Cehr By: armi Date: 06 Þubat 2010, 15:56:58
CEHR
Sesli, yüksek sesle söyleme, konuþma ve okuma. Fatiha ve zammý sureyi namazda yüksek sesle okumaya "cehrî", alçak sesle, içinden okumaya da "hâfî"* denir.
Cemaatle namaz kýlarken, imamýn akþam, yatsý namazlarýnýn ilk iki rek´atýnda; sabah, cuma, bayram, vitir ve terâvih namazlarýnýn da her rek´atýnda Fatiha ve zammý sûreyi cehrî, yüksek sesle okumasý vaciptir. Bunun ölçüsü þöyle tesbit edilmiþtir: Ýnsanýn kendisi iþitecek kadar okumasýna hâfî, baþkasýna iþittirecek þekilde okumasýna da cehrî denir.
Tek baþýna namaz kýlan kimse de sabah, akþam ve yatsý namazlarýnda Fatiha ve zammý sûreyi dilerse sesli, dilerse içinden okur. Sesli okumasý daha faziletlidir (Meydânî, el-Lübâb, I, 75). Geceleyin kýlacaðý nâfile namazlarda da ayný hüküm geçerlidir. Namaz dýþýnda da Kur´an-ý Kerîm´i okumak ibadettir. Bu okuyuþ cehrî (sesli) olabileceði gibi sessiz de olabilir. Çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.s.)´in her iki þekilde okuduðu da rivayet edilmiþtir. Ebû Hüreyre (r.a.)´ýn rivayet ettiðine göre Peygamber Efendimiz (s.a.s.).
"Geceleyin Kur´an´ý bazen yüksek sesle, bazen de alçak sesle okurdu." (Ebû Dâvud, Tatavvu´ 25). Bu konudaki çeþitli rivayetlere bakarak Ýslâm âlimleri bunlardan hangisinin daha faziletli olduðu hususunda ihtilaf etmiþlerdir. Ancak âlimlerin çoðunluðuna göre sessiz okumak daha faziletlidir. Aslýnda bu, içerisinde bulunulan ortam ve kiþinin durumuna göre deðiþir. Kur´an okuyan kimse riyâ ve gösteriþten kendisini kurtaramayacak ise içinden okumalýdýr. Bu onun için daha faziletlidir. Böyle bir endiþe bahis konusu deðilse ve baþkalarýný rahatsýz edecek bir durumda deðilse, sesli okumasý daha faziletlidir (Ýsmail Karaçam, Kur´an-ý Kerîm´in Faziletleri ve Okuma Kaideleri, Ýstanbul 1980, 99-100).
Bunlarýn dýþýnda Allah´ýn isim ve sýfatlarýný anmak anlamýna olan zikir de ya kalp ile ya da dil ile olur. Ýmam Nevevî: "Zikrin en faziletlisi, kalp ve dil ile birlikte yapýlan zikirdir. Ýkisinden birini tercih sözkonusu olursa kalp ile yapýlan zikir daha faziletlidir." (Nevevî, el-Ezkâr, Beyrut 1971, 8 demiþtir.
radyobeyan