Beytullah By: armi Date: 05 Þubat 2010, 11:23:34
BEYTULLAH
Allah evi, Kâbe. Beyt, Arapça´da ev demektir. Tertip olarak Beytullah, Allah´ýn evi demek olup Kâbe* hakkýnda kullanýlan bir tabirdir. Kur´an-ý Kerîm´de daha çok belirti harfiyle "el-beyt" þeklinde kullanýlýr ve bununla Beytullah, Kâbe kasdedilir. Ayrýca iki ayette el-Beytü´l-Haram* yani mukaddes ev (el-Mâide 5/2, 97), iki ayette de eski ev anlamýnda el-Beytü´l-Atîk, (el-Hac, 22/29, 33) þeklinde kullanýlýr. Kâbe ismi ise Kur´an-ý Kerîm´de sadece iki yerde (el-Mâide, 5/95, 97) zikredilir.
Aslýnda yer ve gök ile bunlarýn arasýnda bulunan her þeyin, kýsaca kâinatýn gerçek sahibi Allah´týr. Bunlar içerisinde Kâbe´ye Beytullah (Allah´ýn evi) denilmesi, onun sýrf Allah´a ibadet için yapýlmasýndan, orada sadece Allah´a ibadet edilmesinden dolayýdýr. Böylece Allah onu kendine nisbet etmek suretiyle þerefini yüceltmiþtir.
Kur´an-ý Kerîm´den öðrendiðimize göre yer yüzünde ilk yapýlan mabed Beytullah´týr: "Ýnsanlar için yeryüzüne ilk konulan ibadet evi Mekke´de olan Kâbe´dir. " (Âli Ýmrân, 3/96).
Beytullah´ý Hz. Ýbrahim (a.s.) ile oðlu Ýsmail (a.s.) inþa edip o esnada Allah´a þöyle dua etmiþlerdir: "Ey Rabbimiz bunu bizden kabul buyur. Þüphesiz ki daima iþiten, hakkýyle bilen ancak sensin. Ey Rabbimiz! Ýkimizi müslüman olarak sana boyun eðmekte sabit kýl, soyumuzdan da yalnýz sana boyun eðen bir ümmet meydana getir. Bize hac ibadetimizi göster, tövbelerimizi de kabul buyur. Þüphesiz ki tövbeyi en çok kabul eden, en çok merhametli olan sensin sen. " (el-Bakara, 2/127-129).
Allah, Beytullah´ý yüce gayelerin gerçekleþtirilmesi için toplantý ve güven yeri kýlmýþtýr: "Biz Beytullah´ý insanlara toplantý ve güven yeri yaptýk. " (el-Bakara, 2/125).
Allah, Beytullah´ýn, tavaf edenler, ibadet yapanlar, rukû ve secde edenler için temiz tutulmasýný emretmiþtir. (bk. El-Bakara, 2/125).
radyobeyan