Dilek By: armi Date: 10 Þubat 2010, 17:16:24
DÝLEK
Dilenen þey; arzu, istek, temenni, matlub isteme, arzu etme. Dileðin olmasýný istemeye de dilemek denir. Dinî mânâda dilek: Yüce Allah´tan istenmesi câiz ve olmasý mümkün isteklerdir.
Dinimizde dilekler yalnýzca Yüce Allah´tan dilenir. Çünkü dileðimizi yerine getirebilecek yegane kudret sahibi olan Yüce Allah´týr. "De ki: Allah´ým sen mülkün sahibi, sen dilediðine mülkü verirsin, dilediðinden mülkü alýrsýn, dilediðini yükseltirsin, dilediðini alçaltýrsýn. Ýyilik senin elindedir sen her þeye kadirsin. " (Âli Ýmran, 3/26)
Allah´tan dilediðimiz dilekler makul olmalýdýr. Yani Allah´tan "Ey Allahým, bana bu dünyada ölümsüzlük ver" gibi mantýk dýþý þeyleri dilemek câiz deðildir. Dileklerimiz mümkün olmalýdýr, yani sünnetullah´a aykýrý olmamalýdýr. "Allahým benim için þu evi altýna çevir." gibi bir dilekte bulunmak câiz deðildir. Dileklerimiz meþru yani helâl ve mubah olmalýdýr. Allah´u Teâlâ´dan "Allahým bana her gün bir þiþe þarap ihsan eyle." diye haram bir þeyi dilemek de haramdýr.
Dileklerimiz ve bu dileklerimizi dile getirdiðiniz dualarýmýzda hâlis niyetli olmalý, gönlümüzü Allah´a baðlamalý, dileðimizi tevazu iþinde dile getirmeli ve dileðimizin kabulünde aceleci olmamalýyýz. "Rabbini sabah akþam, içinden yalvararak ve korkarak (ancak duyabileceðin kadar hafif bir sesle) an; sakýn gafillerden olma" (el,A´raf, 7/205).
Dileklerimizi öncelikle ve sadece Allah´tan dileriz. Çünkü herþey O´nun kudretindedir. O´nun izni ve haberi olmadan hiçbir þey meydana gelemez. Dileklerimizi arz ettiðimiz kullarý ancak birer vasýta olarak görmeliyiz.
"O´nun katýnda izni olmadan þefâat edecek (dilekleri yerine getirebilecek) kimdir?" (el-Bakara, 2/255)
Ehl-i Sünnet itikadýnda tevessül, yani dualarýmýzda Allah katýnda makbul olduðu zannolunan kiþilerin hürmetine Allah´tan istemek caizse de, bunda Fok dikkatli olmak ve o kiþide herhangi bir güç görmemek lazýmdýr. Dileðimizi, þahýslarýn veya ölülerin yerine getirebileceðine inanmak bizi küfre ve þirke götürebilir. Bu sebeple türbelere gidip dilekte bulunmak veya dileklerimizi dile getirirken Allah ile birlikte, þahýslarý zikretmek hususlarýnda dikkatli olmak gerekir. Ayrýca türbelere dilek mumlarý dikmek, dilek taþý yapýþtýrmak, mukaddes sanýlan türbelere adak adamak, çaput baðlamak bâtýl ve bid´at olan ve Ýslâm ile ilgisi bulunmayan þeylerdir. Bunlara inanarak ve bel baðlayarak yapmak kiþiyi küfre götürür.
radyobeyan