Büyük Þafi Fýkhý
Pages: 1
Sular By: ezelinur Date: 16 Þubat 2010, 19:07:42

Sularýn Kýsýmlarý


Sular dört kýsma ayrýlýr:

1. Temiz ve temizleyici olan sular.

2. Temiz ve temizleyici olmakla beraber kullanýlmasý mekruh olan sular.

3. Temiz olduðu halde temizleyici olmayan sular.

4. Necis olan sular.

Temiz ve Temizleyici Olan Su

Bu su mutlak (tabii) sudur kî Allah´ýn yaratmýþ olduðu vasýf üzerin­dedir. Bu suyun, uzun zaman beklemesinden, topraktan veya uzun za­man durgun olarak durmasýndan ötürü oluþan yosundan dolayý deðiþmesi^ onu mutlak (tabii) su olmaktan çýkarmaz. Bulunduðu yerden veya aktýðý mecradan dolayý deðiþmesi de onu mutlak (tabii) su olmaktan çýkarmaz. Suyun kükürtlü bir araziden çýkmasý veya yataðýnda kükürtlü toprak bulunmasý suyun deðiþmesine sebep olur. Fakat bu deðiþmeden ötürü mutlak (tabii) su olmaktan çýkmaz. Çünkü suyu bunlardan korumak mümkün deðildir.

Mutlak (tabii) suyun hem temiz, hem de temizleyici olduðuna þu hadîs delildir: Bir bedevî kalkýp mescide bevletti. Halk onu engellemek (veya dövmek) için kalktýklarýnda Hz. Peygamber onlara þöyle buyurdu:

Onun yakasýný býrakýn, o iþini tamamladýktan sonra bir kova su dö­kün. Çünkü siz, zorlaþtýrýcý olarak deðil, kolaylaþtýrýcý olarak gönde-rildiniz.[1]

Hz. Peygamber´in, sidik üzerine su dökülmesini emretmesi, suyun temizleyici olduðuna delâlet eder.

Temiz ve Temizleyici Olmakla Beraber Kullanýlmasý Mek­ruh Olan Su

Güneþ altýnda ýsýnan su temiz ve temizleyici olduðu halde kul­lanýlmasý mekruhtur. Ancak bu suyun mekruh olmasý þu üç þarta baðlýdýr:

1. Arabistan gibi sýcak bir memlekette olmasý.

2. Altýn ve gümüþün dýþýnda demirden, bakýrdan veya çekiçle dövü-lebilen bir madenden olup suya etki eden bir kapta bulunmasý.

3. Ölü veya diri insan bedeninde kullanýlmasý veya at gibi alaca has­talýðýna maruz kalan bir hayvanýn bedeninde kullanýlmýþ olmasý.

Ýmam Þafii, Hz. Ömer´in bu tür bir su ile yýkanmayý mekruh görüp þöyle dediðini rivayet ediyor: ´Ben güneþte ýsýnmýþ suyun kullanýlmasýný týp açýsýndan mahzurlu buluyorum. Çünkü güneþte ýsýnan su, alaca has­talýðýna sebep olur´.

Bunun sebebi þudur: Þiddetli güneþ, kapta yaðýmsý bir madde mey­dana getirir ve bu madde çözülüp su yüzüne çýkar. Eðer o madde ýsýndýktan sonra bedene deðerse, zarar vermesi ve alaca hastalýðýna sebep olmasý mümkündür, (Bu, deride görülen bir hastalýktýr).

Temiz Olduðu Halde Temizleyici Olmayan Su Bu su iki kýsma ayrýlýr:

1. Az olup abdest ve gusüî gibi farz olan taharette kullanýlmýþ olan sudur. Bu tür suyun temiz olduðuna þu hadîs delildir. Cabir b. Abdullah þöyle anlatýyor:

Þiddetli hasta olmuþ baygýnlýk geçiriyordum. Hz. Peygamber yanýma gelerek abdest aldýðý suyunu üzerime döktü. [2]

Eðer abdestte kullanýlan su temiz olmasaydý, Hz. Peygamber o suyu Cabir´in üzerine dökmezdi. Hz. Peygamber´in böyle yapmasý, bu tür su­yun temiz olduðuna delâlet eder. Bu suyun temizleyici olmamasýnýn delili Ebu Hüreyre´nin rivayet ettiði þu hadîstir:

Cünup olan kimse, akmayan durgun suda gusletmesin.[3]

Bu hadîsi Ebu Hüreyre´den dinleyenler ´Ey Ebu Hüreyre! O halde biz ne yapacaðýz?´ dediler. Ebu Hüreyre þöyle dedi: ´Suyu avuçlarýnýzla alarak abdest alýr veya gusledersiniz´.

Burada abdestin hükmü de guslün hükmü gibidir. Çünkü amaç iki­sinde de abdestsizliðin giderilmesidir. Bu hadîs, durgun suda yýkan­manýn, o suyu temizleyici olmaktan çýkardýðýna delâlet eder. Eðer böyle olmasaydý, Hz. Peygamber bunu yasaklamazdý. Fakat bu yasak, az olan durgun sulara hamledilir. Çünkü bu konuda baþka deliller vardýr.

2. Mutlak (tabii) su olmakla beraber kendisine çay gibi temiz birþey katýlýrsa, o katýlan þeyle su arasýnda bir münasebet de yoksa, sudan ayrýlmasý da mümkün deðilse ve artýk o su kendisine mutlak (tabii) su demenin mümkün olamayacaðý bir þekilde deðiþmiþse, böyle bir su te­mizleyici olmaz. Eðer suya katýlan temiz þey, suyun sýfatlarýnda (tadýnda, kokusunda, renginde) bir deðiþiklik meydana getirmiyorsa ve su ile arasýnda uygunluk da varsa, o zaman takdir edilir; eðer suyun tadý nar suyu gibi, rengi üzüm þýrasý gibi, kokusu lazen denilen madde gibi olursa bozulduðuna hükmedilir. Bu tür su temizdir, fakat temizleyici deðildir. Temizleyici olmamasýnýn nedeni, bu durumda ona su denilememesidir. Zira Þârî temizliði suya baðlamýþtýr.


radyobeyan