Dört Mezheb Fýkhý
Pages: 1
Rehin By: ezelinur Date: 07 Þubat 2010, 16:52:33

Rehin´in Tanýmý

Rehin in lügat mânâsý, sübût ve devamdýr. Örneðin "mâ-ün rahin" denildiðinde, durgun su anlaþýlýr. "Nimetün rahinetün" de­nildiðinde de, devamlý nimet anlamý kasdedilir. Bazýlarý derler ki, rehinin lügat mânâsý hapistir. Zîrâ Cenâb-ý Allah buyurmuþtur ki:

"Her nefis, kazandýðýna karþýlýk bir rehinedir (mahpustur).[5]

Peygamber (s.a.v.) efendimiz de þöyle buyurmuþlardýr:

"Mü´minin nefsi, borcuna karþý rehinedir. Borcu ödeninceye ka­dar rehinde kalýr.[6]

Burada "rehinedir"den kasýt, mü´minin, borcu ödeninceye ka­dar kabrinde hapsedilmesidir. Ýkinci mânâ, birinci mânânýn gereði­dir. Zîrâ hapis, bir yerde sabit kalýp oradan ayrýlmamayý gerektirir.

Rehin´in þer´î ýstýlahtaki mânâsýna gelince; þöyle denilebilir: Re­hin, þerîat nazarýnda mâlî deðeri olan bir ayný, bir borç için güvence kýlmaktýr ki, borcun tamamý veya bir kýsmý o ayýndan alýnabilsin. nin mânâsý, kendisine güvenilip baðlanýlan þeydir. Ve­sika, "zarü-fe" gibi "vesüka" fiilinden alýnmýþtýr. Vesîk, muhkem (saðlamlýk) manasýnadýr. Ýþte rehine konulan bu ayýn sebebiyle borç, saglamlaþmýþ olur. "Þerîat nazarýnda mâlî deðeri olan" kaydýný koy akla, necis ve necasetle pislenmiþ olup, üzerindeki pisliðin gide mumkün olmayan ayinlar kapsam dýþýna çýkarýlmýþ oldu. anlarýn borç için vesîka kýlýnmalarý uygun olmaz. Temiz olup da satýþ tanýmýnda geçen ölçülere göre bir deðer taþýmayan þeyler de bunun gibi olup borç için vesîka olamazlar.


radyobeyan