Ýslam Kavramlarý A-L
Pages: 1
Cehennem By: armi Date: 06 Þubat 2010, 15:54:39
CEHENNEM




Derin kuyu, ahirette kâfir ve günahkâr kimselerin azap Cekecekleri ceza yeri. Kur´an-ý Kerîm´de inanan ve güzel amel iþleyen kimselere Cennet* vadedildiði gibi (el-Kehf 18/107); kâfir ve günahkâr kimselere de Cehennem vâdedilmiþtir. Kâfir, münâfýk ve müþrikler Cehennem´de ebedî kalýrlar, orada ölmezler ve azablarý hafifletilmez. Tövbe etmeden günahkâr olarak ölen ve Allah´ýn kendilerini affetmediði mü´minler ise Cehennem´de ebedî kalmazlar. Kendilerine günahlarý kadar azap edilir. Sonra oradan kurtulup Cennet´e girerler ve orada ebedî kalýrlar. (Alâuddin Âbidîn, el-Hediyetü´l-Alâiyye, 468).

Allah Cehennem´i diðer yaratýklardan önce yaratmýþtýr ve þu anda mevcuttur, yok olmayacaktýr. Nitekim þu ayet bu durumu gayet açýk ifade eder:

"Artýk o ateþten sakýnýn ki, onun tutuþturucu odun (kâfir) insanlarla taþlardýr. O (ateþ) kâfirler için hazýrlanmýþtýr. " (el-Bakara, 2/24) "Kâfirler için hazýrlanan ateþten korkun. " (Âli Ýmrân, 3/131).

Enes b. Mâlik´ten rivâyet olunan bir hadiste de Peygamber Efendimiz (s.a.s.) þöyle buyurmuþlardýr: "Demin Cennet ile Cehennem þu duvarýn yüzünde bana arz olundu. " (Tecrid-i Sarih Terceme ve Þerhi, II, 483).

Ateþ, insan cismine çok büyük acý ve ýzdýrap verdiði için ahirette kâfir ve münâfýklarýn cezasý ateþle verilecektir. Böylelikle Cehennem, Allah´ný tutuþturulmuþ ateþinin ismidir (Râðýb el-Ýsfahani, el-Müfredat, I02).

Ýþte Cehennem´in en açýk vasfý ateþ olduðu için bazen, Cehennem yerine ateþ manasýna "nâr" kullanýlýr: "Þüplýesiz ki münâfýklar nâr (Cehenneýn)´ýn en aþaðý tabakasýndadýrlar. " (en-Nisâ, 4/145).

Kur´an-ý Kerîm´de Cehennem´in yedi kapýsýnýn olduðu belirtilmektedir.

"Cehennemin yedi kapýsý olup, her kapýdan onlarýn girecekleri ayrýlmýþ bir kýsým vardýr. " (el-Hicr, 15/44). Bu ayet iki þekilde tefsîr edilmiþtir:

a-
Cehenneme girecekler çok olduðu için;

b- Cezalandýrma azgýnlýðýn çeþit ve derecelerine göre olacaðý için Cehennem´in yedi kapýsý veya tabakasý vardýr. Bu kapý veya tabakalar þunlardýr:

1- Cehennem;
yukarýda söz konusu edildiði þekilde Kur´an-ý Kerîm´in yetmiþyedi ayetinde geçmektedir.

2- Lâzâ (alevli ateþ): "Hayrý´ (Allah onu azabdan kurtarmaz) Çünkü o Cehenneýn alevli bir ateþtir" (el-Meâric, 70/15).

3- Saîr (pýlgýn ateþ):
"O þeytanlara (ahirette) çýlgýn ateþ azabý hazýrladýk. " (el-Mülk, 67/5). Ayrýca on beþ ayette daha bu isimle geçmektedir. (22/4; 31/21; 34/12 vs.)

