Bahailik By: armi Date: 04 Þubat 2010, 14:06:46
BAHÂÎLÝK-BAHÂÝYYE
Bahâullah Mirza Hüseyin Ali Nuri (1817-1892)´nin kurduðu batýl bir mezhep.
Bâb lâkabýyla tanýnan Mirza Ali Muhammed 1844 yýlý Mayýs ayýnda insanlýða yeni bir haber getirdiðini bildirip, Bâbilik* mezhebini kurdu. Devlet güçlerine baþkaldýrmalarý sonucu Bâbilerin birçoklarý öldürüldü. Bâb Mirza Ali Muhammed 1850 yýlýnýn Temmuz ayýnda irtidat suçuyla Tebriz´de kurþuna dizildi.
Bâb´ýn yakýnlarýndan olduðunu ileri süren Mirza Hüseyin Ali, Bâb tarafýndan haber verilen ve zuhur edeceði bildirilen kiþinin kendisi olduðunu açýklayýp, bu mezhebi Bahâilik adýyla yeniden faaliyete geçirdi.
Bâbilerin Ýran þahý Nasirûddin´e karþý giriþtikleri bir suikast teþebbüsünden sonra Mirza Hüseyin Ali Ýran´da tutunamayýnca, Osmanlýlar´a sýðýndý. Bir müddet Edirne´de ikamet etti. Burada sapýk inançlarýný yaymaya çalýþýnca Akka´ya sürgün edildi.
Bahâullah, davet ettiði dinin yeni bir din olduðunu, Allah´ýn kendisine hulûl ettiðini ve her þeyi kendisine vahyettiðini iddia ediyordu. Bu inanç ve mezhebini "el-Kitâbü´l-Akdes" adýný taþýyan eserinde topladý. Kendisinin gaybý bildiðini söyler ve vuku bulacak bir takým haberler verirdi. Ölümünden sonra büyük oðlu Abbas, Mýsýr, Avrupa ve Amerika´yý dolaþarak gezdiði yerlerde Bahâîliði yaymaða çalýþtý.
Bahâîlik üzerinde Babîliðin, Bâtýnîliðin, Hurûfîliðin ve Hristiyanlýðýn açýk etkileri görülmektedir. Bahâîliðin temel ilkesi genel bir dilin konuþulmasý ve genel bir yazýnýn kullanýlmasýdýr. Din birliði esas olup dünya tek vatan, insanlar da bu vatanýn vatandaþýdýr. Vahiy süreklidir. Kimseye kötülük yapmamak, mütevâzi olmak þarttýr. Dünya barýþýnýn saðlanmasý zorunludur. Haksýzlýðý önlemek için haksýzlýk yapana karþý bütün insanlarýn birleþmesi gerekmektedir. Kadýnlarýn hak ve hukukunu gözetmek esastýr.
Her Bahâî bir defaya mahsus olmak üzere malýnýn 19/1´ini vergi olarak cemaate öder. Ýki kadýndan fazlasýyla evlenmek yasaktýr. Boþanma asla caiz deðildir. Ancak eþlerden biri kadýnlýk veya erkeklik görevini yapamýyorsa o zaman boþanmak mümkündür. Ýddet beklemek gibi bir þart söz konusu deðildir. Boþanan bir kadýn hemen ertesi gün evlenebilir. Cenaze namazlarý dýþýnda cemaatle namaz kýlmak yoktur. Ýbadet için müslümanlar gibi abdest alýrlar.
Ayrýca cünüplük için de yýkanýrlar. Ýbadet için kýbleleri Hayfa þehridir. Günde üç defa ibadet edilir. Yýlda ondokuz gün oruç tutarlar. Bu oruçlarý Ýslâm´da olduðu gibi deðil, sadece bir perhizden ibarettir. Hac ibadetine benzer ve yalnýz erkeklere farz olan bir ibadetleri olup adýna hacc diyorlar. Bu hacc ibadetlerini de Bahâullah´ýn Akka´daki mezarýný ziyaretle yaparlar. Ayrýca bunun belli bir zamaný yoktur. Herkesin istediði zamanda bu ziyaretini yapmasý mümkündür. Bu dinlerinde haram ve helâl iþleri kimse tarafýndan belirlenmiþ deðildir. Herkes kendi istek ve mantýðýna göre yaþantýsýný düzenleme hakkýna sahiptir.
Bahâî takvimine göre bir yýlda ondokuz ay vardýr. Her ay ondokuz gündür. Normal yýllarýn hesaplanmasý 19x19+4 þeklinde, artýk yýllarýn hesaplanmasý 19x19+5 þeklindedir. Ondokuz günde bir kez ziyafet toplantýlarý yapýlýr.
Ýngiltere, Almanya, Ýsviçre, Türkistan ve Amerika´da Bahâîlik´le ilgili yayýnlar yapýlmaktadýr. Amerika´da iki yýlda bir "Bahâî World" (Bahâî Dünyasý) adýyla yayýnlanan bir yýllýklarý vardýr.
Avrupa, Amerika, Avustralya ve Asya´nýn çeþitli ülkelerinde Rûhânî Mahfil adý verilen ve dokuz kiþilik bir kuruldan oluþan Bahâî dernekleri ve toplantý merkezleri ile Washington da büyük bir mâbedleri vardýr. Bahâilik, Ýslâm ülkelerindeki diriliþi, canlanýþý önleme amacýný taþýmaktadýr. Emperyalist Batý rejimlerinin ilgi ve desteði de bundan dolayýdýr.
Bahâîliðin genel merkezi Ýsrâil´in Hayfa kentindedir.
radyobeyan