Cehd By: armi Date: 06 Þubat 2010, 15:52:20
CEHD
Azimle gayret etme, çabalama çalýþma. Ýctihad, mücahede, cihat, mücâhid kelimeleri de bu kökten türetilmiþtir. Bilindiði gibi ictihad, hakkýnda kesin hüküm bulunmayan dinî bir meselede hüküm ortaya koymak için olanca gücün sarfedilmesidir. Cihat ve mücâhede, Allah yolunda, düþmaný savmak için var gücün harcanmasý; mücâhid ise, Allah yolunda cihat eden kiþidir.
Arap dilinde kelimenin kök harflerine zâid harf ilâve edilmesinin sebeplerinden bir tanesi, manaya kuvvet kazandýrmaktýr. Meselâ "cehd" mastarýna bir harf ilâvesiyle meydana gelen "cihad" mastarý, anlam yönüyle "cehd"den; iki harf ilavesiyle oluþan "ictihad"* mastarý da, "cihad" mastarýndan daha kuvvetlidir. Buna göre "cehd", çabalamak ve gayret etmek anlamýna geliyorsa, "cihad" daha fazla gayret etmek ve çabalamak; "ictihad" ise, bundan da daha fazla çabalamak ve gayret etmek anlamýna gelir.
Kur´ân´da cehd, beþ yerde geçmekte olup,bunlarýn hepsinde, samimi olmadýklarý halde, samimi olduklarýný yemin ederek göstermeðe gayret sarfedenler hakkýnda kullanýlmýþtýr. (bk. 5/53, 6/109,16/38, 24/53 ve 35/42).
Kök harflerine bir elif ilâvesiyle iki yerde menfi gayret için; diðerlerinde, bildiðimiz cihad* için kullanýlmýþtýr. Menlî anlamda kullanýldýðý iki yerde de, müþrik ana babanýn, mümin olan evlatlarýný Allah´a ortak koþmaya sürüklemeleri konusundaki Gaba ve gayretleri için kullanýlmýþtýr. (el-Ankebüt, 29/8; Lokman, 31/15).
radyobeyan