Benu mustalik gazvesi By: armi Date: 05 Þubat 2010, 11:06:31
BENU MUSTALÝK GAZVESÝ
Hicretin beþinci yýlýnda yapýlan ve Peygamberimiz (s.a.s.)´in bizzat ordu kumandaný olarak katýldýðý gazve. Bu gazveye "müreysi´ gazvesi" de denilir. Mustalikoðullarý Huzaa kabîlesine mensup küçük bir obadýr. "Müreysi" ise, bu kabilenin çevresinde konakladýðý bir kuyunun adýdýr.
Mustalikoðullarý´nýn baþkaný Hâris b. Ebi Dýrar söz geçirebildiði kabileleri ve kendi obasýný müslümanlarla savaþmaya teþvik edip bölgede Ýslâm´ýn yayýlmasýný engellemek maksadýyla silâh ve harp malzemesi satýn alýyor, hazýrlýklar yapýyordu.
Peygamberimiz (s.a.s.) Hâris´in hazýrlýðýný haber aldý. Durumla ilgili olarak bilgi sahibi olmak için Büreyde b. Husayb´ý Mustalikoðullarý´nýn obasýna gönderdi. Büreyde, Mustalikoðullarý´nýn durumunu öðrenebilmek ve bu adamlarýn þerrinden emin olabilmek için gerektiðinde Peygamberimiz hakkýnda ileri geri konuþabilecekti. Ona bu izni bizzat Peygamber Efendimiz vermiþti.
Mustalikoðullarý, Büreyde´ye Peygamberimiz hakkýnda sorular sordular. Büreyde onlarýn niyetlerinin ciddi olduðunu anlayýnca, kavmiyle birlikte kendilerine yardým edeceðini ve müslümanlarýn köklerinin kazýnmasý gerektiðini, kendisinin düþüncesinin de bu olduðunu onlara anlatýp durdu. Kavmini toplayarak yardýma gelmek bahanesiyle Mustalikoðullarý´nýn yurdundan ayrýlýp acele Medine´ye döndü. Onlarýn bu haince tutumunu ve tavrýný Resulullah´a anlattý.
Hz. Peygamber (s.a.s.) durumu öðrendikten sonra ashabdan bazýlarýyla istiþare etti. Yedi yüz kiþilik kuvvet hazýrlayarak yola çýktý. Birliðin içinde münafýklar da yer alýyordu. Peygamber Efendimiz gidilecek yeri gizli tutup ters bir istikamette yola çýktý. Gün boyunca Þam´a doðru kuzey istikametinde yol aldý. Akþam olduðu yerde konakladý. Daha sonra Tihame tarafýna doðru süratle yol aldý.
Yolda Mustalikoðullarý adýna casusluk yapan bir adam yakalandý. Casus, Mustalikoðullarý hakkýnda bilgisinin olmadýðýný belirtti. Sýkýþtýrýlýnca Mustalikoðullarý adýna casusluk yaptýðýný itiraf etti, ona müslüman olmasý teklif edildiði halde o buna yanaþmayýp kabîlesinin alacaðý tavra göre hareket edebileceðini belirtti. Bu nedenle boynu vuruldu.
Mustalikoðullarý, casuslarýnýn yakalandýðýný ve öldürüldüðünü öðrenince telaþlandýlar, ne yapacaklarýný þaþýrdýlar. Bu arada kendilerine yardýma gelen diðer Ýslâm düþmaný kabileler de daðýlýnca yapayalnýz kaldýlar. Resulullah (s.a.s.) Müreysi kuyusu baþýnda karargâhýný kurdu. Birliðini savaþ düzenine koyduktan sonra saldýrý için uygun bir zamaný beklemeye baþladý. Mustalikoðullarý´na müslüman olmalarý canlarýný, mallarýný ancak böyle koruyabilecekleri hatýrlatýldý. Onlar, bu teklifi kabul etmeyerek, müslümanlara ok atmaya baþladýlar. Hayvanlarýnýn su baþýnda bulunduðu. kendilerinin gafil olduðu bir anda geceleyin ansýzýn baskýn yapýldý. Mustalikoðullarý kaçmaya fýrsat bulamadan kýskývrak yakalandýlar. Erkekleri, kadýnlarý ve çocuklarý esir edildi. Mallarý ganimet olarak müslümanlarýn ellerine geçti. Ýçlerinden on iki kiþi de öldürüldü.
Ganimet malý olarak müslümanlarýn eline iki bin deve, beþ bin davar geçti. Ganimetin beþte biri Beytü´l-Mâl´e ayrýldý. Geriye kalan beþte dörtlük oran savaþa katýlanlar arasýnda paylaþtýrýldý.
radyobeyan