Cahil By: armi Date: 06 Þubat 2010, 15:30:35
CÂHÝL, CEHÂLET
Bilmeyen, iþ bilmez, bilgisiz, tecrübesiz anlamlarýna gelen ve halk arasýnda yol-yordam, ilim-irfandan haberdar olmayan kimse. Cahilin içinde bulunduðu hâle de cehalet denir. Ayrýca cehalet, ilmin karþýsýnda olmak, bilmemek manasýný taþýr. Ýlim; bilmek, her þeyin en iyisi, en hayýrlýsý olduðu gibi; cehâlet de onun zýddý, her þeyin en fenasýdýr. Ýlim sahibi faziletli, yüce kiþi sayýlýrken; cahil insanlar da bilgiye karþý daima aþaðýlanan kiþiler olarak bilinirler.
Kur´an-ý Kerîm inkârcýlarý: "..Cehalet içerisinde kalmýþ (bilgisizliðe saplanýp kalan) gafiller" (ez-Zariyat, 51/11) olarak zikreder. Yine cahillerden sakýnmak için; " Âf yolunu tut, baðýþla, mâruf olan þeyleri emret, cahillerden yüz çevir. " (el-A´râf 7/199) buyurulur. Bilgisiz insanlar körler gibidir: "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" (ez-Zümer, 39/9). "Aynen görenle görmeyenin bir olmadýðý gibi."
Cahil kiþiler faziletli, doðru ve ilmi kendine önder seçmiþ, akýllý kiþilerden kaçarlar. Çünkü, kendini olduðundan büyük görme hastalýðýna tutulan cahiller, tevazû sahibi bilginlerden hiç bir þey anlayamazlar. Cahil, her þeyin dýþ yüzünü görür, kabukta kalýr. Her þeyi bildiðini sanýr, boþ iddialarda bulunur. Ancak görünenin arkasýnda bir de hissedilenin varolduðunu bilemez. Cahilin tedbiri, düþüncesi köksüz ve çürüktür. Bundan dolayý cahiller için:
"Cahil yaþayan ölüdür.", "Diri iken ölü." denilmiþtir. Hazret-i Ýsa da:
"Ben ölüleri dirilttim fakat cahilleri diriltemedim." buyurmuþtur.
Halk arasýnda hadis olarak bilinen yaygýn bir sözde: "Akýllýnýn düþmanlýðý, cahilin dostluðundan daha hayýrlýdýr." denilmektedir.
Hazret-i Ali (r.a.): "Faziletli kiþiler hakkýnda haset edilir. Cahiller de ilim sahiplerine düþman kesilirler." buyurmuþtur. Eskiden Ýslâm toplumlarýnda âlimlerden birine kýzýldýðý zaman en büyük ceza olmak üzere onu cahil bir kiþi ile hapsederler veya bir arada yaþamaya zorlarlardý. "Cahillere para verilse de yüz verilmez" deyimi çok kullanýlan bir deyimdir.
Þâmil ÝA
radyobeyan