Ýslam Kavramlarý A-L
Pages: 1
Azazil By: armi Date: 03 Þubat 2010, 22:21:02
AZÂZÎL




Þeytan´ýn baþka bir adý. Yahudi ve Hristiyan kaynaklarýnda Azazel, Azael, Hazazel diye de geçen bu kelimeye Kur´an-ý Kerîm´de ve Kütüb-i Sitte´de rastlanmaz. Bununla beraber Ýslâmî literatürde karþýlaþýlan bu kelime Azrâil ile karýþtýrýlmamalýdýr. Ýbni Kuteybe, Azâzîl´i Ýblis´in isimlerinden birisi olarak açýklamaktadýr. (el-Maârif Beyrut 1390/1970, 8; Ayrýca Bkz. Ýbn Manzur Lisanü´l-Arab, Beyrut (t.y.) VI, 29) Hallâc-ý Mansur, bu konuda geniþ bilgi vermektedir. Ona göre de Azâzîl, Ýblis´tir. Azâzîl, Hz. Âdem´e secde etmediðinden lânetlenmiþ ve azledilmiþtir. Önceleri gökte meleklere iyi, güzel þeylerden bahsederken sonra bu isyankâr tutumu yüzünden itibarýný kaybetmiþ olduðu için böylece adlandýrýlmýþtýr. Ýblis ile Azâzîl adlarý arasýnda bir türeme iliþkisi vardýr (Hallac-ý Mansur, Kitabü´t-Tavâsîn, terc., Y. Nuri Öztürk, Ýstanbul 1976, 109 vd.) Diðer müslüman yazarlarda da Azâzîl; Ýblis, Þeytan kelimeleriyle belirtilen varlýðýn bir adý olarak görülür.

Ýbrânî dilinde Azazel, Tanrý´nýn kuvvetlendirdiði anlamýna gelir. Kefaret gününde (Yom Kippur) mabeddeki serviste yer alan iki keçiden halkýn günahýný yüklenen birinin gönderildiði yer veya meleðin adýdýr. Ancak kelimenin anlamýnda, kökünde etimolojisinde büyük çapta tartýþma vardýr. Tevrat´ýn Levililer Kitabýnda Azazel´le ilgili þöyle bir anlatým yer almaktadýr:

"Ve Hârun bir kura Rab için ve bir kura Azazel için olmak üzere iki ergeç üzerine kura çekecek. Ve Harun Rab için üzerine kura düþen ergeci takdim edecek, ve onu suç takdimesi olarak arzedecektir. Fakat Azazel için üzerine kura düþen ergeci, onun için kefaret etmek, onu Azazel için çöle salývermek üzre, canlý olarak Rabbin önünde durduracaktýr. "(16/8-10). Bu cümlelerde keçinin kendisine vakfedildiði Azazel teriminin üç açýklamasý vardýr:

1-)
Kelime keçinin kendisini nitelendirir. Kelimenin biraz deðiþmiþ þekli o þekilde kullanýlmasa da, Arapça "azele" (sürdü, azletti) ile ilgilidir.
2-) Kelime, keçinin salýverildiði yere iþaret eder. Bu bazý Rabbî yorumcularýn görüþüdür. Bazý kimseler kelimeyi "engebeli" anlamýnda Arapça "azza" ile ilgilendirirler. Burasý "çöldeki" Dudael´dir. Azazel´in buraya gönderildiði Hanok´un (Hz. Ýdris) kitabýnda 10/4´te yazýlýdýr.

3-)
Kelime çölde yaþayan bir cin´in adýdýr. Bu görüþ, bir çok modern Kutsal Kitap tefsircileri tarafýndan kabul edilmiþtir. Ancak Azazel hakkýnda en eski rivayeti muhtevi apokrif yahudi kitaplarýndan Hanok´un kitabýnda bu varlýk insanoðullarýný iðfal eden asi cinlerin elebaþýlarýndan biri olarak yer almaktadýr. Ýnsan kýzlarýnýn güzelliðine kapýlarak Hermon daðýndan inmiþ iki yüz cin´in reisleri arasýnda Azazel´in de adý geçer. (Ý. A. II/90). O, "insanlara kýlýç, kalkan yapmayý öðretti", kadýnlar ondan "süs ve gözkapaklarýný güzelleþtirme sanatý"ný öðrendiler. Burada gözden kaçýrýlmamasý gereken husus, hiç bir yerde cinlere keçi sunulmamasýdýr. Gerçekte ona (keçi) günah ve murdarlýk yüklenmemiþtir. Bu, ancak bertaraf etme vasýtasýdýr, yatýþtýrma deðil (The Interpreter´s Dictionary of the Bible, New York 1962, I, 325-326)

