Ýslam Kavramlarý A-L
Pages: 1
Ebedi By: armi Date: 11 Þubat 2010, 17:27:00
EBEDÎ




Sonu olmamak, daima var olmak. Bu ancak Allah´a mahsustur. Kelâm ilminde Allah´ýn ebediliði, Bekâ sýfatýyla açýklanmaktadýr. Kýdemi sâbit olanýn ademi mümtenidir. Kýdemi zâtý ile kadîm olan zât, bâki ve ebedi olur. Allah Teâlâ bütün varlýklar üzerine mukaddem olup kendi vücudunun evveli ve âhiri yoktur. Herþey, bütün varlýklar biter, helâk olur, ancak Allah kalýr. Bu, kelime-i tevhidde de ifade edilir: Ancak Allah vardýr... O´nun varlýðýnýn önü, sonu yoktur. O´nun önceliðine baþlangýç, sonluðuna sonluluk yoktur. "O Evvel´dir, Âhir´dir" (el-Hadid, 57/3) ve "Kâinattaki herþey fânidir, yalnýz Rabbin bâkidir, ebedidir"(er-Rahman, 55/26-27; Tâhâ, 20/73).

Müminler için ebedi hayat cennettedir: "...onlar orada ebedî kalacaklardýr" (el-Bakara, 2/25).

Felsefe ve bilim, her cismin sonlu olduðunu kanýtlamýþtýr. Hiçbir cisim sonsuz olarak var olamaz. Âlem, tümüyle sonludur. Âlemin sonu kýyamettir. Allah´tan baþka hiçbir þey ezelî ve ebedi olmadýðýndan, herþeyin yaratýcýsý Allah´týr, bütün cisimler hudustur (sonradan yaratýlmýþtýr), onlarý Allah yoktan var etmiþtir ve tekrar yok edecek ve tekrar diriltecektir. Allah´ýn varlýðýna asla yokluk ârýz olmaz; O ezelîdir, daima vardý, var kalacaktýr.

Rasûlullah þöyle dua etmiþtir: "Allah´ým, Sen Evvel´sin ki, senden önce birþey yoktur. Âhir´sin ki, senden sonra birþey olamaz " (Müslim, Zikr, 61: Tirmizî, Daavât, 19).

Hakikatte "O evveldir, âhirdir" (el-Hadid, 57/3) âyeti, þöyle tefsir edilmiþtir:
Evvellik sonluk, sonluk evvellik; zâhirlik bâtýnlýk, bâtýnlýk zâhirliktir. Kezâ evvellik ebedîlik, ebedilik ezeliliktir. Aralarýnda bir perde yoktur. O her evvelden evvel, her âhirden âhirdir; O ezel, ebed bütün vecihleri kuþatýr, gâye ve münteha O´nadýr. Evveldir, evveli yoktur; âhirdir âhiri yoktur denilmelidir. Bütün sýfatlar O´nunla vasýflanýr, O sýfatlarla vasýflanmaz (Ayrýca bk. Ezeli, Bekâ, el-Bâki).


radyobeyan