Yedinci Derece By: derya Date: 04 Þubat 2010, 17:40:58
Yedinci Derece
Yedinci derece, el ve ayaðýyla bilfiil vurmaktýr. Silahý teþhir etmeksizin baþka hareketleriyle bilfiil yapmasýdýr. Zaruret þartýyla ve sadece ihtiyaç kadarýyla yetinmek kaydýyla böyle yapmak, fertler için de caizdir.
Böyle yapmakla münker ortadan kalktýðý zaman derhal vurmaktan vazgeçmek uygundur. Kadý bazen üzerinde hak sabit olan bir kimseyi, o hakký yerine getirinceye kadar hapse atabilir. Eðer hapse týkýlmýþ kimse hakký eda etmemekte ýsrar eder, kadý da o hakký yerine getirmeye gücünün yettiðini ve sadece inatçýlýktan dolayý ödemediðini biliyorsa, o hakký yerine getirmesi için tedricî bir þekilde, dövmekle zorlayabilir. Uyarýcý da kadý gibi tedric usûlünü gözetmelidir. Eðer silah çekmeye mecbur olursa ve ancak münkeri, silah çekmek ve uyarýlaný yaralamak sûretiyle ortadan kaldýrabiliyorsa, böyle yapmasý daha büyük bir fitnenin kopmasýna vesile olmadýkça silah çekebilir.
Mesela fâsýk bir kimse bir kadýnýn yakasýna yapýþmýþsa veya beraberindeki mizmar aletini çalýyorsa ve uyarýcý ile arasýnda geçilmesi mümkün olmayan bir nehir veya bir duvar bulunuyorsa uyarýcý, ok ve yayýný eline alýr ve ona der ki: ´Ya kadýný býrak veya sana ok atacaðým´. Eðer bu ikaza raðmen fasýk, kadýný býrakmazsa, uyarýcý ona ok atabilir. Fakat buna raðmen öldürücü yerine atmamalýdýr. Aksine bacaklarýna ve benzeri yerlerine atmalýdýr ve burada tedric usûlünü gözetmelidir. Böylece kýlýcýný çekip ´Þu münkeri terket, yoksa sana kýlýçla vuracaðým´ demelidir.
Bütün bunlar, münkeri defetmek için yapýlan hareketlerdir. Münkeri kaldýrmak ise mümkün hareketlerle farzdýr. Burada sadece Allah´ýn özel hakkýyla insanlarýn hakkýný ilgilendiren münker arasýnda fark yoktur. Fakat Mutezile mezhebine göre, insanlarýn hakkýyla ilgili olmayan münkerlerde ancak sözle veya el ile uyarmak vardýr. Fakat söz ve vurmakla uyarýyý da ancak idareciler yapabilirler. Fertler ise, bu tür uyarmayý yapmaktan da mahrumdurlar.
radyobeyan