Ýslam Kavramlarý A-L
Pages: 1
Evs By: armi Date: 14 Þubat 2010, 13:43:49
EVS




Medineli bir kabile olup, Ýslâm döneminde ensârýn bir bölümünü oluþturmuþtur.

Araplarýn Kahtânoðullarý soyundan Ezd kabilesine baðlý bir kol olan Evs kabilesi, önceleri güney Arabistan´da Yemen bölgesinde yaþýyordu. Sonra kardeþ kabile Hazrec´le birlikte kuzeye göçüp Yesrib (Medine) þehrine yerleþtiler. O sýrada Yesrib´de bulunan yahudilerle önce sulh içinde geçindiler, sonra zamanla duruma hâkim oldular.

Fakat riyâset ve kan davasý gibi sebeplerle ve yahudilerin de sinsi tahrikleri neticesinde iki kardeþ kabile olan Evs ile Hazrec´in arasý açýldý ve mücadeleler, yýllar boyu süren kanlý harplere dönüþtü. Bunlarýn en þiddetlisi, Buâs harbi olup, Yesrib´deki iki yahudi kabilesi Nadîroðullarý ve Kureyzaoðlularý ile Yesrib dýþýndaki bazý Arap kabilelerinin yardýmýný gören Evs, bu harpten galip çýkmýþtý. Ancak daha önceki muharebeler ve bizzat kabile içindeki dahili kavgalar Evs´i iyice zayýflatmýþtý. Zaten Evs, Hazrec´e nazaran daha az sayýya ve güce sahip idi.

Tam bu sýralarda Evs´e karþý Kureyþ´in desteðini saðlamak üzere Mekke´ye giden bir grup Hazreclinin Hz. Peygamber´e iman ederek müslüman olmasý ve bu tevhid dini sayesinde kardeþ kabile Evs ile aralarýndaki husûmetin kalkýp birliðin saðlanacaðý ümidi içinde Ýslâm´a sarýlýp teblið gayretini göstermeleri; Evs kabilesinin de Ýslâm´a yönelmesini saðladý. I. Akabe´de Hz. Peygamber´e bey´at eden on Hazrecli yanýnda iki de Evsli temsilci vardý. Evsliler, II. Akabe Bey´atý´na daha kalabalýk bir temsilci grubuyla katýldýlar ve kendi þehirlerine hicret ettiði takdirde Resulullah´ý ve Mekkeli müslümanlarý, kendi canlarýný, çoluk ve çocuklarýný, mallarýný koruduklarý gibi koruyacaklarýna and içtiler. Gerçekten de Medine´de bu müslümanlara gönülden kucak açtýlar, canlarýný ve mallarýný Ýslâm´ýn hizmetine adadýlar ve böylece Hazrec kabilesi ile birlikte ensâr (Ýslâm´a kucak açýp yardým eden Medineliler) zümresini oluþturdular.

Bu tarihten sonra Evs ve Hâzrec´in cahiliye mücadelelerini býrakýp birbirleriyle ancak hayýrda yarýþ ettiklerini görüyoruz. Hz. Peygamber´in vefâtýndan sonra halife seçiminde Hazrec´in adayý Sa´d b. Ubâde´ye karþý Hz. Ebû Bekir´i desteklemeleri, bazýlarýnýn iddia ettiði gibi eski kabile rekâbetinin te´siriyle deðil, Hz. Ebû Bekir´in halifeliðe daha uygun olduðuna gönülden inandýklarý için olsa gerektir. Zaten kýsa bir müzâkereden sonra bizzat Hazrecliler de Hz. Ebû Bekir´in halifeliðini kabul edip ona gönül rýzâsý ile bey´ât etmiþlerdir.

Cahiliye döneminde putperest olan Evs kabîlesinin baþlýca putu Menât idi. Bu kabileden Ebû Amir er-Râhib (el-Fâsýk), Yahudiliðin tesiri ile putperestliði biraz deðiþtirerek yeni bir din ortaya atmýþsa da revaç bulmamýþ; Ýslâm´ýn çýkýþý ile bu uydurma din de, putperestlik de Evs arasýnda tamamen silinmiþtir.

Hz. Peygamber´e iman eden Evslilerin önemli þahsiyetlerinin baþýnda büyük sahabe Sa´d b. Muâz hazretleri gelir. Allah, cümlesinden razý olsun.


radyobeyan