Bain talak By: armi Date: 04 Þubat 2010, 14:10:11
BÂÎN TALAK
Yeniden bir mehir tesbit ederek nikâh kýymadýkça karý ile koca arasýndaki evlilik baðýný kesip onlarý biribirinden ayýran ve nikâhtan doðan karþýlýklý hak ve görevlere derhal son veren boþama türü.
Bâin talâkýn üç þekilde meydana geldiðinde Ýslâm hukukçularý ittifak etmiþlerdir (Ýbn Rüþd, Bidâyetü´l Müctehid, II, 61):
1- Nikâhtan sonra fakat cinsi münasebette bulunmadan ve sahih halvet olmadan yapýlan boþama.
2- Üç talak ile yapýlan boþama,
3- Kadýnýn isteði ile bir bedel karþýlýðýnda anlaþarak yapýlan boþama,
Hanefiler, kinayeli veya mübalâða ve þiddet ifade eden sözlerle yapýlan boþamayý da bâin talak sayarak, maddeyi dörde çýkarmýþlardýr (Hayreddin Karaman, M. Ýslâm Hukuku, I, 303)
Bâin talak, beynûnet-i* suðrâ (küçük ayrýlýk) ve beynûnet-i kübrâ (büyük ayrýlýk) olmak üzere iki kýsma ayrýlýr. Buna hürmet-i hafife ve hürmeti galiza da denir. Bir veya iki talak ile meydana gelen bâin talaka beynûnet-i suðrâ; üç talak ile meydana gelen bâin talaka da beynûnet-i kübrâ adý verilir.
Eþini ric´î (dönülebilen) talak ile boþamýþ olan bir kimse, iddet müddeti (üç ay) içerisinde kararýndan vazgeçip evine dönmezse, bu boþama bâin talaka dönüþür ki, tekrar evlenmek isteseler, mehir ve nikâh gerekir.
Beynûnet-i suðrâ ile boþanan eþler, derhal boþanmýþ olduklarýndan birbirine mirasçý olamazlar. Koca, karýnýn hakký olan mehirini henüz vermemiþ ise hemen ödemesi gerekir.
Bâin (bir veya iki) talakla karýsýný boþamýþ olan kimse, karýsý baþka biriyle evlenmeden, yeni bir mehir ve yeni bir akidle onunla tekrar evlenebilir. Beynûnet-i kübrâ (üç talak) ile boþayan kimse ise, kadýn baþka biriyle evlenmeden, onunla tekrar evlenme hakkýna sahip deðildir (Seyyid Sâbýk, Fýkhü´s-Sünne, II, 277). Bu konuda Kur´an-ý Kerîm´de: "Boþama iki defadýr. Ondan sonrasý ya iyilikle tutmak veya güzellikle salmak vardýr... Bundan sonra kadýný tekrar boþarsa, kadýn baþka biriyle evlenmedikçe kendisine helâl olmaz" (el-Bakara, 2/229-230), buyurulmaktadýr.
Ýki veya üç defa yapýlan boþamalarýn ayný anda veya ayrý ayrý zamanlarda yapýlmasý önemlidir. Normal olarak boþamalarýn ayrý ayrý zamanlarda yapýlmasý gerekir. Baþka bir deyimle bir iddet müddetinde yani üç ayda bir defa boþama yapýlýr. Üç ay geçtikten sonra ikinci defa boþar. Bir üç ay geçtikten sonra tekrar üçüncü defa da boþarsa, beynûnet-i kübrâ meydana gelmiþ olur. Ýslâm hukukçularý bu konuda görüþ birliðine varmýþlardýr. Fakat, bir anda iki veya üç talak ile boþama yapýlýrsa, iki ve üç talak meydana gelir mi yoksa bu, bir talak mý sayýlýr hususunda görüþ ayrýlýklarý vardýr. Bazýlarý yukarýda geçen ayetin zâhirini delil göstererek, bir anda iki defa boþarsa iki, üç defa boþarsa üç sayýlýr derken; diðerleri de bir anda iki veya üç defa yapýlan boþamalar bir talak hükmündedir demiþlerdir. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) ve Hz. Ebû Bekir devrinde ve Hz. Ömer´in ikinci yýlýna kadar, ayný anda yapýlmýþ olan iki üç veya daha fazla boþamalar, bir talak kabul edilmiþtir (Ýbn Rüþd, a.g.e., II, 61). Dinde kolaylýk esas olduðuna göre, toplumun temelini oluþturan aile yuvasýnýn daðýlmasýný önlemek için, ayný anda yapýlan iki, üç veya daha fazla boþamalarýn bir talak sayýlmasýnda fayda vardýr. Bununla kadýnýn maðduriyeti önleneceði gibi piþmanlýk kapýsý da kapatýlmamýþ olur.
radyobeyan