Azazel´e gönderilen keçi konusu Azazel´le ilgili tartýþmanýn diðer bir kanadýný oluþturmaktadýr. Bu keçi, bir kurban deðildir. Konu Tevrat´ta geçen cüzzamlýnýn temizlenmesi âyininde tarlanýn üzerinde uçmasý için serbest býrakýlan kuþ ile karþýlaþtýrýlabilir (Levililer, 14/4-7). Keçi, Ýsrail´in günahýný çöle taþýmak, halký günahlarýndan temizlemek için gönderilmektedir. (Judaica, Jerusalem 1970, II,1000) Bu keçinin öldürülüp öldürülmediði kesinlik taþýmamaktaysa da, onun çöle ulaþmasý ve yine geri dönmemesi gerektiðinden (günahla yüklü olduðuna inanýldýðýndan), baþ rahibin âyinlerle baþlattýðý bu iþ sonunda her halde o öldürülmekteydi. Yahudilerin sürgünde kaldýklarý Babil´de de hastalýðý keçiye yükletip onu çöle salývererek orada öldürülmesi geleneði vardý. Yahudiler de bir yer veya ruhanî güç anlamýnda Azazel´e keçiyi gönderip orada onu geri dönmemesi için uçuruma itiveriyorlardý. Azazel´in tabiatüstü bir ruhanî varlýk olduðu anlaþýlmaktadýr. Çünkü bir keçi Tanrý´ya, bir keçi de ona gönderilmektedir. Burada, Azazel, Tanrý´ya denk tutulmuþ olmaktadýr. Tanrý´ya yakýlmýþ sunu, Azazel´e ise bir günah sunusu yapýlmaktadýr. Çöl, cinlerin, görülmeyen ruhanî varlýklarýn meskeni olarak görüldüðünden (Levililer, 13/21, 17/7, 34/14) kötülük, kaynaðýna iade edilerek ondan kurtulmak istenmektedir. Azazel´i bir yer, dað; keçi, melek, sonradan bir cin haline dönüþtürülmüþ bir sami hayvan sürüsü tanrýsý, kayan ilk yýldýz olarak yorumlayan görüþler (Güstaw Davidson, A Dictionar of Angels, London 1967, 63-64) varsa da, Hanok´un kitabýnda açýklanan yeryüzüne inmiþ cinler arasýnda adý geçen varlýk olmasý aðýrlýk taþýmaktadýr. Azazel´in de arasýnda bulunduðu bu varlýklar insan kýzlarý ile birleþiyorlar, meydana gelen devler dünyaya kötülük saçýyorlar, tûfan sularý yeryüzünü basmadan önce Tanrý bu cinleri cezalandýrýyor. Bu arada Azazel´in de el ve ayaklarýný büyük meleklerden Rafael´e baðlatarak onu Dudael´deki çölde bir çukura attýrýyor. Azazel, orada lânetli olarak son güne kadar kalmaya mahkûm ediliyor.

Ýþte Ýslâmî literatüre de Ýsrâiliyat arasýnda giren Azâzîl; çöl cinlerinin reisleri arasýnda bulunup, karanlýk gecelerde yolculara eziyet eden bir varlýk halinde düþünülmüþ olmalýdýr. Ýslâmî kaynaklar Azâzîl´i, Ýblis´in önceki adý olarak görürler. Ýbni Abbas´a (r.a.) dayandýrýlan bazý rivayetlere göre Ýblis´in adý Azâzîl idi. Azâzîl, Cennet´in muhafýzlarý arasýnda yer aldýðýndan melekler arazýnda cin denen bir gruba mensuptu. (Süleyman Ateþ, Kur´an-ý Kerîm´in Yüce Meâli ve Çaðdaþ Tefsiri, Ankara 1982, s. 58) O, bir cindir. Onun nesli, grubu, ordusu vardýr (el-Kehf, 18/50, Þuarâ, 26/95).


radyobeyan