Cima By: armi Date: 08 Þubat 2010, 16:38:17
CÝM´
Kadýnla erkeðin cinsi temasta bulunmasý. Ýslâmiyet insan yaratýlýþýna uygun en tabiî bir dindir. Bu nedenle müminleri evlenmeye teþvik etmiþtir. Evlilik sayesinde cinsi arzular tatmin edilir, iffet ve namus korunur, neslin devamý mümkün olur.
Ýslâm´a göre cimâ´ýn da bir takým adâbý vardýr. Bunlar; birleþmeden önce euzü-besmele çekmek; örtü altýnda olmak; kýbleye karþý olmamak; aybaþý halinde yapmamak, dübürden sakýnmak, kadýna yumuþak davranmak; o da ihtiyacýný giderinceye kadar terketmemek; ikinci defa iliþkide bulunacaksa eteðini yýkamak; gecenin baþlangýcýnda iliþkide bulunacaksa uyumadan önce yýkanmak, hiç deðilse abdest alýp öyle uyumak; sevgi ve ilgiyi artýrýcý hareketlerde bulunmak ve:
"Allah´ým! Bizden ve bize vereceðin çocuktan þeytaný uzak kýl" diye dua etmek. Kim bu duayý okur da çocuðu olursa þeytan onu saptýramaz (Tecrid-i Sarih Tercümesi, XI, 303; Mansur Ali Nasýf et-Tâc, II, 3082; Gazâli, Ýhya´, Kahire 1967, II, 63-65).
Ýslâm cinsi arzularýn meþru yoldan giderilmesini ister. Kadýna dübürden yaklaþmayý yasaklamasý Kur´anî nass ile belirlenmiþtir. "Allah´ýn size emrettiði yerden onlara gidin" (el-Bakara, 2/222) buyrulur. Bu bildiðimiz tenâsül yoludur. Arka yoldan yaklaþmak doðru deðildir. Peygamber Efendimiz: "Hanýmýna arka yoldan yaklaþan kimse lanete uðramýþtýr." buyurur. Baþka bir hadîslerinde de:
"Erkeðe veya kadýna arka yoldan yaklaþan kimseye Allah, rahmet bakýþýyla bakmaz" buyururlar (Miþkâtü´l-Mesâbih, II, 184). Böyle davranmak küçük livata olarak kabul edilmiþtir.
Adet gören veya lohusalýk halinde bulunan kadýnlarla cinsi iliþkide bulunmak haramdýr. Nitekim: "Hayýz zamanýnda kadýnlarýnýzla cinsi münasebetten vazgeçin. " (el-Bakara, 2/222) ayeti bunu açýkça ifade etmektedir. Cinsi münasebetten sonra gusletmek farzdýr.
Þâmil ÝA
radyobeyan