Ýslam Kavramlarý A-L
Pages: 1
Deccal By: armi Date: 09 Þubat 2010, 18:05:08
DECCÂL




Kýyamete yakýn bir dönemde çýkýp Ýslâm dinini ve ümmetini ifsad edip kötülüklere sürükleyecek olan ve ayný zamanda kýyametin alametlerinden sayýlan biri.

Deccâl, "decl"in mübâlaða siðasý olup "çok yalancý, aldatýcý, hilekâr" manasýna gelmektedir. O "Bu ümmetin âhir zamanýnda çýkacak Yahûdîlerden biri olup ilâhlýk iddia edecektir." Yalancý olduðundan kendisine bu isim verilmiþtir. (Ýbn Manzûr, Lisânü´l-Arab, Beyrut 1389, I, 948).

Deccal, aldatýcý ve yalancý özelliði ile, çok eski batýl dinlerde de varlýðý kabul edilmiþ olup ilk olarak Zerdüþt dininde görülmüþtür.

Kur´ân-ý Kerim´de Deccâl´den bahsedilmez. Ancak sahih hadis. kitaplarýnda Deccâl´le ilgili pek çok rivayet vardýr. Hz. Peygamber (s.a.s.), bir hadislerinde: "Þüphesiz on alâmet zuhur etmedikçe kýyamet kopmayacaktýr." Doðuda, Batýda ve Arap yarýmadasýnda birer yerin batmasý: Duman*; Deccâl; Dâbbetü´l-arz ; Ye´cûc ve Me´cuc*; güneþin battýðý yerden doðmasý ve Aden topraðýnýn sonundan (Yemen´den) bir ateþ çýkarak insanlarý haþrolacaklarý yere sürmesi" buyurmuþtur. (Müslim, Fiten, 39, 40, 128, 129; Ebû Dâvûd, Melâhim, 12; Tirmizî, Fiten, 21; Ýbn Mâce, Fiten, 25, 28).

Deccâl´in çýkmasý haktýr. Deccâl, belli bir þahýs olup, Cenâb-ý Allah onunla, kullarýný imtihan edecektir. Deccâl olsun, diðer kýyamet alâmetleri olsun bizim için gaybdýr. Bunlar hakkýnda bilgi edinmemiz ancak nakil (Kur´ân ve hadis)le mümkün olur. Akýlla verilebilecek bilgilerin isabet etmeme ihtimali büyüktür. Öteden beri kýyâmet alâmetleriyle ilgili olarak çok te´vîller yapýlagelmiþtir. Herhangi bir dayanaðý olmayan bu te´villerin geçerliliði de yoktur. Ayrýca bunlar, akýlla ulaþýlamayacak bilgiler olduðundan, yapýlacak te´viller, halký yanlýþ bilgilendirme vebâline sevk edecektir. Ayný yanýlgý ve vebâl bunun için de söz konusudur. Bazýlarý Deccal´in komünizm olduðunu ileri sürerler. Ancak komünizm bir þahýs deðil, bir sistemdir. Halbuki hadis-i þeriflerde Deccâl´in vasýflarý sýralanýrken, onun, her haliyle bir insan olduðu belirtiliyor. Ancak gözlerinin birinin kör olduðu bildiriliyor. Nitekim bir hadislerinde Hz. Peygamber (s.a.s.); "Hiç bir peygamber yoktur ki ümmetini tek gözlü yalancý (Deccâl)´den uyarmýþ olmasýn. Dikkat edin ki onun bir gözü kördür. Rabbiniz ise tek gözlü deðildir. Körün (Deccâl´in) iki gözünün arasýnda KFR (kâfir) yazýlmýþ olacaktýr" buyurdular. (Buhârî, Fiten, 26; Müslim, Fiten, 101; Tirmizî, Fiten, 56)

Hz. Peygamber (s.a.s.) bu hadisleriyle Deccâl´in bazý vasýflarýný haber veriyor. Buna göre Deccâl, bir gözü kör olan bir insandýr. Hz. Peygamber de ümmetini Deccâl´e karþý uyarmýþtýr. Zira Deccâl, bazý harikalar gösterecek ve tanrý olduðunu iddia edecektir. Ýmansýzlarla, bazý zayýf imanlýlar, ona kanacaktýr. Ýmaný kuvvetli olanlar ise kanmayacaklardýr.

Dünya, imtihan yeridir. Ýnsanlar bu dünyada imtihana tabi tutulmaktadýrlar. Deccâl da bir imtihan vesilesidir. Allah´ýn kendisine verdiði güçle birtakým hârikalar gösterecektir. Deccâl´in göstereceði hârikalara "istidrâc" denir. Ýstidrâc, "inançsýz ve þerîr kimselerin arzularýna uygun olarak gösterdikleri hârikalara" denir.

