Ýslam Kavramlarý A-L
Pages: 1
Hz. Hafsa By: armi Date: 18 Þubat 2010, 19:29:53
HAFSA BÝNTÝ ÖMER ÝBN el-HATTAB (r.a)




Mü´minlerin annesi, Rasûlullah (s.a.s) ýn eþi, Hz. Ömer´in kýzý. Hz. Hafsa, Hz. Peygamber´in risaletinden beþ sene önce doðdu. Annesi büyük sahabî Osmân b. Maz´un´un kýz kardeþi Zeyneb´tir.

Hz. Hafsa´nýn Ýslâm´ý ne zaman kabul ettiði bilinmemektedir. Hz. Ömer´in Ýslâm´ý kabulünden sonra bütün aile ve yakýnlarýnýn müslüman olduðu bilgisinde yola çýkýlarak onun da babasý ile birlikte müslüman olduðu söylenebilir.

Mü´minlerin annesi Hz. Hafsa daha önce Huneys b. Huzafe, es-Sehmî ile evlenmiþti. Huzafe Habeþistan´a hicret eden müslümanlardandýr. Hz. Hafsa´nýn da bu hicrete katýldýðý yolunda rivâyetler bulunmaktadýr. Habeþistan´dan dönen Huzafe daha sonra eþi Hz. Hafsa ile birlikte Medine´ye hicret etti.

Hz. Huneys b. Huzâfe, Uhud savaþýna katýlmýþ ve ciddi biçimde yaralanmýþtý. Bu yara sonucu Medine´de þehid oldu. Hz. Hafsa beyinin yarasýný bizzat kendisi tedavi etmeye çalýþmýþtýr. Vefatýna bir hayli üzüldü ve yas tuttu. Nihayet Hz. Ömer dul kalan kýzýný Hz. Ebû Bekr´e nikâhlamak istedi. "Ýstersen Ömer´in kýzý Hafsa´yý sana nikâhlayayým" þeklindeki teklif, Hz. Ebû Bekr tarafýndan cevapsýz býrakýldý. Hz. Ömer, bu kez de Hafsa´yý o günlerde eþi Rasûlullah (s.a.s)´in kýzý Rukiyye vefat ettiði için yalnýz olan Hz. Osman´a teklif etti. Eþinin vefatýndan dolayý üzüntü içindeki Hz. Osman´a: "Ýstersen sana Ömer´in kýzý Hafsa´yý nikâhlayayým" dedi. Hz. Peygamber´in kýzý Ümmü Gülsüm ile evlenmeyi uman Hz. Osman, bir süre düþündükten sonra, "Þu günlerimde evlenmem doðru deðil" diyerek özür diledi.

Gerçek bir müslümana yakýþacak bir davranýþla kýzýný salih bir mü´mine nikâhlamak için çaba harcayan Hz. Ömer, neticeye ulaþamayýnca büyük bir üzüntü içinde Hz. Peygamber´e gitti. Söz arasýnda "Ya Rasûlullah, Osman´a þaþýyorum. Hafsayý nikahlamayý teklif ettim, yanaþmadý" diye dert yanýnca Hz. Peygamber, "Sana Osman´dan daha hayýrlý bir damad, Osman´a da senden daha hayýrlý bir kaynata tavsiye edeyim mi?" dedi. Hz. Ömer, "evet ya Rasûlullah" deyince Sen kýzýn Hafsa´yý bana nikâhlarsýn, ben de kýzým Ümmü Gülsüm´ü Osman´a nikahlarým" buyurdu.

Bu teklif karþýsýnda bütün dünyalar Hz. Ömer´in olmuþtu. Allah Rasûlü ile akrabalýk kurmak hususunda büyük bir istek duymasýna raðmen teklif etmek cesaretini gösteremiyordu. Çünkü Hz. Hafsa, Hz. Âiþe´nin deyimiyle, "tam babasýnýn kýzý idi", yani biraz sertti. Rasûlullah (s.a.s) ise bu teklifi ile Hz. Ömer´in duyduðu þiddetli arzuyu gerçekleþtirerek hem aralarýndaki yakýnlýðý pekiþtirmek, hem de onun Ýslâm´a yaptýðý hizmetleri ödüllendirmek istemiþti.

Rasûlullah (s.a.s) ile Hz. Hafsa´nýn düðünleri hicrî üçüncü yýlýn ortalarýnda yapýldý. Hz. Peygamber (s.a.s) Hz. Hafsa´ya dörtyüz direm, yani 1188 gram gümüþ´ mehir verdi. Hz. Peygember Hafsa´yý bir ara boþamak istemiþ ancak Cebrail´in "O çok oruç tutan çok namaz kýlandýr. Senin cennette de zevcendir" emriyle talaktan geri dönmüþtür.

Hz. Peygamber´in eþleri içerisinde birbirleriyle en iyi anlaþanlarý Hz. Hafsa ile Hz. Âiþe idi. Hatta ikisinin sebeb olduklarý bir takým olaylar üzerine et-Tahrîm Sûresi gelmiþ ve bununla tövbeye davet edilerek ikaz edilmiþlerdi.

Hz. Hafsa, Rasûlullah (s.a.s)´in irtihalinden sonra son derece mütevâzî ve dindarca bir hayat sürmüþtür. Kendisinden, bir kýsmýný doðrudan Rasûlullah´tan, bir kýsmýný da babasýndan aldýðý altmýþ hadîs rivâyet edilmiþtir. Okuma yazma bilen Hz. Hafsa hicretin kýrbeþinci yýlýnda vefat etmiþ ve cenaze namazýný zamanýn Medine valisi Mervân kýldýrmýþtýr. Bir rivâyete göre kýrk birinci hicrî yýlda vefat etmiþtir.

Hz. Hafsa Peygamberimiz (s.a:s.)´den þu hadisi rivâyet etmiþtir: "Müezzin sabah ezanýný okuyup susunca, Hz. Peygamber (s.a.s) namaza çýkmadan iki rekat hafif namaz kýlardý"(Ýbnü´l-Esir, Üsdü´l-Ðâbe, VII, 65, 67).

Þâmil ÝA



radyobeyan