4- Sakar (kýrmýzý ateþ):
"Hem ey Rasûlüm bilir misin, nedir o sakar (Cehennem). " (el-Müddessir, 14/27)

5- Hâviye (uçurum): "O, kýzgýn bir ateþtir " (el-Kâria, 101/9-11).

6-Hutame (kalbleri saran ateþli kaygý):
"Þüphesiz o, Hutame ye (ateþe) atýlacaktýr." (Hümeze, 104/4).

7- Cahim (yanan kýzgýn ateþ):

"Küfredenler ve ayetlerimizi yalanlayanlara gelince, iþte onlar Cahim´in yarânýdýrlar. " (el-Mâide, 5/10).

Cehennem´de görülecek azabýn miktar, þiddet ve þekillerini ancak Allah ve Rasûlü´nün bizlere bildirmesiyle ve bildirdikleri kadarýyla bilebiliriz. Kur´an-ý Kerîm´de belirtildiðine göre;

a- Cehennem kâfirleri çepeçevre kuþatýr: "Cehennem inkâr edenleri þüphesiz çepeçevre kuþatacaktýr. " (el-Tevbe, 9/49).

b- Cehennem ateþi sönmez:
"Biz sapýk kimseleri kýyamet günü yüzü koyun, körler, dilsizler ve saðýrlar olarak haþrederiz. Varacaklarý yer Cehennem´dir. Onun ateþi ne zaman sönmeye yüz tutsa hemen alevini artýrýrz. " (Ýsrâ, 17/97).

c- Cehennem dolmak bilmez:
"O,gün Cehennem´e: "doldun mu?"deriz. O! " Daha var mý?" der. " (Kaf, 50/30).

d- Kaynarken çýkardýðý ses:
"Rablerini inkâr eden kimseler için Cehennem azabý vardýr. Ne kötü bir dönüþtür. Oraya atýldýklarý zaman onun kaynarken çýkardýðý uðultuyu iþitirler. Nerede ise öfkesinden çatlayacak gibi olur. Ýçine her bir topluluðun atýlmasýnda bekçileri onlara: "size bir uyarýcý gelmemiþ miydi" diye sorarlar. Onlar evet, doðrusu bize bir uyarýrý geldi; fakat biz yalanladýk ve Allah hiç bir þey indirmemiþtir, siz büyük bir sapýklýk içerisindesiniz, demiþtik " derler. " (el-Mülk, 67/6-9).

e-
"Ateþ onlarýn yüzlerini yalar, diþleri sýrýtýp kalýr. " (el-Mü´minün, 23/104).

f- "Boyunlarýnda halkalar ve zincirler olarak kaynar suya sürülür, sonra ateþte yakýlýrlar. " (el-Mü´min, 40/70-72).

g- Ýnkâr edenlere ateþten elbiseler kesilmiþtir-. Baþlarýna kaynar su dökülür de bununla karýnlarýndakiler ve derileri eritilir. Demir topuzlar da onlar içindir. Orada uðradýklarý gamdan ne zaman çýkmak isteseler, her defasýnda oraya geri çevrilirler. Ve kendilerine "yakýcý azabý tadýn"denir. (el-Hâcc, 22/19-22).

h- Derileri yandýkça azabý tatmalarý için yeniden baþka derilerle deðiþtirilir. (en-Nisâ, 4/56).

i- Ölümü isterler fakat azablarý devamlýdýr, ölmezler. (bk. 43/74-77; 35/36).

Hz. Peygamber´in ifadesine göre:

"Cehennem ateþi (miktarca ve sayýca) dünya ateþleri üzerine altmýþ dokuz derece fazla kýlýnmýþtýr. Bunlardan her birinin harareti bütün dünya ateþinin harareti gibidir. " (Tecrîd-i Sârih Tercüme ve Þerhi, IX, 50).

