Ýslam Kavramlarý A-L
Pages: 1
Gafur By: armi Date: 16 Þubat 2010, 16:38:15
GAFÛR




Örten, perdeleyen, gizleyen; eþyayý kabýn içine yerleþtiren. Allahu Teâlâ´nýn esmâ-i hüsnâsýndan biri. Kullarýný dünya ve ahirette rezil etmeyen onlarýn günahlarýný gizleyen, örten ve günahlarýndan dolayý cezalandýrmayan. Gafûr ve Gaffâr mübâlaða ifade eden isimlerden olduðundan, yalnýz Allah için kullanýlýr (Beyhâkî, el-Esmâ´ ve´s-Sýfât, s. 104-106).

Allah, iyiyi-güzeli açýða çýkaran, kötüyü-çirkini örtendir. Günahlar çirkin davranýþlarýn neticesidir. Allah dünyada üzerlerine örtü örtmek, ahirette de cezalarýný vermekten vazgeçmek suretiyle bunlarý örter (Ýmam Gazâlî, Esmâü´l Hüsnâ, terc. Y. Arýkan s. 128). Allah´ýn affediciliðini ifade eden "Ga-fe-re" kökünden ism-i fâil olan Gâfir de Allah´ýn sýfatlarýndandýr. Gafîr; günahkarý rezil-rüsva etmemek için hatasýný gizleyen, onu cezalandýrmayandýr (Beyhakî, a.g.e., s. 104). Kur´an´da iki defa geçen Gâfîr, mübâlaða anlamýnda olmadýðýndan Allah´ýn dýþýndakiler için de kullanýlabilir: "Sen baðýþlayanlarýn (Gâfir) en iyisisin" (el-A´râf, 7/155). Gaffâr Kur´an´da beþ defa geçmektedir:

"Tövbe eden, iman ederek iyi iþler yapan, sonra da doðru yoldan ayrýlmayanlarý baðýþlarým (Gaffâr)" (Tâhâ, 20/82). Gafûr ise Kur´an´da sýk ve diðer isimler ile beraber ayet sonlarýnda fezlekeler hâlinde zikredilmektedir. Gaffar Kur´an´da doksan defa geçmiþtir: "Rabbin gafûrdur, merhametlidir" (el-Kehf,18/58).

Günahlarýn açýkça iþlenmesi, teþhir edilmesi toplumun diðer fertlerine kötü örnek olacaðý gibi, insan þahsiyetini de zedeler. Ýnsanlar yaptýklarý kötülükleri baþkalarýnýn da iþlediðini görünce psikolojik olarak rahatlar; musîbetin paylaþýlmasý elem yükünü hafifletir ve o kötülüðün daha rahat ve cesurca iþlenmesine psikolojik zemin hazýrlar. Ýnsan, hayatýnýn zayýf bir döneminde yapmýþ olduðu bir kötülüðü terkettikten sonra unutmak ve baþkalarýnýn da unutmasýný ister. Ancak günahýný baþkalarýna anlatmýþsa, insanlar onu hayat boyunca o kötülüðü ile hatýrlayacaktýr. Bunun için kötülüðün þuyûunun vukûundan daha zararlý olduðu kabul edilmiþtir.

Allah, Gafûr sýfatýný insanlara hatýrlatarak, günahlarýn örtülmesi ve gizlenmesinin gerekliliðine dikkat çekmektedir.

Kiþinin günahýný gizlemesi bir nevi piþmanlýk olduðundan, tövbenin kabulü için ilk adým sayýlmýþ ve Allah, günahýný gizleyen insanlarý affedeceðini bildirmiþtir. Hz. Peygamber "Allah (c.c.) kýyamet gününde mümin kuluna yaklaþýr, þefkatiyle örterek insanlardan gizler; "Þu, þu günahýný biliyor musun?´ der; kul Evet Rabbim biliyorum´ der. Allah tekrar "Þu þu günahýný da biliyor musun?´ der; o kul Evet Rabbim´ der. Böylece o insan bütün günahlarýný ikrar eder. Artýk ben kurtulamam diye düþünmeye baþlayýnca Allah, "Ben senin bütün o günahlarýný dünyada örttüm. Ýþte bugün de onlarý maðfiret edeceðim´ der" (Buhârî, Mezâlim, 3).

Allah insaný üç çeþit örtü ile örtmüþtür. Ýlk örtü; insanýn ayýp ve çirkin görünen yerlerini gizleyen elbiseleridir. Ýkincisi; insanýn fikir, düþünce ve hayallerinin kalbinde gizlenmesidir. Üçüncüsü ise; Allah kulunun günahlarýný örtmüþ, gizlemiþ; günahlarýný sevaba çevirmiþ, sanki hiç günah iþlememiþ gibi ahirette yalnýzca sevaplarýný yazan kitabýný vermiþtir (Gazâlî, a.g.e., s. 128).

Hz. Ebû Bekir Resulullah (s.a.s.)´e,

"Bana namazlarýmda edebileceði bir dua öðret" dedi. Hz. Peygamber, "Ey Allah´ým, ben nefsime çok zulmettim, günahlarý ancak sen baðýþlarsýn, fadlýndan günahlarýmý maðfiret et; þüphesiz ki Gafûr ve Rahîm olan ancak sensin" de buyurdu (Buhârî, Ezân, 149; Müslim, Zikir, 47).


radyobeyan