Ýslam Kavramlarý A-L
Pages: 1
el-Gani By: armi Date: 16 Þubat 2010, 16:41:48
el-GANÎ




Zengin olmak, baþkasýna ihtiyacý olmamak anlamýna gelen "Gýnâ" mastarýndan sýfat olan Allah´ýn güzel isimlerinden biri. el-Ganî ismi ve sýfatý Kur´an-ý Kerîm´de yedi yerde Allah hakkýnda kullanýlmýþtýr.

Allah´ýn ganî olmasý, zat ve sýfatlarý itibariyle baþkasýndan müstaðnî olmasý anlamýndadýr. Gerek zat ve sýfatlarýnda, gerek iþlerinde hiçbir zaman, hiçbir sûrette, hiçbir þeye muhtaç olmayan, bunun yanýnda herþeyin kendisine muhtaç olduðu tek zengin O´dur:

"Ey insanlar, siz Allah´a muhtaçsýnýz; Allah ise, iþte zengin ve hamde lâyýk olan O´dur" (el-Fâtýr, 35/15). "Allah zengindir, sizler fakirsiniz" (Muhammed, 47/38).

Allah´ýn, baþkasýnýn kendisine ibadet etmesine de ihtiyacý yoktur. Ýnsanlarýn O´na inanýp ibadet etmeleri, kendisine bir yararý olmadýðý gibi, inanmamalarý ve emirlerine itaat etmemelerinin de kendisine bir zararý yoktur.

"Ve Musa dedi ki: "Siz ve yeryüzünde bulunanlar hep nankörlük etseniz, iyi bilin ki Allah zengindir, (sizin Þükrünüze muhtaç deðildir, zatýnda) övülmüþtür" (Ýbrahim, 14/8): "Kim þükrederse kendisi için þükreder., kim nankörlük ederse muhakkak ki, Allah zengindir ve övgüye lâyýktýr." (Lokman 31/12)

Allah´ýn bu ismi Kur´an´da, diðer isimlerinden Halîm, Hamîd, Kerîm gibi isimlerle zikredilmektedir. Böylece Allah´ýn, baþkalarýna muhtaç olmamakla birlikte yaratýklara ve özellikle insanlara karþý ilgisiz, ihtimamsýz olmadýðý belirtilmektedir. Allah, "rahmet sahibi gânîdir" (Suad Yýldýrým, Kur´an´da Ulûhiyet, Ýstanbul 1987, s. 206).

Allah´ýn ibadetlerimize bir ihtiyacý yoktur. Kur´an-ý Kerîm bunu gayet açýk ve birçok ayetinde ifade etmektedir: O´nun rýzasý için kesilen "kurbanlýk hayvanlarýn ne etleri, ne kanlarý Allah´a ulaþmaz; O´na ancak sizden takva ulaþýr" buyurur (el-Hacc, 22/37). O halde insan Allah´a kulluk ederken, O´nun emirlerini yerine getirirken Allah´a minnet etme gibi bir duyguya kapýlmamalýdýr.

Kula yaraþan, Rabbini bu þekilde tanýmasý; O´na muhtaç olduðunu hatýrýndan çýkarmamasý, bütün ihtiyaçlarýnda O´na yönelmesidir.


radyobeyan