e göstermiþ; Rasûlullah da ayný sýnýrlarý yenilemiþ; Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Muâviye bu nirengi noktalarýnýn günümüze ulaþmasýnda rol oynamýþlardýr. Buna göre Mekke haremi çok eskilere dayanýr. Nitekim Hz. Peygamber Mekke fethedildiði zaman þöyle buyurmuþtur: "Þüphesiz burasý Allah´ýn gökleri ve yeri yarattýðý günde haram kýldýðý bir beldedir. Burasý kýyâmet gününe kadar Allah´ýn haram kýlmasýyla haramdýr" (Buhârî, Ýlim, 37, Cenâiz, 76, Hac 43, Sayd, 8-10, Büyû´, 28, Cizye, 22, Meðâzî, 51, 53; Tirmizî, Hac, 1, Diyât, 13). Mekke´de Kâbe ve Mescid-i Harâm, harem bölgesinin merkezini oluþturur. Yeryüzünde, insanlarýn ibâdet etmesi için ilk inþa edilen mâ´bed Kâ´be-i muazzama´dýr. Buna Beyt-i Harâm veya Beytullah (Allah´ýn evi) da denir.
Âyet-i kerîmelerde þöyle buyurulur:
"Ýnsanlar için yeryüzünde kurulan ilk ev Mekke´de bulunan mübârek ve âlemler için bir hidâyet kaynaðý olan kâbe´dir. Orada apaçýk deliller vardýr. Ýbrâhim´in makamý vardýr. Kim oraya girerse emniyette olur. Oraya gitmeye gücü yeten herkese, Allah için Kâbe yi ziyaret edip haccetmek farzdýr" (Âlu Ýmran, 3/96, 97). "Ýbrahim þöyle dedi: Ey Rabbim, bu beldeyi emniyetli kýl" (el-Bakara, 2/126). "Biz Kâbe yi insanlar için bir toplantý ve emniyet yeri yaptýk" (el-Bakara, 2/ 125). "Biz onlarý, nezdimizde bir rýzýk olarak, herþeyin ürünlerinin toplanýp getirildiði emin ve mukaddes (harem) bir yere yerleþtirmedik mi?" (el-Kasas, 28/57). "Çevrelerinde, insanlar kaçýrýlýp zulmedilirken, bizim Mekke´yi mukaddes ve emin bir belde yaptýðýmýzý görmediler mi" (el-Ankebût, 29/67).
Haremde yapýlacak iyilik ve kötülükler, diðer beldelere göre kat kat sonuç meydana getirir. Âyette þöyle buyurulur: " Kim Mescid-i Haram´da zulmü ile haktan uzaklaþmaya yeltenirse; biz, ona da aðýr bir azâb tattýracaðýz" (Hacc, 22/25). Hadislerde þöyle buyrulur: "Mescid-i Haram´da bir namaz, benim bu mescidimde kýlýnacak yüz namazdan daha üstündür" Ahmed b. Hanbel Ýbn Ömer´den A.b. Hanbel´in naklettiði rivayette ise; " Mescid-i Haram´da kýlýnacak bir namaz, baþka yerde kýlýnacak yüz bin namazdan daha üstündür" buyurulur.
Hacc, umre veya ticaret gibi bir maksatla Mekke´ye gelmek isteyen bir müslüman mikatta ihrâma girmek zorundadýr. Bundan sonra Ýhrâm yasaklarý baþlar. Meselâ, eþiyle cinsî temasta bulunamaz; avlanamaz; haremdeki yeþil aðaç ve otlarý kesip koparamaz.
Medine þehrinin çevresinde de harem bölgesi vardýr. Bu bölge: Þehrin güney ve kuzeyinde Âir (ayr) daðý ile Sevr daðý arasýndaki alanla, doðu ve batýdaki kara taþlýk alaný içine alýr. Hz. Peygamber´in "Medine Ayr´dan Sevr´e kadar haremdir" hadisi ile "Rasûlullah (s.a.s) Medine´nin doðu ve batýsýndaki kara taþlýk arasýndaki alanlarý harem kýldý" hadisi bunun delilleridir (Buhârî, Cihâd, 71, 74, Medîne, I, Büyû´, 53, Enbiyâ, 10, Megâzî,27; Müslim Hacc, 445, 446, 455; Tirmizî, Menâkýb, 67). Hz. Peygamber´in belirlediði bu Medîne harem bölgesi on iki mil kadardýr. Bu bölgenin merkezini Hz. Peygamber (s.a.s)´in, ashâbýyla birlikte bina ettiði mecsid-i Nebî´dir. Bu mescid ilk yapýlýþýnda 70 x 60 zirâ´ büyüklüðünde iken Hz. Ömer, Osman, Abdülmeük b. Mervân ve oðlu Velîd tarafýndan geniþletildi. Son geniþletme Suud Ailesi´nden Kral Abdülazîz tarafýndan yapýldý. Günümüzde Mescid´in çevresinde geniþ bir alan istimlâk edilerek yeni geniþletme çalýþmalarý yapýlmaktadýr.
Medine Harem bölgesi de kutsal bir bölge sayýldýðý için oradaki ameller baþka yerlere göre farklý iþlem görür. Hadislerde þöyle buyurulur: "Benim bu mescidimde kýlýnacak bir namaz. Mescid-i Haram dýþýnda baþka yerlerde kýlýnacak bin namazdan üstündür" (Buhârî-Müslim). Ýmam Nevevî, bunun Mekke´de olduðu gibi farz ve nâfile namazlarý kapsamýna aldýðýný söyler. Çoðunluk bilginlere göre bu üstünlük mescidin sonradan geniþletilen ilâve kýsýmlarýný da içine alýr. Ýbn Ömer þöyle demiþtir: "Ömer b. el-Hattâb Mescid-i Nebevî´ye ilâve yaptý ve þöyle dedi: Eðer bu mescid´e Medine mezarlýðýna (Cibâne) kadar ilâve yapsaydýk, bu kýsýmlar da Allah Rasûlü´nün mescidi olurdu" (Zerkeþî, Ý´lâmü´s-Sâcid, s. 246 vd.).
Mescid-i Nebevî´de kýrk vakit namaz kýlmanýn fazileti ile ilgili olarak Allah Rasûlü þöyle buyurmuþtur:
"Kim benim Mescid´imde lýiçbir namaz kaçýrmadan kýrk vakit namaz kýlarsa, ona cehenem ateþinden berât ve kýyâmet günü kurtuluþ yazýlýr" (Taberânî, el-Evsat, Enes b. Malik´ten).
Medine hareminin Mekke hareminden farklý olan özellikleri vardýr. Meselâ; Medine harem bölgesindeki yeþil aðaç veya otlarýn ihtiyaç olduðu zaman kesilmesi câiz görülmüþtür. Medine Tarým bölgesi olduðu için Hz. Peygamber´den bu konuda izin istenmiþ ve kendilerine Mekke haremindeki bazý bitkilerin zarûret hâlinde koparýlmasýna izin verildiði gibi Medine´de daha geniþ izin verilmiþtir. Yine Medine dýþýnda avlanma serbest býrakýlmýþtýr. Ancak Mekke´ye ihramsýz girilememesi sebebiyle O´nun kutsallýðý Medine´den daha üstün sayýlmýþtýr (ez-Zühaylî, el-Fýkhu´l-Ýslâmî ve Edilletühu, III, 336, 337).
radyobeyan