Ýslam Kavramlarý A-L
Pages: 1
Ebu davud By: armi Date: 11 Þubat 2010, 17:31:06
EBU DÂVUD


(202/817-275/888)



Kütüb-i Sitte adý verilen büyük hadis mecmuâlarýnýn Buhâri ve Müslim´den sonra gelen Sünen´in müellifi olan büyük muhaddis.

"Ýmam", "Þeyhu´s-Sünne", "Mukaddemu´l-Huffâz" ve "Muhaddisu´l-Basra" gibi ünvanlara sahip olan Ebû Dâvûd, 817´de Sicistan´da doðdu. Tam adý, Ebû Dâvûd Süleyman b. El-Eþ´as b. Ýshak b. Beþir b. Þeddad b. Amr b. Ýmrân el-Ezdý es-Sicistâný´dir. Büyük dedelerinden Ýmrân, Sýffin´de Hz. Ali´nin yanýnda þehid düþmüþtür. Oðlu Ebû Bekr Abdullah da meþhur bir muhaddistir.

Ebû Dâvûd, hadis ilimlerinin altýn çaðýnda, III. asýrda yaþadý. Ýlim tahsilinde Irak, Þam, Mýsýr, Cezretü´l-Arap okullarý, Horasan, Rey, Herat, Kûfe, Baðdad, Tarsus, Basra gibi yerleri dolaþmýþtýr. Hocalarý arasýnda Ahmed b. Hanbel (241/855), Kuteybe b. Saîd (240/854), Yahyâ b. Maîn (233/847), Halef b. Hiþâm (227/841) gibi büyük ilim sahibi kimseler görülmektedir. O günün ilim çevrelerinin en mûteber kiþileri Ebû Dâvûd´un bu saydýðýmýz hocalarý idi. Ebû Dâvûd hadis ilminde taklide karþý olmuþ, tahkike yönelmiþtir. Ýslâm dünyasýnda yüzyýllarca okutulan "Kitâbü´s-Sünen" onun araþtýrmacýlýðýna, münekkidliðine en güzel örnektir. Kitâbü´s-Sünen, hadis ilimlerinde en çok sözü edilen Kütüb-i Sitte´nin üçüncüsüdür. Tirmizî ve Nesâî onun talebeleri arasýnda yer alýr. Ebû Dâvûd´u, Þâfii veya Hanbeli mezhebine tâbi gösterilmesine raðmen, müstakil bir muhaddis olarak görmek daha doðru olur (Mübârekruri, Mukaddimetu Tuhfetu´l-Ahvezî, I, 352), Sünen´ini gerçekte Ahmed b. Hanbel okumuþ ve onaylamýþtýr; ama bu onun Hanbeli olduðunu göstermez. Ebû Dâvud dâima hadisle uðraþmýþ, mezhebî bir mensubiyeti îmâ eden beyânýna rastlanmamýþtýr. Sünen´i, beþyüzbin hadis arasýndan seçtiði dörtbinsekizyüz hadisi ihtiva eder. Eserini takdim ederken, "müslümanýn din; hayatý için dört hadisin yeterli olduðunu" söyleyebilmiþtir. O dört hadis þunlardýr:

1. "Ameller, niyetlere göredir. "

2. "Mâlâyâniyi (boþ, gereksiz þeyler) terketmesi kiþinin olgun mü´min olduðunu gösterir".

3. "Kendisi için istediðini mü´min kardeþi için de istemedikçe kiþi kâmil mü´min olamaz."

4. "Helâl belli, haram bellidir. Aralarýnda þüpheli bazý iþler de vardýr..."


Gerçekten tam bir Ýslâmî hayat için temel ilke olabilecek ve bir toplumu ayakta tutabilecek özelliklere sahip olan bu hadis ölçüsü daha sonralarý "Ýslâm ahkâmýnýn üzerinde dönüp durduðu" baþlýca esaslarý teþkil etmiþtir (Zehebî, Siyeru A´lâmi´n-Nübelâ, XIII, 210).

