Ýslam Kavramlarý A-L
Pages: 1
Domuz eti By: armi Date: 10 Þubat 2010, 17:53:41
DOMUZ ETÝ



Ýslâm dini birtakým hayvanlarýn etlerini yemeyi serbest býrakmýþken, bazýlarýný yasaklamýþtýr. Meþrû kýlýnan veya yasaklanan hayvan çeþitleri incelendiðinde insan saðlýðý için yararlý hayvanlarýn etinin meþnî, zararlý olanlarýn ise yasaklanmýþ olduðu anlaþýlýr. Ýþte domuz da beslenme tarz, görünüþü, insaný tiksindiren tabiatý ve bünyesinde, etini yiyenlere geçebilen triþin vb. zararlý unsurlar taþýmasý nedeniyle yasaklanmýþtýr.

Kur´ân´ý Kerîm´de beþ âyette domuzdan söz edilir. Âyetler þöyledir:

"Allah sizlere yalnýz leþi, kaný, domuz etini, bir de Allah´tan baþkasý adýna kesilenleri haram kýldý" (el-Bakara, 2/173; Nahl, 16/115)

"Leþ, kan, domuz eti, Allah´tan baþkasýnýn adý anýlarak kesilen... hayvanlar sizin için haram kýlýnmýþtýr" (el-Mâide, 5/3)

"Ey Muhammed, de ki: Bana vahyolunanlar arasýnda, yiyen bir kiþinin yediði herhangi bir þeyin haram olduðuna dair bir hüküm bulamýyorum. Ancak leþ veya akýtýlmýþ kan yahut domuz eti ki bunlar pistir, yahut doðru yoldan çýkarak, Allah´tan baþkasýnýn adý anýlarak kesilen hayvanlarýn yenmesi haramdýr... " (el-En´âm, 6/145)

Aþaðýdaki âyette de domuzun çirkin hâline iþaret edilmiþtir.

"...Alloh kime lânet eder ve gazabýna uðratýrsa ve kimlerden de maymunlar, domuzlar ve taðûta kullar yaparsa, iþte bunlar, makamlarý en kötü, yollarý da en sapýk olanlardýr" (el-Mâide, 6/60).

Câbir b. Abdillah´tan, Allah Rasûlünün Mekke´nin fethi yýlýnda Mekke´de iken þöyle buyurduðu nakledilmiþtir: "Þüphesiz Allah ve Rasûlü þarabýn, ölü hayvan etinin, domuzun ve putlarýn alým-satýmýný haram kýlmýþtýr" (Buhârî, Büyü´, 112; Tecrîd-i Sarih Tercümesi VI, 537, 538)

Domuz eti diðer birçok dinlerde de yasaktýr. Meselâ yahudilerin kitabý Tevrat´ýn tesniye bölümünde yenilmesi yasak olan hayvanlar sýralanýrken "... ve domuz... çünkü týrnaklýdýr fakat geviþ getirmez. O size murdardýr bunlarýn etinden yemeyeceksiniz ve leþlerine dokunmayacaksýnýz" (Tevrat, Tesniye, bab, 14/8) denilmektedir.

Allah insanlara rýzýklarýn güzel ve temiz olanlarýndan yemeyi ve buna karþýlýk da þükretmeyi emretmiþtir. Helâl yemek duânýn ve ibadetin kabulüne sebeptir. Haram yemek ise bunlarýn geri çevrilmesine sebep olur. Allah Rasûlü þöyle buyurmuþtur: "Ey insanlar, þüphesiz Allah temizdir, ancak temiz olaný kabul eder. Þüphesiz Allah, müminlere, peygamberlere emrettiði þeyleri emretmiþtir. Allah þöyle buyurmuþtur: Ey peygamberler, güzel rýzýklardan yiyin, sâlih amel iþleyin, ben sizin yaptýklarýnýzý bilirim " (Mü´minûn, 23/51). Yine buyurdu: Ey iman edenler, size rýzýk olarak verilenlerin temiz olanlarýndan yiyiniz. " (Tâhâ, 20/81). Sonra Allah Rasûlü, uzun yolculuða çýkan, saçý baþý karýþmýþ, toza batmýþ, ellerini göðe kaldýrmýþ, ey Rabbim, ey Rabbim. diye dua eden bir adamý zýkretti: "Bu kimsenin yediði haram, içtiði haram, giydiði haram, haramla beslenmiþ, duasý nasýl kabul olunsun?" (Müslim, Tirmizî, Ahmed b. Hanbel)

Âyette þöyle buyrulur: "O, pis olan bütün Þeyleri insanlara haram kýlar" (el-´râf, 7/157)

Domuz etinin insana zararlý olduðu týp tarafýndan da ortaya konulmuþtur. Doktor Glen Shepherd, Washington Post gazetesinin 31 Mayýs 1952 tarihli nüshasýnda yazdýðý bir makalede bu konuda özetle þunlarý yazmýþtýr: "ABD ve Kanada´da yaþayan insanlarýn 1/6´nin adalelerinde, triþinli domuz eti yedikleri için, triþin kurtlarý vardýr. Bunlarýn çoðunda hastalýk arazý görülmez. Yavaþ yavaþ iyileþir, bazýlarý da ölür. Bir kýsmýnýn sol tarafý felç olur. Hepsi de dikkatsizce domuz eti yemiþlerdir. Bu hastalýðýn baðýþýklýk ve tedavisi yoktur. Ne antibiyotikler, ne de diðer ilaç ve aþýlar bu küçük ve öldürücü kurda tesir etmez. Tek çare bu mikrobun bulaþmasýný önlemektir... Triþinlerin sebep olduðu hastalýðýn belirtileri elliden fazla hastalýðýn belirtilerine benzer. Etleri tuzlama ve tütsüleme gibi metotlar triþinleri öldürmez. Mezbaha kontrolleri de triþinli etleri teþhis için yeterli deðildir."

Bu konuda birçok araþtýrýcýlar domuz eti yemeðe devam etmenin insandaki kýskançlýk duygusunu zayýflattýðýný söylerler. Çünkü hayvanlar içinde diþisini kýskanmayan tek hayvan domuzdur. Diðer yandan beslendiði yerde her türlü pisliði yediði için, çevreye hoþ olmayan bir koku yayar ve eti, proteindeki kimyevî maddeler bakýmýndan düþük deðerdedir. Domuz etinin triþin kurdundan temizlenmesi fennî bakýmdan imkansýz görülmüþtür. Yeryüzünün hýfzýsýhha otoritelerinden Prof. Hirþ bunu açýkça belirtmiþtir.

Ýþte týbbýn bir kýsým zararlarýný ortaya koyduðu domuz etini yemek önceki bazý dinlerde yasaklandýðý gibi Ýslâm´da da yasaklanmýþtýr. (Tecrîd-i Sarîh Tercümesi, VII, 537 vd.; Yusuf el-Kardâvî, Ýslâm´da Helal ve Haram, Terc. Mustafa Varlý, Ankara 1970, 50-53)


radyobeyan