Ýlâhlýk iddia eden Deccâl, istidrâc türünden hârikalar gösterecek ve neticede bazý zayýf inançlýlar buna aldanacak, imaný kuvvetli olanlar ise kanmayacaklardýr. Zira insanlar çok iyi bilirler ki, ilah doðmaz, yemez, içmez, acýkmaz, susamaz, dünyada insanlar tarafýndan görülmez. Halbuki Deccâl ise bir insandýr, üstelik eksik yani kör bir insan ve hatta kendi gözünü iyileþtirmekten aciz bir yaratýktýr. Ýþte insanlar, akýllarýyla bunlarý bilebilecekleri için Deccâl ve benzerlerinin istidrâc göstermeleri mümkinattandýr. Müseylemetü´l-kezzâb gibi peygamberlik iddia edenler ise "ihânet" türünden hârikalar gösterebilirler. Yani isteklerinin zýddý gerçekleþerek rezil olurlar. Ýstedikleri yönde harika gösterseler; yalancý peygamberle gerçeðini halk ayýrt edemez. Ve bu, halkýn sapmasýna sebep olacaðýndan caiz deðildir. Ýnsandan peygamber olur ama ilah olamaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), "Dikkat edin Deccâl´in sað gözü kördür. Rabbiniz ise tek gözlü deðildir" diye ümmetini bu konuda uyararak Deccâl´in harikalarýna aldanmalarýný önlemiþtir. Hadislerde Deccâl´in iki gözü arasýnda KFR (kâfir) yazýlacaðý ve bunun herkes tarafýndan okunacaðýnýn bildirilmiþ olduðunu ifade ettik. (Müslim, Fiten,102, 103,105). Deccâl, müminler için çok büyük bir fitne olduðundan, bütün peygamberler ümmetlerini Deccâl´e karþý uyarmýþlardýr. (Buhârî, Fiten, 26; Müslim, Fiten, 101).

Yine hadislerde bildirildiðine göre Deccâl, Medine´ye giremeyecektir. Zira, Deccâl çýktýðý zaman Medine´nin yedi kapýsý olacaktýr ve her kapýda iki melek bekçilik yaparak Deccâl´i Medine´ye sokmayacaktýr. (Buhârî, Fiten, 26; Müslim, Fiten, 112).

Deccâl, Medine´nin dýþýndaki bazý iþlenmedik tarlalara kadar gelecek, o günün en hayýrlý insaný çýkýp Deccâl´e, "Þehadet ederim ki sen, bize Rasûlullah´ýn sözünü ettiði Deccâl´sin" diyecektir. Deccâl de yanýndakilere, "Ne dersiniz, bu adamý öldürsem, sonra diriltsem þüphe eder misiniz?" diye soracak, oradakiler de "hayýr" diyecekler. Bunun üzerine Deccâl onu öldürecek, sonra diriltecek. Dirilttiði adam o anda: "Vallâhi senin hakkýnda hiçbir zaman þimdikinden daha basiretli etli olmamýþýmdýr" þeklinde cevap verecektir. Deccâl onu tekrar öldürmek isteyecek ama buna gücü yetmeyecektir. Bu þahsýn Hýzýr (a.s.) olduðu söylenir. (Buhârî, Fiten, 27; Müslim, Fiten, 112) Yine Hz. Peygamber, Deccâl´in aldatmacasýna karþý da ümmetini þöyle uyarmýþtýr: "Ben, Deccâl´in beraberinde olan þeyleri pekala biliyorum: Onun beraberinde sudan bir nehir ve ateþten bir nehir olacaktýr. Ama ateþ gördüðünüz þey sudur. Su gördüðünüz þey ise ateþtir. Ýmdi sizden kim buna eriþir de su içmek isterse, ateþ gördüðünden içsin. Çünkü onu su bulacaktýr." (Buhârî, Fiten, 26; Müslim, Fiten, 105-109). Demek ki Deccâl, Allah´ýn, insanlarý imtihan için kýyâmetten önce göndereceði bir sihirbazdýr. Cennet´i Cehennem gibi; Cehennem´i Cennet gibi göstermeye çalýþarak fitne ve fesada sebep olacaktýr. Kehf sûresinin ilk ve son âyetlerini (Deccâl´e karþý) okuyan mümin onun fitnesinden korunmuþ olur. (Müslim, Fiten, 110)

Deccâl, yeryüzünde kýrk gün kalacaktýr. Sýkýntýdan dolayý kýrk günün birinci günü bir yýl gibi, ikinci günü bir ay gibi, üçüncü günü bir hafta gibi, diðer günleri normal günler gibi gelecektir. (Müslim, Fiten, 110). Deccal´in göstereceði harikalar; rüzgâr estirmek, yaðmur yaðdýrmak, bitki bitirmek vb. birtakým harikalardýr.

Sonra Cenâb-ý Allah, Ýsâ (a.s.)´ý Þam´ýn doðusundaki Akminareye, iki meleðin kanatlarýna elini koymuþ olduðu halde indirecek ve Ýsâ (a.s.) Deccâl´i öldürecektir. (Müslim, Fiten, 110; Tirmizî, Fiten, 62).

Deccâl´le ilgili hadis kitaplarýnda pek çok rivayetler vardýr. Bunlarýn sahih, zayýf ve merdûdlarýný ayýrt eden bir araþtýrmanýn yapýlmasý faydalý olacaktýr.

Allah, Deccâl´in fitne ve fesadýndan Ümmet-i Muhammedi korusun.


radyobeyan