Ebû Dâvûd 275/888 tarihinde, arkasýnda on dokuz eser býrakarak Basra´da yetmiþüç yaþýnda vefât etmiþtir. Eserlerinden dördü basýlmýþtýr (Sünen, 1, I-3; eþ-Þemseddýn Sâmî, Kâmûsü´l-A´lâm. I. 714).

Eserleri:

1.
Kitâbü´s-Sünen: III. asýrda muhaddisler, Sünenleri yazarak, sadece ahkâm hadislerini ortaya çýkardýlar. Sünen, fýkýh bâblarýna göre düzenlenmiþ ahkâm hadislerini toplamaktadýr. Ebû Dâvûd´a kadar, Câmi´ ve Müsned diye isimlendirilen hadis kitaplarý, hadisleri; ahbâr, kýssalar, mevâiz, âdâb, ahkâm konularýnda topluca veriyorlardý. Sünenin ilk kez ahkâm hadislerini toplamasý ve kýrk yýl Ebû Dâvûd´un onu okutmasý, nüshalarýnýn arasýnda görülen farklarýn bu fýkhî özelliði dolayýsýyla zaman içinde çýkarma-eklemelerin yapýldýðýný göstermektedir. Ebû Dâvûd eseri için mukaddime yazmamasýna raðmen, Mekkelilere yazdýðý "Risâletün ilâ ehli Mekke" adlý mektubunda eserinden þöyle söz etmektedir: "Eserin tamamýnýn bildiðim en sahih hadislerden müteþekkil olduðuna emin olabilirsiniz. Kitabýn hacmi büyümesin diye bir konudaki birçok sahih hadisten bir veya iki hadis verdim. Kitapta bir hadisi iki veya üç deðiþik senedle tekrar etmiþsem, sebebi, farklý ve fazla bilgi ihtivâ etmesindendir. Çoðu kez uzun hadisleri kýsalttým. Bir mevzûda mürsel hadisin zýddýna bir müsned hadisin mevcud olmadýðý veya müsned hadis olmadýðý yerde, her ne kadar kuvvet bakýmýndan müsned hadis gibi olmasa da mürsel hadisle ihticâc olunur. Kitabýmda, hadisi terkedilmiþ râviden alýnma herhangi bir rivâyet yoktur. Ayný konuda kendisinden baþka ona benzer herhangi bir hadis bulamadýðýmdan dolayý münker bir hadise yer vermiþsem onun münker olduðunu mutlaka açýkladým. Kýlý kýrk yararcasýna hadis toplayan benden baþka biri yoktur herhalde. Bu öyle bir kitaptýr ki, Nebi (s.a.s.)´den sahih isnadla vârid olan her sünnet onda mevcuttur. Kur´ân-ý Kerîm´in dýþýnda insanlarýn öðrenimine bundan daha çok ihtiyaç duyacaklarý bir baþka kitap bilemiyorum. Fýkhý meseleler, Süfyân es-Sevrî, Mâlik ve Þafii´nin meseleleridir. Topladýðým hadisler de bu meselelerin nassýný teþkil etmektedir. Sünen´e aldýðým hadislerin büyük çoðunluðu meþhur hadislerdir. Meþhur, muttasýl ve sahîh olan hadîsi reddetmek kimsenin haddi ve hakký deðildir. Sünen´e sadece ahkâm hadislerini aldým. Eserde mevcut dört bin sekiz yüz, hadisin tamamý ahkâma âittir" (Adva´us-Þeria, V. 1394). Concordance´d a Sünen, kýrk kitap ve bin sekiz yüz seksen dokuz babtan meydana gelmektedir. Bu bölümler þöyledir: et-Tahâre, es-Salât, Salâtu´l Ýstiska, Salâtü´s-Sefer, Salâtu´t-Tatavvu, Þehru Ramazan, Sucûdu´l Kur´ân, Vitr, ez-Zekât, el-Lukata, el-Menâsik, en-Nikâh, et-Talâk, es-Savm, el-Cihad, el-Edâhî, es-Sayd, el-Vasâya, el-Ferâiz, el-Harac ve´l Ýmâre ve´l Fev. el-Cenâiz, el-Eymân ve´n-Nuzûr, el-Büyû´, el-Buyû´ ve´l-Ýcâre, el-Akdiye, el-Ýlm, el-Eþribe, el-Et´ime, et-Týbb, el-Ýtâk, el-Hurûf ve´l-Kýrâe, el-Hammâm, el-Libâs, et-Tereccül, el-Hâtem, el-Fiten, el-Mehdî, el-Melâhim, el-Hudûd, ed-Diyât, es-Sünne, el-Edeb.