Kur´an-ý Kerîm, Cehennem ehlinin çekeceði azap ve yiyecekleri hakkýnda da bir takým tasvir ve izahlarda bulunur: "(Nasýl) aðýrlanmak için bu (nimet) mi hayýrlý yoksa zakkum aðacý mý? Biz onu zalimler için bir fitne (sýnama vesilesi veya azap) kýldýk. O, Cehennem´in dibinde çýkan bir aðaçtýr. Tomurcuklarý þeytanlarýn baþlarý gibidir. Onlar ondan yiyecekler ve karýnlarýný onunla dolduracaklar. Sonra onlarýn, bunun üzerine kaynar su karýþtýrýlmýþ bir içkileri vardýr. (Yedikleri zakkum, boðazlarýný yakar) Yanan boðazlarýný dindirmek için içecek bir þey ararlar. Ama kaynar su katýlmýþ kusuntu ve irinden baþka içecek bulamazlar." (Sâffat, 37/62/67). "O ayetlerimizi inkâr edenleri yakýnda bir ateþe sokacaðýz, (öyle ki) derileri piþtikçe azabý tatsýnlar diye onlara baþka deriler vereceðiz! Þüphesiz Allah daima üstün ve hikmet sahibidir." (en-Nisâ, 4/56).

Cezalar, iþlenen suçlar cinsinden olacaktýr. Dilleriyle suç iþleyenlerin cezalarý dillerine; elleriyle günah iþleyenlerin cezalarý ellerine vs. tatbik edilecektir.

Cehennem´in yakacaðý hakkýnda da Kur´an´da bilgi verilmekte ve þöyle denilmektedir: "Ey inananlar, kendinizi ve ailenizi bir ateþten koruyun ki, onun yakýtý insanlar ve taþlardýr. " (et-Tahrîm, 66/6).

Kur´an´da Cennet ehli ile Cehennem ehli arasýnda konuþmalar yapýlacaðý da belirtilerek bu konuþmalardan nakiller yapýlmaktadýr: "O gün münâfýk erkekler ve münâfýk kadýnlar (sür´atle Cennet´e girmekte olan) müminlere derler ki: "(Ne olur) bize bakýn da sizin nurunuzdan alalým." Onlara: "Arkanýza dönün de nur arayýn!" denilir (Kendileriyle alay eden bu ses, onlara diyor ki: Arkada kalan dünyaya dönün nur orada aranýr. Nurun kaynaðý, dünyada yapýlan iþlerdir. Böyle denilir ve müminlerle münafýklarýn) aralarýna kapýlý bir sur çekilir ki, onun içinde rahmet vardýr. Dýþ yönünde de azap. (Münafýklar), onlara seslenirler: "Biz de sizinle beraber deðil miydik" Müminler derler ki: "Evet ama, siz kendi canlarýnýza kötülük ettiniz. (Ýnananlarýn baþlarýna felaket gelmesini) gözlediniz. Þüphe ettiniz, kuruntular sizi aldattý. Allah´ýn emri (olan ölüm) gelinceye kadar (böyle hareket ettiniz). O çok aldatýcý (þeytan) sizi Allah hakkýnda aldattý. " (el-Hadîd, 57/13-14). Baþka bir yerde de þöyle anlatýlýr:

"Cennet halký, ateþ halkýna seslendi: Rabbimiz´in bize vadettiðini biz gerçek bulduk. Siz de Rabbiniz´in size vadettiðini gerçek buldunuz mu? (Onlar da): Evet dediler ve aralarýnda bir ünleyici: Allah´ýn lâneti zalimlerin üzerine olsun! diye ünledi." (el-Â ´raf, 7/44-45).

Ýnsanýn eðitimi ve iyi davranýþlara yönlendirilmesi açýsýndan Cennet ve Cehennem inancýnýn dünya hayatýna etkileri açýktýr. Kiþi, gizli ve açýk yaptýðý her þeyin karþýlýðýný, bulacaðýný ve Cehennem´deki cezânýn dehþetini hatýrladýðýnda, elbette hareketlerine çeki düzen verme ihtiyacýný duyacaktýr.


radyobeyan