Ekonomi
Pages: 1
OECD By: ecenur Date: 16 Þubat 2010, 15:12:41
OECD


ABD dýþiþleri bakaný General Marshall, 25 Haziran 1947´de, Harvard Üniversitesi´nde yaptýðý konuþmada, ülkesinin Avrupa devletlerine Ýkinci Dünya Savaþý sonunda yaptýðý yardýmý artýrmayý ve uzatmayý önermiþti. Ön koþul olarak, yardýmdan faydalanacak ülkelerin bu yardýmý ortak bir yardým ve kalkýnma kurumu çerçevesinde kullanmalarýný önermekteydi.

Bu önerileri tartýþmak ve ekonomik istekleri saptamak amacýyla Avrupa Ekonomik Ýþbirliði Konferansý 12 Temmuz 1947´de Paris´te toplandý. 16 Nisan 1948´de de Avrupa Ekonomik Ýþbirliði Örgütü Anlaþmasý (OECC) imzalandý. Bu konvansiyona 16 ülke katýlmýþtýr: Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Yunanistan, Ýzlanda, Ýrlanda, Ýtalya, Lüksemburg, Norveç, Hollanda, Portekiz, Ýngiltere, Ýsveç, Ýsviçre ve Türkiye. Topluluða 1955´te Almanya, 1959´da Ýspanya üye olmuþtur.

Önceleri Avrupa Ýktisadi Ýþbirliði Örgütü (OEEC) adý altýnda, Marshall Planý´nýn uygulanmasýný kolaylaþtýrmak amacýyla kurulan bu örgütün adý 30 Eylül 1961´ de Ekonomik Ýþbirliði ve Kalkýnma Örgütü (OECD) þeklinde deðiþtirilmiþtir.

Türkiye parlamentosu, katýlma kararýný 29 Mart 1961´de onaylamýþtýr. Baþlangýçta gözlemci üye olan ABD ile Kanada´ya tam üyelik hakký tanýnmýþtýr. Daha sonra Japonya, Finlandiya ve Yeni Zelanda da tam üye olarak örgüte kabul edilmiþtir. Avustralya´nýn OECD ile olan iliþkileri sadece örgütün kýsmi kalkýnma faaliyeti çerçevesindedir.

Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Polonya, Macaristan, Hýrvatistan, Sýrbistan ve Slovenya gibi ülkeler ise özel bir statüye sahiptir. Avustralya´nýn OECD ile olan iliþkileri sadece örgütün kýsmi kalkýnma faaliyeti çerçevesindedir. Örgütün üç temel ilkesi þöyle özetlenebilir:

*Üye ülkelerde sürekli iktisadi büyümeyi saðlamak; iþ olanaklarýný ve yüksek yaþama standardýný gerçekleþtirmeye çalýþmak,

*Üye ve üye olmayan, kalkýnma halindeki ülkelerin ekonomik geliþmesine katkýlarda bulunmak,

*3. Dünya ticaretinin karþýlýklý ve eþit koþullar içinde, uluslararasý yükümlülüklere uygun olarak geliþmesine yardýmcý olmak.

*Bu amacý gerçekleþtirirken mali istikrarý koruma hedefine yönelik önlemleri almak.

OECD´nin çalýþmalarýný düzenleyen en üst organ Konsey´dir. Üye ülkelerin maliye veya görevli bakanlarýnýn katýlmasýyla toplanan Konsey´de her ülkenin bir oyu vardýr. Konsey baþkanlýðýný bir yýl süreyle sýrasý gelen üye ülkenin görevli bakaný yürütür.

Konsey, üyeleri arasýndan 7 kiþilik bir "Yürütme Komitesi"ni seçer. Örgütün sorumlu yöneticisi olan genel sekreteri, Yürütme Komitesi belirlemektedir. Konseyin ve Yürütme Komitesi´nin aldýðý kararlarý uygulama görevi genel sekreter ve emrindeki örgüte aittir.

OECD nezdinde her ülkeyi temsil eden bir heyet (delegasyon) vardýr. Uzmanlardan oluþan bu heyetlerin görevi, örgütün çalýþmalarýnýn her aþamasýna katýlarak ülkesini temsil etmektir. Türkiye 1948 yýlýndan beri örgüt içinde çalýþmalara tam üye sýfatýyla katýlmaktadýr. Türkiye ekonomik sorunlarýnýn çözümünde örgüt aracýlýðýyla üye ülkelerden baðýþ ve kredi þeklinde olmak üzere önemli yardýmlar saðlamýþtýr.


radyobeyan