Sünen´de sülâsi rivâyet yeralmaz. Onaltý tane kutsî hadis bulunmaktadýr. Hadisleri altý gruptur: Sahih lizâtihi, sahihe benzer, sahihe yakýn, þiddetli vehn olan hadisler, ´hakkýnda birþey söylemediklerim sahihtir´ dedikleri, hasen li gayrihi olabilecek hadisler (Kâtip Çelebi, Keþfü´z-Zunûn, II, 1005). Buhâri ve Müslim´in birlikte tahric ettiði hadisler kitabýn yarýsýný teþkil eder. Ebû Dâvûd kitabýna sahih, hasen, leyyin ve amel edilebilir hadisleri almýþtýr. Ona göre aþýrý derecede zayýf olmayan hadis rey ve kýyastan evlâdýr.

Sünen´de yeralan bazý sahih hadisler Sahihayn´da bulunmaz. Þüpheli hadisleri ise, illetlerini açýklayarak almýþtýr. Sünen, hadis kitaplarýnýn ikinci tabakasýna dahildir (ed-Dihlevî, Hüccetullahi´l-Bâliða, I, 283). Talebelerinden yedisi tarafýndan rivâyet edilmiþtir ki, en sahih ve yaygýn rivâyet el-Lu´luî´nin eseridir (J.Robson, Sünen-i Ebû Dâvud Nüshalarýnýn Rivâyeti, Trc: Talat Koçyiðit, A ÜÝFD, 1956, V, 1-4, 175)

Sünen-i Ebû Dâvûd Kahire (1280), Delhi (1283), Luknov (1840-1888). Haydarabad (1321) Mýsýr (1935-1950), gibi merkezlerde bir kaç kez basýlmýþtýr. Türkçe´de Ebû Dâvûd´un Sünen´i 1983´de yayýnlanmýþtýr. 1987 yýlýnda eserin, tercüme ve þerhi yayýnlanmaya baþlanmýþtýr. Sünen´in ilk þerhini "Meâlim Es-Sünen" adýyla Ebû Süleyman Hattâbî (388/998) yapmýþtýr.

Ebû Dâvûd´un diðer eserleri þunlardýr:

2. Risâletuhu fi Vasfý Kitâbü´s-Sünen: Eseri Kitâbu´s-Sünen ile ilgili olarak yazdýðý ve yukarýda sözkonusu ettiðimiz mektuptur.

3. el-Merâsil: Mürsel hadislerle ilgili eseri.

4. Mesâiiu´l-Ýmam Ahmed: Fýkýh konularýna göre tasnif edilen ve Ahmed b. Hanbel´e sorulan soru ve cevaplarý kapsar. Diðer önemli eserleri de þunlardýr: el-Mesâil, en-Nâsih ve´l-Mensuh, Kitâbu´z-Zühd, Kitâbu´l-Kader, Kitâbu´l-Ba´s ve´n-Nüþûr, Delâilu´n-Nübüvve, et-Teferrüd fi´s-Sünen, Fedâilu´l-Ensâr, Müsned-u Mâlik, ed-Dua, Ýbtidâu ´l- Vahy, Ahbâru´l-Havâric.


radyobeyan