Cemre By: armi Date: 08 Þubat 2010, 16:10:53
CEMRE
Kor ateþ, þubat ayý sonu ile mart ayý baþýnda önce havaya sonra suya en sonunda topraða düþtüðü kabul edilen ýsýtýcý þey. Týpta, çok iltihaplý bir çýban.
Istýlah olarak; hacýlarýn, Mina´da þeytan taþladýklarý üç yer. Bu taþlamada kullanýlan taþlara verilen isim.
Þeytan taþlama, Hz. Ýbrahim (a.s.) ile baþlar. Ýbn Abbâs; Peygamber (s.a.s.)´in þöyle dediðini rivayet eder:
"Ýbrahim (a.s.) hac menâsiki için geldiðinde, Akabe cemresi yanýnda þeytan O´na gözüktü, Ýbrahim (a.s.) ona yedi taþ atarak yere geçirdi. Ýkinci cemre yanýnda tekrar Hz. Ýbrahim´e gözüktü. Ayný þekilde ona yedi taþ atarak yere geçirdi. Üçüncü cemre yanýnda yine gözükünce, ayný þekilde yedi taþ attý, nihayet þeytan yerin dibine geçti. " Ýbn Abbâs: "Þeytaný taþlýyorsunuz ve babanýz (Ýbrahim)´in sünnetine tâbi oluyorsunuz" dedi. (Ahmed b. Hanbel, I, 297)
Hanefî Mezhebine göre, þeytan taþlama vaciptir. Bunu terkedenin kurban kesmesi gerekir. Vacip oluþunun delili, Rasûlullah (s.a.s.)´in sünnetine dayanan ümmetin icmaýdýr. (el-Kâsânî, Bedâiü´s-Sanâyi, II, 136).
Nitekim Câbir (r.a.), Peygamber (s.a.s.)´in kurban günü bineðinin üzerinde olduðu halde cemrelere taþ atarken þöyle dediðini rivayet eder:
"Menâsikinizi benden almanýz için böyle yapýyorum. Çünkü bu haccýmdan sonra tekrar hacredeceðimi bilmiyorum. " (Müslim, Hac, 310).
Cemreler, Akabe cemresi, ortanca cemre ve küçük cemre olmak üzere üç tanedir. Akabe cemresi, Mina´ya giriþte sol taraftadýr. Ortanca cemre, Akabe cemresinden sonra gelir ve aralarýnda 116.77 mt. mesafe vardýr. Küçük cemre, Huleyf mescidinden sonradýr. Ortanca cemreyle aralarýnda 156.4 mt. vardýr. (es-Seyyid Sabýk, Fýkhü´s-Sünne, I, 729.)
Süleyman b. Amr b. el-Ahvas´ýn anasý: "Peygamber (s.a.s.)´i vadinin ortasýnda gördüm þöyle diyordu: Ey insanlar! birbirinizi öldürmeyin. Cemreleri attýðýnýz zaman nohut tanesi büyüklüðünde taþlar atýnýz. " (Ebu Davud, Menâsik, 77) demiþtir
Ýbn Abbas ise þöyle diyor
"Hz. Peygamber (s.a.s.); Gel benim için taþ topla, dedi. Ben de fiske taþý büyüklüðünde çakýl taþlarý topladým." Taþlarý avucuna koyunca þöyle dedi: "Ýþte bunun gibi taþ atýnýz! Dinde aþýrý gitmekten sakýnýnýz. Þüphesiz sizden öncekileri, dinde aþýrý gitmek helâk etmiþtir. " (Nesâî, Menâsik, 217)
Âlimlerin çoðu bu hadislere dayanarak bu büyüklükte taþ atmanýn evlâ olduðunu söylemiþlerdir. (es-Seyyid Sâbýk, a.g.e. I, 727)
Atýlan cemrelerin mutlaka taþ olmalar: gerekmez. Yeryüzü cinsinden toprak, çamur, kiremit ve tuðla gibi þeylerle de þeytaný taþlamak caizdir. Ancak demir, kurþun, cam ayakkabý, terlik ve benzeri þeyleri atmak caiz deðildir. (es-Seyyid Sâbýk, a.g.e., I, 729)
Atýlacak taþlarýn sayýsý kýrk dokuz veya yetmiþtir. Buna göre, yedi tanesi bayram günü Akabe cemresine atýlýr. Yirmibir tanesi onbirinci gün her cemreye yediþer taþ olmak üzere atýlýr. Yirmibir tanesi de onikinci gün ayný þekilde atýlýr. Kalan yirmibir tane onüçüncü gün atýlýr. Yalnýzca üç gün taþ atmak da caizdir. (es-Seyyid Sâbýk, a.g.e., I, 731).
Cenâb-ý Allah: " Allah´ý sayýlý günlerde anýn. Günahtan sakýnan kimseye, acele edip Mina´daki ibadeti iki günde bitirse günah yoktur. Geri kalsa da günah yoktur. " (el-Bakara, 2/203).
Taþlarý atarken tekbir getirmek müstahabdýr. Süleyman b. Amr b. El Ahvas´ýn anasý þöyle diyor:
"Ben Rasûlullah (s.a.s.)´ýn Kurban Bayramý günü Akabe cemresi yanýnda vadinin ortasýnda durup cemreye yedi taþ attýðýný, her taþla birlikte tekbir getirdiðini ve taþlarý attýktan sonra oradan ayrýldýðýný gördüm." (Ýbn Mâce, Menâsik, 64).
Gündüz taþ atmaya bir engel varsa, geceye tehir edilebilir. Özürsüz tehir mekruhtur. Son gece yarýsýndan önce taþ atmak da caiz deðildir. Ancak kadýnlar, çocuklar ve özürlülerin Akabe cemresini kurban gecesinin ikinci yarýsýnda atmalarýna ruhsat verilmiþtir.
Hastalýk ve benzeri sebeplerden dolayý taþ atamayanlar yerlerine vekil tayin edebilirler.
radyobeyan