Ýslam Kavramlarý A-L
Pages: 1
Bel'am ibn baura By: armi Date: 05 Þubat 2010, 10:58:53
BEL´AM ÝBN BÂÛRA




Hz. Musa (a.s.) zamanýnda yaþamýþ ve sonradan irtidat etmiþ olan ilim adamý.

A´raf suresinin 175-176´ncý ayetleri münasebetiyle ismi çeþitli tefsir ve tarih kitaplarýna girmiþ olan Bel´am Ýbn Bâura (veya Bel´am Ýbn Eber)´ nýn, Ýsrâiloðullarý´ndan, devler ülkesinden, Yemen diyarýndan veya Ken´an ilinden Allah´ýn dinini öðrenmiþ, ilim ve irfan sahibi, duasý müstecap, yanýnda Allah´ýn ismi a´zamý bulunan ve fakat sonradan itaatsýzlýða düþmüþ bir kimse olduðu þeklinde rivayetler vardýr. Her ne kadar Lût (a.s.)´ýn kýzlarýndan biri ile evlenmiþ olduðu söylenirse de, bunun Yahudiler tarafýndan müslümanlar aleyhine uydurulmuþ bir iftira olduðu bilinmektedir. (Taberî, Tefsiru´t-Taberî, Mýsýr, 1373/1954, IX, 119-120; Fahruddin er-Râzî, Mefâtîhu´l-Gayb, Mýsýr, 1308, XV, 54; D. B. Macdonald, ÝA, "Bel´âm Ýbn Bâura" Mad.)

Bel´am´a konu teþkil eden ayet meâlleri þöyledir: " Habibim! Onlara, þeytanýn peþine taktýðý ve kendisine verdiðimiz âyetlerden sýyrýlarak azgýnlardan olan kiþinin olayýný anlat. Dileseydik, onu âyetlerimizle üstün kýlardýk; fakat o, dünyaya meyletti ve hevesine uydu. Durumu, üstüne varsan da, kendi haline býraksan da, dilini sarkýtýp soluyan köpeðin durumu gibidir. Ýþte ayetlerimizi yalan sayan kimselerin hâli böyledir. Sen onlara bu kýssayý anlat, belki üzerinde düþünürler. " (A´raf, 7/175-176).

Bel´am´la ilgili olarak Ýslâmî kaynaklarda þunlar anlatýlmaktadýr: "Rivayete göre Mûsa (a.s.), Ken´âniler´ in Þam´daki topraklarýna girmiþti. Bu sýrada Bel´am, el-Belkâ köylerinden Bal´â´da bulunuyordu. Ken´âniler´den bazýlarý Bel´am´ýn yanýna gelerek: "Ey Bel´am, Mûsa Ýbn Ýmrân Ýsrâiloðullarý´nýn baþýnda olduðu halde bizi yurdumuzdan sürmek ve öldürmek üzere geldi. Bizim ülkemize Ýsrâiloðullarý´ný yerleþtirecek. Senin kavmin olan bizlerin ise yerleþecek bir yerimiz yok. Sen duâsý kabul edilen bir kimsesin. Onlarý defetmesi için Allah´a duâ et", dediler. Bel´am: "-Yazýklar olsun size! O Allah elçisidir; melekler ve mü´minler de onunla beraberdir; onlar aleyhine nasýl duâ edebilirim! Bildiðimi bana Allah öðretti" diye red cevabý verdi. Kavmi duâ etmesi hususunda ýsrar ettiler. Bel´am da eþeðine binerek, Ýsrâiloðullarý´nýn çýkmakta olduðu daða doðru ilerledi. Bu dað, Husban daðýdýr. Biraz gittikten sonra eþeði yere çöktü. Eþeðine binerek biraz ilerledikten sonra hayvan yine çöktü. Bel´am biraz evvelki gibi hareket ettikten sonra tekrar hayvanýna bindi. Biraz yol alýnca eþek yine çöktü. O, yine eþeði yerinden kalkýncaya kadar dövdü. Nihayet eþek, Bel´am aleyhinde bir delil teþkil etsin diye, Allah´ýn izni ile konuþarak þöyle dedi: "Ey Bel´am, nereye gidiyorsun? Meleklerin önümde durarak beni yolumdan çevirdiklerini görmüyor musun? Allah elçisi ile mü´minler senin kavmin aleyhinde duâ etmektedirler." Fakat Bel´am, buna aldýrýþ etmeden eþeðini döverek yoluna devam etti. Nihayet eþek onu Husban daðýna çýkardý, Mûsâ (a.s.)´ýn ordusunun ve Ýsrâiloðullarý´nýn karþýsýna götürdü. Bel´am onlara bedduâ etmeye baþladý; fakat Ýsrâiloðullarý´na beddûa ederken Allah onun dilini kendi kavmi aleyhine çevirdi. Yanýnda bulunan halk, onun kendi aleyhlerine bedduâ etmekte olduðunu görünce: "Ey Bel´am! Ne yaptýðýný biliyor musun? Sen Ýsrâiloðullarý´na hayýr duâda, bize bedduâda bulunuyorsun" dediler. O: "Ben bunu kendi ihtiyarýmla yapmýyorum, Allah dilime hâkim oldu" dedi. Bunun üzerine dili aðzýndan çýkarak göðsü üzerine sarktý. Sonra kavmine: Dünya ve âhiret benim elimden gitti, artýk hileye baþvurmaktan baþka çare yoktur..." dedi. (Taberi, a.g.e., IX, 124-126; Râzî, a.g.e., XV, 54; Ýbnü´l-Esir, el-Kâmil fi´t-Târih, Beyrut 1385/1965, I, 200 vd; Ýbni Kesir, e!Bidâye ve´n-Nihâye, Riyad 1966, I, 322 vd.)

