Týp Dünyasý
Pages: 1
Bu 10 yiyecek siz de alerji yapabilir By: zahdem Date: 15 Þubat 2010, 00:10:41
 
Bazý yiyecekler, alerjisi olanlar için ölümcül olabilir. Baðýþýklýk sistemi, zararsýz bir maddeyi tehlikeli olarak algýlayýnca alerjik reaksiyon oluþuyor
 
Alerjiye neden olan gýdalarý öðrenerek evinize gelen misafirlerinizin hayatýný kurtarabilirsiniz. Howstuffworks isimli sitede yer alan habere göre, iþte alerji yapan 10 gýda:

1. Buðday: Alerjisi olanlar buðday ununu soluyunca ciddi sorunlarla karþýlaþýrlar. Buðday alerjisi çocuklukta ya da ileriki yýllarda oluþabilir. Buðday için alerjik reaksiyonlar arasýnda astým, ürtiker, atopik dermatit, alerjik rinit (burun akýntýsý) ve anafilaktik þok yer alýyor.

Buðday ekmekler, fýrýnda satýlan gýdalar ile tahýllarýn yanýnda çorbalarda ve soslarda kývam artýrýcý olarak kullanýlýyor. Bu nedenle, buðday alerjisi olanlarýn çok dikkat etmesi gerekiyor.

2. Soya fasulyesi: Üreticiler, 1950′lerde süt yerine soya sütü kullanmaya baþladýlar. Çünkü, soya sütü inek sütünden daha az alerjik reaksiyona sebep oluyor.

Soya alerjisi, yetiþkinlerden daha çok küçük çocuklar arasýnda daha yaygýndýr. Hemen her þeyde soya bulunduðu için bu gýdadan uzak durmak çok zor. Soya yüksek protein içeriði nedeniyle, saðlýklý yiyeceklerin yanýnda paketlenmiþ gýdalarda katký maddesi olarak yaygýn þekilde kullanýlýyor.

Ürtiker, astým ve anafilaktik þokun yanýnda, soya fasulyesi ayrýca kolit, aft veya akne patlamasýna neden olabiliyor.

3. Su kabuklularý: Birçok deniz kabuklusu olduðundan, birine alerjiniz olmasý diðerlerine de olduðu anlamýna gelmiyor. Doktorlar, ayný anda birçok deniz kabuklusuna karþý alerjiniz olup olmadýðýný belirleyen cilt testi ile kan testini öneriyorlar.

Deniz kabuklularý alerjisinde reaksiyonlar ürtiker, astým, atopik dermatit ya da anafilaktik þoktur. Bu alerji türü genellikle, yetiþkinlik çaðýna kadar ortaya çýkmýyor.

4. Balýk: Birçok balýðýn alerjik olmasýna raðmen, morina ve somon balýðý, diðer balýk türlerinden daha fazla alerjik reaksiyona yol açýyor. Diðer alerjik balýklar arasýnda ise hamsi, ton balýðý, uskumru ve sardalye bulunuyor.

Bir balýða alerjiniz varsa, diðer türüne de olabilir. Bu nedenle deniz ürünleri satan restoranlara gitmemeye çalýþýn.

5. Kabuklu yemiþler: Sert kabuklu yemiþe alerjisi olanlar, bunu tüm yaþamlarý boyunca çekiyorar. Sindirim problemlerinin yanýnda, astým, ürtiker, atopik dermatit ve anafilaktik þok gibi alerjik reaksiyonlara yol açýyor.

En yaygýn alerjik yemiþler ise ceviz, badem ve kaju fýstýðýdýr. Uzmanlar, hangi kuru yemiþe alerjiniz olduðunu bilmiyorsanýz hiçbirini yememenizi öneriyorlar. Ayrýca, þampuanlarýn ve losyonlarýn içinde bu kuruyemiþlerin kullanýlýp kullanýlmadýðýna bakýlmasýný istiyorlar.

6. Yerfýstýðý: Ýnsanlarda alerjiye neden olan yerfýstýðýnýn adý çoktan çýktý. En yaygýn alerjiler arasýnda olan yerfýstýðý, ölüme bile yol açabiliyor. Özellikle küçük çocuklarda yaygýn olan alerji, atopik dermatit, astým, ürtiker ya da hayatý tehdit eden anafilaktik þoka neden oluyor. Ýlginç bir þekilde yerfýstýðý kabuklu yemiþ deðildir, baklagildir.

7.Yumurta: Bir kiþinin yumurtanýn hem beyazýna hem de sarýsýna alerjisi olabilir. Her ikisi de alerjik reaksiyonlarý tetikleyen proteinler içeriyor. Bu reaksiyonlar arasýnda atopik dermatit, ürtiker ve anafilaktik þok bulunuyor. Diðer yaygýn belirtisi ise alerjik rinit yani burun akýntýsýdýr.

Yumurtaya alerjisi olanlar mayonezden, fýrýnda satýlan ürünlerden uzak durmalý. Pastalarýn, iþlenmiþ etlerin ve þekerlemelerin etiketlerini dikkatlice okumalarý gerekiyor. Ürünlerin etiketinde þu maddeleri görürseniz bu gýdalardan uzak durun: ovalbumin, ovoglobulin, ovomucoid, ovomucin, ovotransferrin, ovovitelia, ovovitelin, globulin, silici albunate, albumin, lecithin, livetin, simplesee, vitellin and lysosyme

8. Süt: Ýnek sütü, özellikle küçük çocuklar için dünyadaki en yaygýn alerjik gýdalardan biridir. Çocuklarýn bir yaþýndan önce, yaklaþýk yüzde 2-5′inin inek sütüne alerjisi olduðu tahmin ediliyor. Bazý doktorlar, ailelere çocuklar 1 yaþýna gelene kadar inek sütü vermemelerini öneriyorlar.

Ýnek sütüne karþý ortaya çýkan alerjik reaksiyonlar ürtiker, astým ve anafilaktik þoktur. Diðer yaygýn reaksiyon ise atopik dermatit olarak bilinen durumdur.

9. Susam: Susam alerjisi özellikle Japonya ve Çin'de daha yaygýndýr. Susam alerjisi anafilaktik þoku tetikleyebiliyor. Eðer susam alerjiniz varsa, hayatýnýzýn geri kalan kýsmýýnda susamdan uzak durmalýsýnýz.

Son 20-30 yýlda susam, Amerika'da da yaygýnlaþmaya baþladý. Uzmanlar, Amerikan Gýda ve Ýlaç Dairesi (FDA)'nin 8 alerjik gýda listesine susamý da eklemesini öngörüyorlar.

10. Kereviz: Kereviz en yaygýn suçlulardan biri. Kereviz cildinizi kaþýndýrabilir ve tahriþ edebilir, Ürtikere yol açabilir ya da aðýz çevrenizde kabarmalara neden olabilir. Diðer reaksiyonlar ise bulantý, astým ve hatta anafilaktik þok.

Bu tür reaksiyonlardan kaçýnmak için bazý meyve ve sebzeleri piþirebilirsiniz. Ancak, kereviz oral alerji sendromunu tetikleyebilir. Kereviz baharatlarda ve çorba ya da güveç gibi iþlenmiþ gýdalarda gizli bir þekilde kullanýldýysa, alerjisi olan birini etkileyebilir.

POPÜLER GAZETE
 

Ynt: Bu 10 yiyecek siz de alerji yapabilir By: akmina Date: 15 Þubat 2010, 00:30:41
Paylaþýmýn için teþekkürler

radyobeyan