Berzah By: armi Date: 05 Þubat 2010, 11:11:42
BERZAH
Set, engel, iki þey arasýndaki perde. Istýlahî anlamýyla berzah; madde âlemi ile mana âlemi (ruhlar âlemi), ruhlar âlemi yani ölümden sonra ruhlarýn kýyamete kadar kalacaklarý âlem, ya da kabir âleminin adýdýr. (es-Seyyit eþ-Þerif el-Cürcanî, et-Târifat, Kahire 1938, s. 38; Râgýb el-Isfahânî, el-Müfredât s. 56).
Berzah kelimesi Kur´an-ý Kerîm´de üç yerde geçmektedir. Bunlardan "Ýki denizi kavuþmalarý için salývermiþtir. (Böyle iken) aralarýnda karýþmalarýna engel perde (berzah) vardýr karýþamazlar. "(er-Rahman, 55/19-20) Ayrýca iki þey arasýndaki engel anlamýnda kullanýlmýþtýr. (el-Furkan, 25/53). Müminun suresinde ise "Nihayet onlara ölüm gelip çatýnca tekrar tekrar þöyle diyecekler: "Rabbým beni dünyaya geri gönder, tâ ki ben zaâyi ettiðim ömrüm mukabilinde iyi amel ve harekette bulunayým ". Hayýr onun söylediði hu söz hakikatte boþ laftan ibarettir. Önlerinde ise diriltilip kaldýrýlacaklarý güne kadar (dönmelerine mani) bir engel (berzah) vardýr. " þekliyle, yani dünya ve kabir âlemini ayýran perde anlamýnda kullanýlmýþtýr. (el-Mû´minun, 23/100). Bu ayetten anlamaktayýz ki ruhlar ölmemekte; cesedin ölümünden sonra, Ýslâmî ýstýlahta berzah denilen bir âlemde yaþamaktadýrlar.
Mümin öldüðünde ise kendisi için bir berzah olmayacaktýr. Hadislerde belirtildiðine göre kabirdeki soru ve cevaptan sonra salih amel iþlemiþ olanlara þöyle denilecektir: "Gelinler gibi uyuyun. Gelin çok sevildikçe rahat uyur. Allah onlarý bu uykudan uyandýrýncaya kadar gelinler gibi uyurlar. " (Tirmizî, Cenaiz, 70).
Bu delillerden anlaþýldýðýna göre berzahtaki yaþayýþda ruh bedenden ayrýdýr.
Buradaki yaþayýþ nasýldýr? sorusunun cevabýnda Þah Veliyyullah ed-Dehlevî þöyle der: "Bu âlemde insanlarýn (yani ruhlarýnýn) sayýlamayacak kadar çok tabakalarý vardýr. Fakat bu tabakalar baþlýca dört sýnýftýr. Birincisi uyanýklýk (yakaza) ehli olanlar ki iyiliklerinden ve kötülüklerinden dolayý iyilik veya azap görecek olan ruhlardýr. Ýkincisi ise tabiî uyku halinde olup rüya gören, rüya ile ferahlandýrýlan veya azaplandýrýlan ruhlardýr. Üçüncüsü behîmî (hayvanî) ve melekî yönleri zayýf olanlardýr. Bunlardan baþka bir de fazilet ehli iyi ruhlar vardýr ki (dördüncü sýnýf olsa gerek) bunlar meleklere karýþýr, melekî bir hayat sürerler." (Huccetullahi´l-Bâliða, Kahire 1355, I, s. 34-36).
Bilindiði gibi ruhlar birer emri ilâhidir. Asýl mahiyetleri insanlar tarafýndan pek bilinmez, insan ölünce ruhu geçici olarak baþka bir âleme gider; orada ameline göre ya rahat yaþar, veya azap görür. O âleme "Âlemi Berzah" denir ki dünya ile ahiretten baþka bir âlemdir. Yaþayýþla ölüm arasýndaki uyku âlemi nasýlsa; dünya ile ahiret arasýndaki berzah âlemi de o gibi bir varlýktýr. Bunun mahiyetini ancak Allah bilir. (Ömer Nasuhî Bilmen, Büyük Ýslâm Ýlmihali s. 28),
radyobeyan