Her ne kadar müfessirler âyetlerin nüzûl sebebi olarak daha çok Bel´am´ýn ismi üzerinde durmuþlarsa da, sözkonusu âyetlerle anlatýlmak istenenin Bel´am olduðu yolundaki rivayetleri ve onunla ilgili olarak anlatýlan kýssalarý doðrulayacak -güvenilir- hiç bir eser yoktur. Ayný þekilde yalnýz Bel´am´ýn, âyetlerin nüzulüne sebep teþkil etmiþ olmasý da doðru deðildir. (Kâsýmî, Mehâsinü´t-Te´vil, VII, 2906).

te yandan, âyetlerde bahsi geçen kiþinin, Bel´am´ýn dýþýnda, Ümeyye Ýbn Ebi´s-Salt, er-Râhib Ebu Amr, Ýsrâiloðullarý´ndan duâsý makbul bir kiþi, münafýk olan her kiþi veya yahudi, hristiyan ve haniflerden olup da Hakk´tan ayrýlan herkes olduðu þeklinde de rivayetler vardýr. (Taberi, a.g.e, IX,119 vd; Râzî, a.g.e, XV, 54; Zemahþeri, el-Keþþaf, Beyrut 1366/1947, II, 78; Mes´üdî, Mürûcü z-Zeheb, Mýsýr 1384/1964, I, 52; Ýbni Kesir, a.g.e., I, 322).

Öyle anlaþýlýyor ki âyetler, Bel´am ve hareketleri itibariyle onun gibi olan herkese þâmildir. Çünkü Allah´ýn âyetlerini yalnýz bir veya birkaç kiþiye hasretmek doðru olmaz; onlar geniþ kapsamlýdýrlar. Burada asýl üzerinde durulmasý gereken konu; Bel´am´la ilgili olarak söylenen ve Ýslâmî kaynaklara girmiþ olan bilgilerin büyük çoðunluðunun Ýsrâiliyyâta dayanmýþ olmasýdýr. (D.B. Macdonald, ÝA, II, 464-465; Abdullah Aydemir, Tefsirde Ýsrâiliyyat, Ankara 1979, s. 242). Çünkü Ýslâmî kaynaklarda zikredilen bilgiler -bazý isim ve ifade deðiþiklikleri hariç- Kitab-ý Mukaddes´te geçen bilgilerin tamamen aynýsýdýr. (Kitabý Mukaddes, Ýstanbul 1981, Sayýlar XXII, 2-41; XXIII 1-30; XXIV, 25; XXII, 16; Yeþu XXIV, 9)

Ancak Bel´am, dünyevî çýkar ve hesaplar için Allah´ýn dinini tahrif eden bir ilim ve din adamýný küfür sistemlerine ve kâfir yöneticilere yaranmak maksadýyla Allah´ýn hükümlerini çiðneyen ve asýl gayesinden saptýran kimseleri temsil etmektedir.

nsanlarý "Allah (c.c.) adýný kullanarak"´ aldatan, hevâ ve heveslerini tatmin için "Tevhid akîdesini" tahrip eden "Bel´am´ýn" etkisi korkunçtur. Ýslâm topraklarýnda; kâfirlerin istilâsýný hazýrlayan güç, "Bel´am"dýr.

Allah (c.c.)´ýn indirdiði hükümlere karþý ayaklanan ve Ýslâm´a küfreden yönetimlerle yani Taðûtî güçlerle din adýna uzlaþan ve müslümanlarý da

"Allah (c.c.) adýný kullanarak" aldatan, Kur´ân´daki ifâdeyle "köpek sýfatlý" kimselerin ortak ismi Bel´am´ dýr. Bu köpek sýfattý kimseler de; Allah (c.c.)´ýn indirdiði hükümlerin bir kýsmýný kabul, bir kýsmýný "zamanýn deðiþmesi" gerekçesiyle sükûtla geçiþtirirler. Günümüzde, baþta resmî ideolojiyi kabul eden ve Ýslâm´ý o ideolojiye hizmetçi kýlmaya çalýþan müesseseler olmak üzere, çok sayýda Bel´am benzeri vardýr. Bunlar "çok dindar" görünmekle birlikte, Taðut´a itikad ve iman etme noktasýnda titizdirler. "Ulü´l-Emr"i Ýslâm´a karþý ayaklanan güçlere izâfe ederek, mü´minleri yanýltýrlar. Ýþte bunlar çaðdaþ Bel´am´lardýr.


radyobeyan