Hacamat By: armi Date: 17 Þubat 2010, 17:27:44
HACAMAT (HÝCAMAT)
Ýki omuz arasýndan, sýrttan, baþýn arka tarafýndan yahut vücudun herhangi bir yerinden tedavi maksadýyla bardak, þiþe veya boynuzla kan aldýrma. Peygamberimiz (s.a.s)´in saðlýkla ilgili tavsiyelerinden ve bizzat tatbik ettiði sünnetlerindendir.
Hacamat, sebebi belli bir hastalýðýn tedavisi olmaktan ziyade kan fazlalýðýnýn vücutta meydana getirdiði rahatsýzlýklarý gidermek için kullanýlan genel bir tedavi usûlüdür.
Eskiden yaygýn olarak "hacamat býçaðý" veya "hacamat zembereði" denilen bir aletle tatbik edilen bu usûl, bugün yerini enjektörle kan almaya býrakmýþtýr. Hacamat býçaðý, tarak biçiminde, vücutta bir sýra çizik meydana getiren bir alettir. Bir yüzünde birçok yarýk bulunan bakýr bir kutu içinde tetikli bir zembereðe baðlý olan býçaklar, düðmesi basýlýnca zembereðin boþalmasýyla yarýklardan dýþarý fýrlar ve vücutta çizikler meydana getirir. Bardak vb. bir þeyle çizikler üzerinden kan çekilir. Bir cins sülük de bu iþ için kullanýlmaktadýr. Sülük vücudun aðrýyan bölgelerine konularak kaný emmesi saðlanýr.
Hangi araç ve metodla olursa olsun önemli olan kan aldýrmaktýr. Uzman bir hekimin muayenesi ve tavsiyesiyle yaptýrýlan hacamat faydalý ve Ýslâm´da caiz olan bir tedavi usûlüdür.
Ameller niyetlere göre deðer kazanýr. Sünnete uymak niyetiyle ve bize emanet olan vücudumuzun saðlýðýna kavuþmasý için yaptýrdýðýmýz hacamat bir ibadet deðeri taþýr. Çünkü ibadetlerimizi ve diðer görevlerimizi ancak saðlýklý bir bedenle tam olarak yerine getirebiliriz.
Peygamberimiz (s.a.s)´in yaptýðý ve yapýlmasýný tavsiye ettiði iþlerin þüphesiz bir anlamý ve hikmeti vardýr. Onun hayatý bizim için örnektir: "Andolsun Allah´ýn Resulu´nde sizin için Allah´ý ve ahireti arzu eden ve Allah´ý çok anan kimseler için (uyulacak) en güzel bir örnek vardýr" (el-Ahzâb, 33/21).
Mirac gecesinde yanýndan geçtiði bir melek grubunun Peygamberimize: "ümmetine hacamatý emret!" diye söylediðini Abdullah b. Abbâs (r.a) rivayet etmektedir (Ali Nâsýf, et-Tâc, III, 203).
Hz. Peygamber (s.a.s) bizzat kendisi Ebû Taybe adýnda bir Haccâm´a hacamat yaptýrmýþ ve baþýndan kan aldýrýp haccâma ücretini ödemiþ ve þöyle buyurmuþtur: "Kan aldýrma yollarýnýn en güzeli hacamattýr. (yahut hacamat sizin en iyi tedavi yollarýnýzdýr)"(Buhâri, Týb 13; Müslim, Musakat 62, 63; Ebû Dâvûd Nikâh 26, Týb 3).
Hz. Peygamber (s.a.s) ihramlý iken hacamat yaptýrmýþtýr (Buhârî, Savm, 22; Müslim, Hac 87, 88; Ebû Dâvûd Menâsik 35). Ýhramlý iken saç kestirmemek þartýyla hacamatýn caiz olduðu hususunda âlimler arasýnda görüþ birliði vardýr. Ayný þekilde Hz. Peygamber (s.a.s) oruçlu iken de hacamat yaptýrmýþtýr. Yani kan aldýrmýþtýr (Buhârî, Týb II; Ebû Davûd, Siyâm 29).
Nâfi (r.a)´den rivayet edildiðine göre Ýbn Ömer (r.a) (Kendisine): Nâfi, kan (fazlalaþmak suretiyle) beni yedi. Bunun için sen bana bir hacamatçý getir ve genç bir hacamatçý seç. Ne yaþlý ne de çocuk hacamatçý seçme demiþtir.
Nâfi der ki; Ýbn Ömer (r.a) þöyle dedi: Ben, Resulullah (s.a.s)´den þu buyruðu iþittim: "Hacamat olmak aç karnýna daha faydalýdýr. Hacamat olmak aklý ve hýfzetme (ezberleme) gücünü arttýrýr. Hâfýz olanýn da hýfzetmek kabiliyetini kuvvetlendirir. Artýk kim hacamat olmak isterse Allah´ýn ismini anarak perþembe günü hacamat olsun " (Ýbn Mâce, Kitâbu´t-Týb, 22).
Ýbn Hacer Buhârî þerhindeki Hacamat bölümünde özetle þu bilgiyi verir: Buhârý, Sahîhinde "Hangi saat hacamat olur" baþlýðý altýnda bir bâb açmýþ ve burada Ebû Mûsa´nýn geceleyin hacamat olduðuna dair bir eseri ile Hz. Peygamber (s.a.s)´in oruçlu iken hacamat olduðuna dair Ýbn Abbâs (r.a)´ýn bir hadîsini rivayet etmiþtir.
Ýbn Hacer bununla ilgili olarak þöyle der: Hacamat olmak için uygun vakitler hakkýnda birkaç hadis vârid olmuþ ise de hiçbiri Buhârî´nin sözkonusu ettiði þarta uygun deðildi. Bana öyle geliyor ki: Buhârî hacamat iþinin ihtiyaç olduðu zaman yapýlabileceðine ve bunun belirli bir vakte baðlý olmadýðýna iþaret etmek istemiþtir. Çünkü hacamat iþinin geceleyin yapýldýðýný ve Hz. Peygamber (s.a.s)´in oruçlu iken hacamat olduðuna dair hadîsi rivayet etmiþtir.
Hacamatýn yani kan aldýrmanýn insan saðlýðýna birçok katkýda bulunduðu týbbî bir gerçeðe dayanýr. Özellikle bazý deri hastalýklarýnýn tedavisinde hacamatýn faydasý görülmüþtür.
radyobeyan