Efsun By: armi Date: 11 Þubat 2010, 17:59:08
EFSUN
Efsun, füsûn olarak da kullanýlýr. Farsça´dan dilimize geçmiþ olup, büyü ve sihir anlamýndadýr. Sihirbazlarýn okuduklarý kelimelere olduðu gibi, hileye ve manasýz þeye de denir.
Büyücülük yapana efsunkâr denilmiþtir. Ayný zamanda büyülü de demektir. Namýk Kemâl bir þiirinde, "Ne efsunkâr imiþsin âh ey didar-ý hürriyet/Esir-i aþkýn olduk gerçi kurtulduk esâretten" demekle bu anlamý dile getirmiþtir.
Efsûn (büyü), eskiden beri insanlarý meþgul etmiþ bir olaydýr. Gerçeklerden habersiz olan insanlýk, doðaüstü güçlerle, doðanýn etkilenebileceði inancýna kapýlmýþtýr. Bu da, en küçük bir tabiat bilgisinden mahrum bulunulduðu çaðlarda ve zamanlarda kendini göstermiþtir. Meselâ, topraða dökülen suyun yaðmur yaðdýracaðýna inanýlmýþ, yýlanýn kötülüðünden kurtulmak için onun karþýtý ve yiyicisi olan leylekten etkileme yoluna gidilmiþtir.
Efsûn, eskiden beri Babilliler, Keldânîler, Süryaniler ve Mýsýrlýlar arasýnda yaygýn olarak görülmüþ ve bunlardan meþhur sihirbazlar çýkmýþtýr. Bugün de geri kalmýþ, ilkel topluluk lar arasýnda efsûn, önemli bir yer tutmaktadýr. Avustralya yerlileri, herþeyden çok sihirden ve büyücülerden korkarlar. Hastalarýna doktor yerine sihirbazlarý çaðýrýrlar, eðer çaðýrmazlarsa ve hasta da ölürse büyücünün öldürdüðünü sanýrlar. Bunlar, gök gürültüsü, þimþek, yaðmur, fýrtýna gibi tabii olaylarý hep sihirbazlara malederler. Afrika´nýn yerlileri de efsûnculara büyük saygý duyarlar. Ýspanyollar, Amerika´yý aldýklarýnda orada sihirbazlýðýn yaygýn olduðunu görmüþlerdir. Eski Mýsýr´daki yazýlar, burada da sihirin varlýðýný ve tesirini ispat etmektedir. Sihirbazlýkta en ileri giden millet Keldânîlerdi. Onlarý tevhid akîdesine davet etmek için Hazreti Ýbrahim (a.s) gönderilmiþti.
Kur´ân-ý Kerîm´de. Bâbil´de Hârut ve Mârut´un insanlara sihir ilmini öðrettikleri Allah (c.c.) tarafýndan bildirilmekte (Bakara, 2/102) ve Hz. Musa (a.s.)´ýn elindeki asânýn yýlan olduðu haber verilmektedir (Tâhâ, 20/20).
Efsûnu su kýsýmlara ayýrýp deðerlendirmek mümkündür.
1- Keldânîlerin sihri: Bunlar yýldýzlara taparlar, kâinatý idare edenlerin yýldýzlar olduðunu, hayýr ve þerrin onlardan geldiðini söylerlerdi.
2- Ruhu güçlü olanlarýn kuruntularý ile ortaya konan büyü. Bunlara göre insan ruhu tasfiye ile güç icad etme, öldürme, diriltme, bünyede deðiþiklik yapmâ derecesine ulaþýr. Hipnotizma, manyetizmâ ve fâkirizm gibi. Sihrin en aldatýcý ve tehlikeli bölümü budur.
3- Yerdeki ruhlardan yardým alanlarýn sihri. Bu da muska yapmak ve cinlerden yardim almak gibi güçlere dayanýr. Ýspritizma ve üfürükçülük gibi.
4- Göz boyamak þeklinde yapýlan büyü. Hokkabazlýk ve el çabukluðu ve benzeri davranýþlar bu kabildendir. Bu, týpký vapurda giderken sahili hareket ediyor gibi görmeye benzer ki, bizde buna gözbaðcýlýk denilir.
Sihir ve sihirbazcýlýk haramdýr. Ýslâm bilginleri, birinci ve ikinci gurub sihre inananlarýn küfründe ittifak etmiþlerdir. Kur´ân-ý Kerîm´de ifade edildiði gibi büyü, Yahudiler arasýnda da yaygýn idi. Hz. Süleyman (a.s.)´ýn büyücü olduðunu, hükümdarlýðý büyü ile elde ettiðini, hayvanlara ve cinlere bununla hükmettiðini söylerler ve inanýrlardý. Kur´ân-ý Kerim´de Hz. Süleyman bir Peygamber olarak tanýtýlýnca, "Muhammed, Süleyman´ý peygamber sanýyor, halbuki o bir büyücüdür" dediler. Bunun üzerine Bakara, 2/ 102 âyeti nâzil oldu.
Efsûnun (sihrin) bütün mâhiyeti, hayali gerçek zannettirecek bir yön ile, insanýn ruhu üzerinde bir etki meydana getirmekten ibaret olduðu halde, bunun bir kýsmý da bazý gerçeklerle karýþýktýr. Özetle, her sihrin gerçek tesirden büsbütün uzak olduðu iddia edilmemeli, sihrin aslý yoktur diye aldanýlmamalý, sihirbazlardan sakýnýlmalýdýr. Gerçek etki ne sihirde, ne onu yapanda, ne tabiatta, ne ruhta, ne gökte, ne yerde, ne þeytanda ve ne de melektedir. Hakîkî müessir herþeye gücü yeten Allah (c.c.)´dýr. Zarar ve fayda ancak O´nun izniyle meydana gelir. O halde her þeyden önce yüce Allah´tan korkulmalý ve O´nun korumasýna sýðýnýlmalýdýr. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s) Muavvizeteyn * denilen Felâk ve Nâs sûrelerini bu amaçla hem okumuþ hem de okunmalarýný bizlere teblið etmiþtir.
radyobeyan